21:10
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:10
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κοξάκι: Αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη τη χώρα – Οι οδηγίες προς τους γονείς, τα συμπτώματα

Παιδιά σε βρεφονηπιακό σταθμό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Παιδιά σε βρεφονηπιακό σταθμό / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.11.2023
08:47
Τελευταία ενημέρωση: 24/11/2023 • 17:03
Λοιμώξεις από κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες

Απομάκρυνση του παιδιού που νοσεί από τη σχολική μονάδα, συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής, καλός αερισμός των χώρων αλλά και καθημερινός καθαρισμός – απολύμανση επιφανειών, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων πρόληψης της διασποράς των ιών Coxsackie (κοξάκι), τα οποία συστήνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Ο λόγος των συστάσεων του ΕΟΔΥ είναι η αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς και εντεροϊούς, που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια τους τελευταίους δύο μήνες, και η οποία αφορά και λοιμώξεις από κοξάκι.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, «από τη συνολική εικόνα που λαμβάνουμε μέσω των συστημάτων επιτήρησης και από την εμπειρία μας με την επικοινωνία με τα νοσοκομεία «Παίδων», προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχουμε μία αύξηση λοιμώξεων από τον κοξάκι. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλώς ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και υπενθυμίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των παιδιών».

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, λοιμώξεις από κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Η λοίμωξη από κοξάκι αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Σε σημαντικό ποσοστό η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Οταν δεν είναι, τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό.

Σπανιότερα ο ιός κοξάκι μπορεί να προκαλέσει εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα. Στα νεογνά η λοίμωξη μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ακόμη και εικόνα σήψης. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 3-6 ημέρες. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 ημέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως. Οι ιοί μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (βήχα, φτάρνισμα, ομιλία), με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού.

Τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού είναι η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των υπόλοιπων συμπτωμάτων και η συστηματική εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, κάλυψη μύτης και στόματος κατά τον βήχα και το φτάρνισμα, πλύσιμο μολυσμένων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη). Συνιστάται ο καλός αερισμός των χώρων και ο επιμελής καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών (πόμολα, παιχνίδια, τουαλέτες κ.ά.).

Οπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, «το κλείσιμο σχολικής μονάδας όπου έχει εκδηλωθεί κρούσμα ή κρούσματα, δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης». Επισημαίνει δε ότι «σε σχολικές μονάδες όπου έχουν παρατηρηθεί ένα ή περισσότερα περιστατικά λοίμωξης συστήνεται η ενημέρωση των γονέων των υπολοίπων παιδιών και η ευαισθητοποίησή τους για την αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από ιούς, συστήνεται η παραμονή του παιδιού στο σπίτι και η αντιμετώπισή του σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση