Απομονώθηκε και στη χώρα μας το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για την πρώτη απομόνωση στελέχους ΒΑ.5 στη χώρα, από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.
Η παραλλαγή BA.4 ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δείγμα που συλλέχθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2022 στο Λιμπόπο της Νότιας Αφρικής και έκτοτε έχει ανιχνευθεί σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Η παραλλαγή BA.5 ανιχνεύθηκε επίσης για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αυτή τη φορά από δείγμα που συλλέχθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2022 στην Κουαζούλου Νατάλ. Έχει επίσης εξαπλωθεί και σε άλλες επαρχίες.
Σύμφωνα με το ECDC, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας εκτίμησε ότι το BA.5 αντιπροσώπευε ήδη το ~37% των θετικών κρουσμάτων από τις 8 Μαΐου 2022. Το εκτιμώμενο ημερήσιο πλεονέκτημα αύξησης του BA.5 έναντι του BA.2 είναι 13%, το οποίο είναι παρόμοιο με το 12% ημερήσιο πλεονέκτημα αύξησης που είχε αναφερθεί προηγουμένως από τη Νότια Αφρική. Υποθέτοντας αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, το BA.5 θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Πορτογαλία έως τις 22 Μαΐου 2022.
Γιατί εξαπλώνεται τόσο γρήγορα η παραλλαγή
Το επί του παρόντος παρατηρούμενο πλεονέκτημα ανάπτυξης των BA.4 και BA.5 οφείλεται πιθανώς στην ικανότητά τους να αποφεύγουν την ανοσολογική προστασία που προκαλείται από προηγούμενη μόλυνση ή/και εμβολιασμό, ιδίως εάν αυτή έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα από μελέτες in vitro που αξιολογούν ορούς από ανεμβολίαστα άτομα που έχουν υποστεί προηγούμενη λοίμωξη από BA.1 υποδεικνύουν ότι τόσο ο BA.4 όσο και ο BA.5 είναι σε θέση να διαφεύγουν της ανοσολογικής προστασίας που προκαλείται από τη μόλυνση με BA.1.
Τέτοια ανεμβολίαστα άτομα είναι απίθανο να προστατεύονται από συμπτωματική λοίμωξη με BA.4 ή BA.5. Ενώ οι οροί από εμβολιασμένα άτομα είχαν καλύτερες επιδόσεις στις μελέτες invitro που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, η προστασία που προέρχεται από τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτές οι δύο παραλλαγές μπορούν να επιφέρουν σοβαρή νόσο, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον.
Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για σημάδια εμφάνισης BA.4 και BA.5. Η έγκαιρη ανίχνευση παραλλαγών βασίζεται σε ευαίσθητες και αντιπροσωπευτικές δοκιμές και γονιδιωματική επιτήρηση, με έγκαιρη αναφορά των αλληλουχιών. Απαιτούνται αντιπροσωπευτικές πολιτικές δοκιμών για την αξιόπιστη εκτίμηση της συμβολής αυτών των παραλλαγών στη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού, καθώς και για τον ακριβή προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο αυτές οι παραλλαγές μπορεί να συμβάλλουν σε τυχόν παρατηρούμενες αυξήσεις σοβαρών εκβάσεων στον πληθυσμό, όπως η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ.
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα
Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 462 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 7 Απριλίου έως 5 Μαΐου. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Τετρακόσια τριάντα οκτώ από τα 462 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (95%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 55.280 αλληλουχηθέντα δείγματα (54.557 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 723 από εισαγόμενα).