Ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι φαίνεται πως είναι οι πολίτες που χάνουν τη ζωή της μέσα στην πανδημία, καθώς ο κορονοϊός φαίνεται πως απειλεί άμεσα τη ζωή της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 ετών.
Σήμερα, ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τους 100, παρότι παραμένει υψηλός. Παράλληλα, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 18.640 και οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid, υπολογίζονται σήμερα σε 564 ασθενείς. Από τα 18.640 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 4.723 καταγράφηκαν στην Αττική, τα 2.397 στην Θεσσαλονίκη, τα 722 στην Αχαΐα και στο Ηράκλειο τα 685.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.927 θάνατοι.
Το ηλικιακό προφίλ των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους
Ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόνο χθες, από τους 88 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, 33 ήταν άνω των 80 και 17 μεγαλύτερη από 90 ετών.
Την ίδια ώρα ποσοστό 21,6% των νέων θανάτων από τον κορονοϊό αφορούν σε πολίτες μεταξύ 70 και 79 ετών (19 άνθρωποι). Ακόμη 15 άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών. Τέλος, 4 θάνατοι διαπιστώθηκαν μεταξύ των ηλικιών 50 και 59 ετών.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο σύνολο των θανάτων από την πανδημία, οι πολίτες άνω των 65 καταγράφουν ποσοστό θνητότητας 82%, δηλαδή 8 στους 10 θάνατοι αφορούν στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Wordometer, την τελευταία εβδομάδα η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ και σε απόλυτους αριθμούς, η χώρας βρίσκεται στην 9η θέση με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον 2.304 θανάτους ανά εκατομμύριο, περίπου όμοιο αριθμό απωλειών με τη Βρετανία (2.308) και υψηλότερο από τις Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
«Το 85% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς»
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού παραμένει «παρούσα», ενώ από τα δεδομένα για τον τριψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά προκύπτει πως «το 85% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς, ηλικίας άνω των 70 ετών», σημειώνοντας πως έχει ζητήσει να κοιτάξουν ο ΕΟΔΥ και ο κ. Ζαούτης και με διαφορετικό πρίσμα τους φακέλους.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχετικά με την έξαρση στους νεκρούς από επιπλοκές του κορονοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε πως «το τέταρτο κύμα της Δέλτα μας βρήκε σε μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη, καθυστερούν πολλά περιστατικά να φτάσουν στα νοσοκομεία, ενώ και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία δεν υπάρχει η ίδια παροχή φροντίδας με τα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων και αυτό πρέπει να διορθωθεί».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» σημείωσε πως οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά. «Το υγειονομικό προσωπικό είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση που φτάνει. Η περαιτέρω ενίσχυση αλλά και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι σημαντική και απαραίτητη», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.
Όσο αφορά στην πορεία της πανδημίας, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι, «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν, γιατί όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο. Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό. Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάει μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα με προσοχή»
ΠΟΕΔΗ: 10 λόγοι που οι θάνατοι παραμένουν υψηλοί
Από την πλευρά της πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε εκτενή ανακοίνωσή της για το θέμα υποστηρίζει πως είναι η κατάρρευση του ΕΣΥ, η έλλειψη κλινών ΜΕΘ, η κούραση του προσωπικού και η κατάρρευση του εμβολιαστικού προγράμματος που έχουν οδηγήσει σε αυτούς τους αριθμούς.
Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ για την έξαρση θανάτων:
Πρώτος λόγος: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Η διασπορά του κορωνοϊού κατά την κυβέρνηση είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης αν και οι πολίτες επέδειξαν αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην πλειονότητά τους με προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος.
Δεύτερος λόγος: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ
Υπήρχε χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας να ενισχυθεί το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία με προσωπικό και χρηματοδότηση με δεδομένο ότι πια δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Δεν το έπραξαν γιατί δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το έδειξαν από την πρώτη στιγμή. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έχει αφεθεί στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ δεν συνταγογραφούνται. Ο ΕΟΔΥ άφαντος. Η διατίμηση είναι 30 ευρώ, ακριβότερη από την πραγματική τιμή. Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς δεν παρακολουθούνται στην κοινότητα. Τα Νοσοκομεία χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, ελλείψεις ακόμη και στην παροχή οξυγόνου, υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα.
Τρίτος λόγος: ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ
Το 75% των ασθενών καταλήγουν σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι εισάγονται στις ΜΕΘ πολλές ημέρες μετά τη διασωλήνωση όταν η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Λειτουργία αυτοσχέδιων ΜΕΘ. Υποστελέχωση των ΜΕΘ και μάλιστα με μη εξειδικευμένο προσωπικό. Οι κλίνες ΜΕΘ που καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας σε εξοπλισμό και προσωπικό δεν ξεπερνάνε τις 700 στη χώρα μας από 3.000 που έπρεπε να είναι με βάση τα διεθνή στάνταρ.
Τέταρτος λόγος: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Επίταξαν υποτίθεται 650 κλίνες απλές για περιστατικά κορωνοιού και κοροϊδεύουν τον κόσμο! Είναι γεμάτες κάθε φορά οι μισές και πληρώνονται για όλες. Νοσηλεύουν περιστατικά χαμηλής βαρύτητας και δεν νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ που διαθέτουν. Φιάσκο η επίταξη ιδιωτών γιατρών για τα νοσοκομεία.
Πέμπτος λόγος: ΣΧΕΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, την κατάργηση – συγχώνευση υγειονομικών μονάδων, κάτι που ακόμα και τώρα Πρωθυπουργός και αρμόδιοι Υπουργοί δεν το κρύβουν πως θα το ενισχύσουν. Όταν έχουν στοχοποιήσει υπηρεσίες για ιδιωτικοποίηση και υγειονομικές μονάδες για κατάργηση και συγχώνευση επιδιώκουν την απαξίωσή του για να υλοποιηθούν ευκολότερα τα σχέδιά τους.
Έκτος λόγος: ΟΙ ΔΗΜΌΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ 5% ΤΟΥ ΑΕΠ.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ παρά την πανδημία. Μακράν το χαμηλότερο από τις χώρες της Ευρώπης. Ο προϋπολογισμός του έτους 2022 των νοσοκομείων κουτσουρεμένος. Ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κοντά στο 1 δις ευρώ. Πολλά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν διαθέτουν επάρκεια σε οξυγόνο που είναι η ζωή των ασθενών με κορωνοϊό.
Έβδομος λόγος: ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Το εναπομείναν ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό δεν είναι μηχανές να εργάζονται ακατάπαυστα δύο χρόνια χωρίς σταματημό. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς μεταξύ αυτών και διασωληνωμένοι. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, αλλεργιολόγοι κλπ) παρακολουθούν περιστατικά κορωνοιού.
Το υγειονομικό προσωπικό στην αρχή αντιμετωπίστηκαν ως «ήρωες». Τώρα νοιώθουν την έντονη στοχοποίηση από την μεριά της κυβέρνησης. Αχρείαστη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, μη επίλυση δίκαιων κλαδικών αιτημάτων (ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αύξηση μισθών, άρση αναστολών εργασίας, εργατικό ατύχημα)
Όγδοος λόγος: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους πολίτες με επιχειρήματα να εμβολιαστούν. Στοχοποίησε τους επιφυλακτικούς πολίτες προβάλλοντας την ατομική ευθύνη. Ο ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίθηκε στις εμβολιαστικές ανάγκες. Δεν εφαρμόσθηκαν προγράμματα εμβολιασμού πόρτα – πόρτα. Άτομα με ειδικές ανάγκες αιτούνται ακόμη και τώρα τον εμβολιασμό κατ’ οίκον χωρίς ανταπόκριση. Άστοχοι χειρισμοί των υγειονομικών αρχών για συγκεκριμένα εμβόλια εταιρειών. Λάθος μηνύματα για τους εμβολιασμένους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στη χώρα μας με 11 εκατ. κατοίκους να έχουμε 7.317.910 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και μόνο 4.873.284 να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση
Ένατος λόγος: ΑΣΤΟΧΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ «ΕΙΔΙΚΩΝ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αποπροσανατολισμός των πολιτών με τις άστοχες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Το καλοκαίρι προέβλεπαν το τέλος της πανδημίας και το πληρώνουμε με εκατόμβες νεκρών και τώρα προβλέπουν ξανά το τέλος της πανδημίας με 100 θανάτους την ημέρα. Οι σοβαροί επιστήμονες που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας εξαφανίστηκαν γιατί διέβλεπαν την εξέλιξη με την εγκατάλειψη του ΕΣΥ. Η ενημέρωση πια πέρασε στους επιστήμονες της ατομικής ευθύνης. Ότι βολεύει την κυβέρνηση.
Δέκατος λόγος: ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ
Κανονικά θα έπρεπε να μαθαίνεις από τα λάθη σου και έστω και αργά να τα διορθώνεις. Η κυβέρνηση εδώ είναι αδιόρθωτη. Οι ΜΕΘ είναι πολυτέλεια κατά τον Πρωθυπουργό. Ανακοινώνονται απολύσεις αντί για προσλήψεις. Επιμονή στις αναστολές εργασίας.