Συχνά, κοντά στην περίοδο των εορτασμών της Καθαράς Δευτέρας, ακούμε και για μία γιορτή που λέγεται Κούλουμα, την οποία κάποιοι θεωρούν ξεχωριστή.
Πρόκειται όμως για ένα και το αυτό, με τη διαφορά πως τα Κούλουμα περιγράφουν τον τρόπο που γιορτάζεται η μέρα στην ύπαιθρο.
Αυτό περιλαμβάνει τις εξορμήσεις που κάνουν πολλές παρέες και οικογένειες στην εξοχή για πικνίκ, με τα συνηθισμένα τάπερ γεμάτα κεφτεδάκια, πιτσάκια, σαρακοστιανά για τους πιο πιστούς και άλλα καλούδια.
Ακόμα, και το πέταγμα του χαρταετού θεωρείται μέρος του εορτασμού των Κούλουμων. Από πού προέρχεται όμως ο παράξενος όρος;
Κούλουμα: Οι ρίζες της λέξης
Μία εκδοχή θέλει η λέξη να προέκυψε ως αναγραμματισμός του λατινικού cumulus, που σημαίνει «σωρός» ή «αφθονία», που υποδηλώνει το φαγοπότι και το κέφι της ημέρας.
Κατά μία δεύτερη εκδοχή, ο όρος καθιερώθηκε στην Αθήνα, και προέρχεται από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, που οι Αθηναίοι αποκαλούσαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα columna (κολώνες, στήλες).
Η θεωρία θέλει τη λέξη να μεταμορφώνεται ανά τις δεκαετίες σε κόλουμνα, κούλουμνα και τελικά κούλουμα. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως καμία από τις δύο εκτιμήσεις δεν έχει τεκμηριωθεί.