Μετά τη σύγχυση που είχε δημιουργηθεί για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους προχώρησαν χθες Πέμπτη (30/6) σε σε διευκρινίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθάρισαν πως η τέταρτη δόση του εμβολίου δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, αλλά τα ευάλωτα άτομα, λόγω σοβαρών παθήσεων, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που είναι σε ανοσοκαταστολή.
Θωμαΐδης: «Στα μέσα Ιουλίου η κορύφωση του νέου κύματος»
Σε περίπου 10-15 ημέρες αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Συγκεκριμένα καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο, η οποία είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έφτασε αθροιστικά στο 200% μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 4 ημέρες στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%.
Σαφώς αυξητική είναι η τάση και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης συνοψίζοντας πως υπάρχει σοβαρή διάδοση στον πληθυσμό.
Σχετικά με την Ομικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.
Λουκίδης: «Η 4η δόση αναστέλλει τη μόλυνση από την Όμικρον στους άνω των 65 ετών»
Εξηγήσεις για την αναγκαιότητα η μη της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού για τον γενικό πληθυσμό έδωσε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, εστιάζοντας στις νέες υποπαραλλαγές του ιού και στο τι δείχνουν οι νεότερες επιστημονικές μελέτες.
«Η τρίτη δόση, μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου πέρυσι, ήταν πολύ σημαντική για την αναχαίτιση της Δέλτα» δήλωσε ο κ. Λουκίδης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ενώ αναφερόμενος στην τέταρτη δόση και στην επιστημονική μελέτη που έγινε στο Ισραήλ σε ανθρώπους άνω των 65 ετών τόνισε ότι είχε βραχυχρόνια προστασία απέναντι στη μόλυνση.
«Η τέταρτη δόση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είχε θετική επίδραση στην αναστολή εξέλιξης της μόλυνσης» σχολίασε. Αναφερόμενος στους πολίτες κάτω των τριάντα ετών αποκάλυψε ότι δεν έχουν γίνει έρευνες γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία γιατί οι ειδικοί πίστευαν ότι θα αρκούσε η τρίτη δόση. Με δεδομένη, όμως, την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και του γεγονότος ότι οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία η Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να κάνει μόνο αυστηρή σύσταση για την τεταρτη δόση, όπως είπε.
Μιλώντας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό που αναμένουν έγκριση από τους επίσημους φορείς στο εξωτερικό ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «αν δεν βγει μια τεκμηριωμένη μελέτη που να μπορέσει να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές άδεια γι’ αυτό το ανασχεδιασμένο εμβόλιο θα πάμε πάλι σε μια αναμνηστική δόση με τα παλιά».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το περιβάλλον πλέον είναι διαφορετικό. Ο ίδιος επισήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με δεδομένο ότι οι εισαγωγές σε μια ημέρα, χθες Πέμπτη (30/6) έφτασαν τις 300, αν αυτές οι εισαγωγές οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κυρίως αν αλλάξει η αναλογία εισιτηρίων – εξιτηρίων».
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους» ανέφερε ο κ. Λουκίδης εξηγώντας ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που νόσησαν από το συγγενικό περιβάλλον τους.
«Δυστυχώς δεν έχουν πάντα τις βιολογικές δυνάμεις για να ανταπεξέλθουν και θα πρέπει να τους προστατεύουμε», πρόσθεσε.
Τζανάκης: «Έρχονται ακόμη πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού»
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε την Παρασκευή ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και την τέταρτη δόση του εμβολίου.
Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε πως «θα υπάρχουν επάλληλα πανδημικά κύματα, με εξάρσεις που θα μας βάζουν σε μια εγρήγορση».
Σημείωσε ότι «εδώ και έναν μήνα έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένα έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο».
«Αιτία της έξαρσης στα κρούσματα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδίως το Όμικρον5, που έχει την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από όλα τα άλλα στελέχη της Όμικρον, σε συνδυασμό με την αυξημένη κοινωνικότητα και τις εκδηλώσεις που γίνονται. Σκεφθείτε ότι φέτος θα γίνουν οι γάμοι τριών ετών, ο κόσμος θα πάει σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης, δείχνοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμη αρκετό διάστημα.
Παράλληλα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας απέρριψε αιτιάσεις σχετικά με γενικευμένη αρνητική επίδραση του εμβολίου σε πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί, λέγοντας πως δεν μπορεί κάποιος να πει ότι ευθύνεται το εμβόλιο για ότι αρνητικό, λέγοντας χαρακτηριστικά, «αν κάποιος κερδίσει το λαχείο, φταίει το εμβόλιο;».
«Ο ιός μας επιφυλάσσει κι άλλη έκπληξη. Στην Δανία και άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα στελέχη με μεγάλη μεταδοτικότητα και λογικά θα τα έχουμε και στην Ελλάδα», προειδοποίησε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά με την σύγχυση που δημιουργήθηκε για την τέταρτη δόση του εμβολίου, μετά την αρχική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε πως «υπήρξε μια μικρή σύγχυση από την αρχική πληροφορία», ωστόσο είπε πως ξεκαθάρισε το τοπίο από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν την Πέμπτη.
Πάντως, ο ίδιος είπε πως δεν προτείνει την χορήγηση της λεγόμενης δεύτερης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό ηλικίας από 30 έως 59 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ ως γιατρός, με τα δεδομένα που έχω, δεν έχω λόγο για να πω σε έναν 30αρη, έναν 40αρη, έναν 50αρη που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου, εφόσον δεν έχω απόδειξη πως υπάρχουν ωφελήματα».
Κορονοϊός: «Καλπάζουν οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5»
Ο κορονοϊός «χτυπά» ξανά τη χώρα και η Ματίνα Παγώνη μίλησε για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και έδωσε διευκρινίσεις για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
«Πάνω από 60 ετών όποιος έχει υποκείμενα νοσήματα να κάνει το εμβόλιο. Από 70 και άνω γενικά είναι καλό να κάνει το εμβόλιο. Από 30- 59 ετών, δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει. Υπάρχει και η ομάδα που έχει κάνει και την τρίτη δόση και νόσησε, εκείνοι δε χρειάζεται να κάνουν καμία δόση, όποιας ηλικίας και αν είναι, ακόμα και αν έχουν υποκείμενο νόσημα, γιατί είναι σαν να έχουν κάνει την 4η δόση» ,ανέφερε σχετικά με τον εμβολιασμό και την 4η δόση.
Για την αύξηση των κρουσμάτων ξεκαθάρισε πως «οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι αυτές που κάνουν ένα διήμερο 39-40 πυρετό. Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δε μπορείς να το πάρεις.
«Μας φοβίζει να μην υποτροπιάσουν οι ασθενείς και αυξηθούν οι θάνατοι. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα μετά. Η πίεση είναι πολύ μεγάλη. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πάρει άδεια 2.5 χρόνια. Εάν έχεις αντισώματα πολλά και φοράς και τη μάσκα, προφυλάσσεσαι να μην νοσήσεις. Δεν είναι ντροπή να φοράμε μάσκα, επειδή «δεν φοράει κανείς μάσκα», πρόσθεσε.
Για το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η κ. Παγώνη τόνισε πως, «Τα νοσοκομεία θέλουν χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, και φυσικά σωστή διαχείριση από την διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου».
Ζαούτης: «Μικρότερο αυτό το κύμα της πανδημίας από τα προηγούμενα»
«Θεωρούμε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας θα είναι μικρότερο από άλλα κύματα του παρελθόντος. Μπορεί να δούμε μια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ, επειδή μάλλον αυτό το στέλεχος έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερη θνησιμότητα, και ο πληθυσμός σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανοσία που προστατεύει από τη σοβαρή νόσο, όχι απαραίτητα από τη μόλυνση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Επίσης, έκανε λόγο για αναμενόμενο κύμα, σημειώνοντας πως «δεν θα ήμασταν σωστοί εάν λέγαμε ότι δεν θα είχαμε κρούσματα με την επιστροφή στην κανονικότητα και με ένα τόσο μεταδοτικό στέλεχος».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μπορεί να έγινε άρση της υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας, αλλά οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, πρέπει να φορούν μάσκα. «Έχουμε μπερδέψει την άρση της υποχρεωτικότητας με την ανάγκη να φοράμε μάσκα. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα άτομα, προπαντός σε κλειστούς χώρους, να φοράνε μάσκα», ξεκαθάρισε. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν άνθρωποι στα Μέσα Μεταφοράς που δεν φοράνε, αλλά η πλειονότητα συνεχίζει να φοράει μάσκα.
«Είναι πιθανόν να συνεχίσουν τα κύματα. Το μέγεθος και η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από το στέλεχος. Α αλλά θεωρώ ότι δεν πρόκειται να φύγει ο ιός από τον πλανήτη. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα είναι πλέον το πόσο σοβαρά νοσεί ο κόσμος σε νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα Υγείας και οι απώλειες ζωών», επισήμανε ο κ. Ζαούτης.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΥΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ευλογιά των πιθήκων. «Χθες ανακοινώσαμε το 7ο κρούσμα στην Ελλάδα, τα έξι ήταν εισαγόμενα, για το έβδομο κρούσμα δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Φαίνεται να μην είχε ιστορικό ταξιδιού. Δεν είναι μια λοίμωξη που πρέπει να ανησυχεί την πλειονότητα του κόσμου. Δεν μεταδίδεται εύκολα, η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω επαφής με τις δερματικές βλάβες ή τα σωματικά υγρά», υπογράμμισε. «7 κρούσματα σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μόνο ένα είναι κρούσμα χωρίς γνωστή προέλευση. Μια σπάνια ιογενή λοίμωξη που φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σχέση με το παρελθόν. Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, μας προστατεύει. Δεν ανησυχούμε», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολη η μετάδοση, δεν χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα.