Σχετική αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα της Covid, την ώρα που οι ειδικοί έχουν σημειώσει σε κάθε τόνο πως ο κορονοϊός δεν έχει σε καμιά περίπτωση εκλείψει.
Έτσι, αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει η θετικότητα για τον ιό SARS-CoV2 (κορονοϊός), ενώ και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων την εβδομάδα 3-9 Απριλίου παρουσίασε αύξηση. Συγκεντρωτικά διασπιστώθηκαν 44 θάνατοι από τον ιό (45 νεκροί είχαν καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα), ενώ 69 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Τα στοιχεία έρχονται την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια νέα υπερμεταδοτική υποπαραλλαγή της Όμικρον, με την ονομασία «Αρκτούρος», η οποία δείχνει να αυξάνει την διάδοσή της στον κόσμο.
Άλλωστε, έρευνες δείχνουν πως η Όμικρον είναι πιο θανατηφόρα, σε ό, τι αφορά σε ασθενείς που νοσηλεύονται με αυτή, σε σύγκριση με την κοινή γρίπη.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV), αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος.
Σε κάθε περίπτωση όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, η επιδημία έχει περάσει σε ένα αρκετά προβλεπόμενο επίπεδο και δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε σχέση την covid-19.
Ο κορονοϊός στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε μείωση 6% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 69. Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 81,5 έτη (εύρος 61-99 έτη).
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί.
Η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5 (81%). Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (74%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (18%).
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 2 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την γρίπη
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 67 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι.
Επίσης, καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 342 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 286 (84%) ήταν στελέχη τύπου Α και 56 (16%) στελέχη τύπου Β. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.
Σε ό, τι αφορά στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.
Σχετικά τέλος, με τον αναπνευστικό συγκυτιακός ιός-RSV, η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.