20:19
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:19
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το κρητικό μέλι ποντάρει στο ασύγκριτο θυμαρίσιο άρωμά του – Η ποιότητά του «στο μικροσκόπιο» του Πολυτεχνείου Κρήτης

Βάζο με μέλι / Φωτογραφία: Unsplash

Βάζο με μέλι / Φωτογραφία: Unsplash

28.11.2022
17:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2022 • 23:44
Το Πολυτεχνείο Κρήτης ανέλυσε το κρητικό μέλι

Στο «μικροσκόπιο» του Πολυτεχνείου Κρήτης μπαίνει το κρητικό μέλι και ξεκινάει συνεργασία με την Περιφέρεια για την ανάλυση της ποιότητάς του.

Στόχος της νέας αυτής συνεργασίας είναι η προστασία και ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του κρητικού θυμαρίσιου μελιού. Με τη στήριξη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων θα συλλεχθούν περίπου 100 δείγματα μονοποικιλιακού θυμαρίσιου μελιού από την Κρήτη όπως αναφέρει το zarpanews.gr.

Τα δείγματα αυτά θα αναλυθούν από το Πολυτεχνείο Κρήτης με σκοπό την καταγραφή του αρωματικού προφίλ τους. Τα συστατικά που υπάρχουν στο μέλι περιλαμβάνουν ουσίες που συνεισφέρουν στο άρωμα του μελιού (άρα και στην προτίμηση των καταναλωτών) και που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αναμένεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή άρα και να αποδώσουν το αποτύπωμα βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης.

Ο προσδιορισμός του αρωματικού αποτυπώματος των δειγμάτων μελιού θα γίνει με τη χρήση ενόργανης ανάλυσης και πιο συγκεκριμένα με Αέρια Χρωματογραφία συζευγμένη με Φασματομετρία Μάζας, ενώ η απομόνωσή των ουσιών που συνεισφέρουν στην αποτύπωση θα γίνει με την τεχνική της Μικροεκχύλισης Στερεάς Φάσης υπό συνθήκες κενού.

Αναλύσεις στο κρητικό μέλι

Παράλληλα θα γίνουν αναλύσεις σε περίπου 40 δείγματα μελιού από μελισσοκόμους άλλων περιοχών της Ελλάδας αλλά και περίπου 20 δειγμάτων ευρέως διαθέσιμων αντίστοιχων εμπορικών προϊόντων.

Ο στόχος αυτών των συγκριτικών αναλύσεων είναι να προσδιοριστεί η διακύμανση του αρωματικού αποτυπώματος ανάλογα με τη γεωμορφολογία των διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας, τη χλωρίδα τους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Παράλληλα θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια βάση δεδομένων («χημική τράπεζα»), η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό́ αποτυπωμάτων αυθεντικών δειγμάτων θυμαρίσιου μελιού διαφορετικής προέλευσης, η οποία θα ενημερώνεται διαρκώς.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης ανέλυσε το κρητικό μέλι
Το Πολυτεχνείο Κρήτης ανέλυσε το κρητικό μέλι / Φωτογραφία: Zarpanews.gr

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής συνεργασίας αυτής θα στοιχειοθετήσουν τη γεωγραφική προέλευση του κρητικού θυμαρίσιου μελιού και θα αποτελέσουν έμπρακτη απόδειξη για την τεκμηρίωση της ποιότητάς του, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και για την προστασία του καταναλωτή και του μελισσοκόμου.

Η μελισσοκομία αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής που συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, και η νέα αυτή συνεργασία αναμένεται όχι μόνο να στηρίξει τις προσπάθειες των μελισσοκόμων της Κρήτης αλλά και να αναδείξει την εξαιρετική ποιότητα του παραδοσιακού αυτού κρητικού προϊόντος.

Στο μέλλον, τα αποτελέσματα αυτά θα είναι η βάση για να ενισχυθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης προβλημάτων όπως είναι η νοθεία, η αναληθής επισήμανση προέλευσης, καθώς και η «εγκληματική» ανάμειξη με φθηνότερης ποιότητας συστατικά.

Η παραγωγή μελιού σε νούμερα

Οι αποικίες μελισσών είναι απαραίτητες όχι μόνο για την παραγωγή του μελιού αλλά και για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας μιας και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης.

Οι μέλισσες της μελισσοκομίας κρατάνε την επικονιαστική αποθήκη του πλανήτη ικανοποιητικά γεμάτη φροντίζοντας για την αναπαραγωγή των φυτών τη στιγμή που οι αγριομέλισσες αποδεκατίζονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μελισσοκομία ασκείται σε όλες τις χώρες της και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αποδόσεις και μελισσοκομικές πρακτικές.

Οι χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία και Πολωνία) βρίσκονται κυρίως στη νότια Ευρώπη, όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για τη μελισσοκομία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του που ανακοινώθηκαν το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται μετά την Κίνα, δεύτερη παγκοσμίως σε παραγωγή μελιού με περίπου 218.000 τόνους.

Αξιοσημείωτο όμως θεωρείται το γεγονός ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μέλι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτούνται εισαγωγές που το 2021 ανέρχονταν σε περίπου 173.000 τόνους. Έτσι η Ευρωπαϊκή ένωση το 2021 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας μελιού μετά τη Βόρεια Αμερική απορροφώντας το 30,4 % του διαθέσιμου μελιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο μελιού εντός Ε.Ε., με τις εισαγωγές να υπερτερούν των εξαγωγών, δείχνουν την τεράστια δυναμική που μπορεί να έχει το ελληνικό μέλι στο μέλλον.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση