04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:38
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός – Παγώνη: «Μπορεί κάποιος να κολλήσει ξανά με την ίδια μετάλλαξη ακόμη και μετά από 20 ημέρες» (βίντεο)

Κόσμος περπατά στο Σύνταγμα εν μέσω καύσωνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος περπατά στο Σύνταγμα εν μέσω καύσωνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

03.08.2022
09:52
Τελευταία ενημέρωση: 03/08/2022 • 13:44
Ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του στο στόχαστρο των ειδικών

«Μπορεί τον Σεπτέμβρη να έχουμε νέες μεταλλάξεις», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη όσον αφορά στον κορονοϊό, σημειώνοντας πως «αυτό που μας ενδιαφέρει με τις μεταλλάξεις είναι η μεταδοτικότητά τους και εάν είναι θανατηφόρες».

Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο Open, σημείωσε πως «ο κόσμος έχει πλέον βαρεθεί να ακούει τη λέξη κορoνοϊός μετά από 2,5 χρόνια. Ωστόσο δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κορoνοϊός είναι εδώ, οι παραλλαγές είναι εδώ. Μάλιστα, η παραλλαγή Ο5 που διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεταδοτική αλλά βέβαια δεν είναι θανατηφόρος. Χρειάζεται να προσέχουμε. Όταν πηγαίνουμε στα νησιά και στα σοκάκια τους, εκεί που ο ένας σκουντάει τον άλλον, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Εκεί λοιπόν χρειάζεται η χρήση μάσκας. Είναι εύκολο; Φυσικά και είναι εύκολο, γιατί έτσι θα αποφύγουμε τη μετάδοση».

Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι «όταν βγαίνεις στις 12 το βράδυ -εκείνη την ώρα βγαίνει η νεολαία για να διασκεδάσει- και βλέπεις ότι υπάρχει κόσμος δίπλα σου που δεν γνωρίζεις, φοράς τη μάσκα σου».

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που μπορεί κανείς να κολλήσει ξανά κορονοϊό, η κ. Παγώνη σημείωσε: «Μπορείς και μέσα στο 20ήμερο να ξανακολλήσει». Αυτό που λένε οι περισσότεροι ‘ας το περάσω να τελειώσω’, δεν ισχύει. Μπορείς να ξανακολλήσεις μέσα σε 20 ημέρες, ακόμη και με την ίδια μετάλλαξη. Ο σκοπός των εμβολίων είναι να μας προφυλάξουν από μια πολύ σοβαρή νόσηση».

Το φαινόμενο των αιφνίδιων θανάτων από καρδιακή ανακοπή και η συσχέτιση με τον κορονοϊό

Για την έξαρση του κορονοϊού εν μέσω καλοκαιριού αλλά και το συχνό φαινόμενο αιφνίδιων θανάτων παιδιών και αθλητών από καρδιακή ανακοπή μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο διευθυντής καρδιολογικής ΝΝΑ, Σπύρος Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο μπορεί οι αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή να σχετίζονται με τη Long – Covid, o κ. Εξαδάκτυλος απάντησε:

«Η Covid – 19 είναι μία νόσος που σχετίζεται με όλα τα συστήματα. Μπορεί να δίνει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα την αρχική νόσο».

Εξήγησε πως τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν είτε από τα πνευμόνια, είτε από τα νεφρά, είτε το δέρμα αλλά και από τον ψυχισμό ενός ατόμου.

Σχετικά με την αύξηση των θανάτων από τον κορονοϊό, ο ίδιος τόνισε πως οι άνω των 60 που δεν έχουν λάβει την 4η δόση, πρέπει να την κάνουν γιατί αυτή είναι που τους προστατεύει.

Ο κ. Παπαϊωάννου με τη σειρά του ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί βλάβες στο καρδιακό σύστημα ύστερα από νόσηση. «Η νόσος αυτή καθ’ αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι καλό όσοι έχουν νοσήσει από μέτρια έως βαριά να υποβληθούν έπειτα σε ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων για την περιοχή της καρδιάς» συμπλήρωσε.

Οι εξετάσεις καλό είναι να γίνουν μέσα στο επόμενο 20ημερο, μετά τη λήξη της νόσησης και να γίνει μία εκτενής κλινική εξέταση και ένα triplex καρδιάς, επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Ο κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά πως θα υπάρξει μία ανοδική πορεία στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας μετά το τέλος του καλοκαιριού και τόνισε πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας εν μέσω των διακοπών όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Όσοι φοράνε μάσκα και ενοχλούνται από όσους δεν φοράνε και τη βγάζουν, να μην το κάνουν» συμπλήρωσε.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση