Για την έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού που παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.
Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε στην εκπομπή του Mega LIVE NEWS και εκτίμησε πως αναμένεται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως να έχουμε 20.000 με 25.000 κρούσματα.
Δεν θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επιβληθούν νέα μέτρα εν μέσω καλοκαιριού απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να χρειάζεται να λάβει μέτρα κάποια χώρα εξαιτίας της Ο4 και Ο5, επομένως η βασική πρόβλεψη είναι πως δεν χρειάζεται να λάβουμε περαιτέρω μέτρα».
Επισήμανε ωστόσο, πως εάν αυξανόταν ο αριθμός των διασωληνομένων στους 250, τότε θα χρειάζονταν εκ νέου μέτρα, ωστόσο εκτίμησε πως είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο.
Τι είπε για την 4η δόση του εμβολίου
Αναφορικά με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως χρειάζεται να το λάβει ο μέσος πληθυσμός.
Σημείωσε, ωστόσο, πως θα βοηθήσει όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
«Υπάρχει ένα όφελος της τάξεως 5%-10% για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, το οποίο δεν μπορούμε να τους το στερήσουμε» δήλωσε ο καθηγητής.
«Εκτοξεύθηκαν» τα κρούσματα: 20.084 νέες λοιμώξεις, 16 νεκροί
«Εκτοξεύθηκαν» τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα (28/6), Τρίτη, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 20.084 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.084 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 3.664 είναι επαναλοιμώξεις της νόσου. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 16 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.
Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.206 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.644.889 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 εκτιμάται σε 165.417 (4.3% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 71 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 41 (43.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 54 (56.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.726 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 231 (ημερήσια μεταβολή +10%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ο χάρτης των κρουσμάτων του κορονοϊού
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και συγκεκριμένα τα 12.606, ενώ εντοπίστηκαν και 1.640 στη Θεσσαλονίκη.
Τζανάκης: «Θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Όμικρον 2, 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας και δήλωσε ότι τα μοντέλα του σήμερα «δείχνουν» μεταξύ 17.000 και 22.000 κρούσματα κορονοϊού, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.
Στις αιχμές του πανδημικού κύματος, τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν 30.000 τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».
«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία»
«15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μύτιλο Πορτογαλίας που μας ‘’μοιάζει’’ πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά και μετρήσουμε σωστά τα κροτήματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η “Όμικρον 2”, 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250».
Κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.
Για την τέταρτη δόση, παροτρύνει όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα, μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.
Συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα αυξημένα κρούσματα
Συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα Τρίτη (28/6) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον αυξημένο αριθμό στα κρούσματα του κορονοϊού.
Οι ειδικοί αξιολόγησαν την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα στη σκιά της αύξησης στα ημερήσια κρούσματα του φονικού ιού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής δεν επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων αλλά στην πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί εμμένουν στο θέμα της ατομικής ευθύνης και συστήνουν στους ευάλωτους πολίτες να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συνωστισμό.
Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για έκτακτη η συνεδρίαση αλλά προγραμματίστηκε σήμερα αντί για αύριο λόγω έκτακτων υποχρεώσεων κάποιων μελών της επιτροπής.