10:58
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:58
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κορονοϊός: 35 κρούσματα της «Κένταυρος» εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα – Συνολικά έχουν βρεθεί 66 στην Ελλάδα

Η νέα υποπαραλλαγή Κένταυρος εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Η νέα υποπαραλλαγή Κένταυρος εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

25.10.2022
17:20
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 • 20:12
Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή «Κένταυρος»

Τη διάδοση των υποπαραλλαγών της Όμικρον, μεταξύ αυτών και της «Κένταυρος» που μοιάζουν να επικρατούν των υπολοίπων στελεχών που έχει εμφανίσει ο κορονοϊός παρουσιάζει στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του ο ΕΟΔΥ.

Το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529) απομονώθηκε από τα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την περίοδο 01 Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5), συνολικά 15 κρούσματα.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή “Κένταυρος”. Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75..

Νωρίτερα, 52.966 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε πως κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα (17 Οκτωβρίου – 23 Οκτωβρίου) στην Ελλάδα. Παρά το ότι μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξήθηκαν οι θάνατοι, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έχουν καταγραφεί 108 απώλειες.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

«Όσο και να λέμε και να προσευχόμαστε εμείς, ειδικά στα νοσοκομεία, γιατί δεν μπορεί να πιεστεί άλλο το σύστημα υγείας, δεν μπορεί να μην έρθει, γιατί υπάρχει τουρισμός, υπάρχει κινητικότητα. Δεν μπορεί όλα τα κράτη να έχουν κρούσματα και να μην έχουμε εμείς. Είναι θέμα χρόνου» έλεγε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη πριν ακόμη καταγραφεί επίσημα κάποιο κρούσμα.

Η ίδια πρόσθετε πως τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της μετάλλαξης «Κένταυρος» είναι πολύ υψηλός πυρετός και έντονος βήχας τα πρώτα 24ωρα, ενώ τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι τα ίδια με τις άλλες παραλλαγές.

Είναι επίσης πολύ μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα, γιατί πιάνει το ανώτερο αναπνευστικό και όχι το κατώτερο. Επεσήμανε εξάλλου πως η χειρότερη παραλλαγή που έχουμε περάσει ήταν η Δέλτα, που έκανε βαριές πνευμονίες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μάλιστα εξήγησε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5,  ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.

Copy

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε επίσης ότι δεν προβλέπεται να δούμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες, αν επικρατήσει η «Κένταυρος».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες «καμπές» της πανδημίας. «Το να γίνεται ένα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» και την πορεία της πανδημίας

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας είχε αναφέρει στα τέλη Αυγούστου για την υποπαραλλαγή: «Αναφορικά με την πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου και τη συνεισφορά της παραλλαγής Όμικρον, αξίζει να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Καταρχάς, η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορονοϊού αυξάνεται σημαντικά  λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την  υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Παρότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75.

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση