Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταγράψουν την έντονη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών από την Ευρώπη ως την Αμερική, όπου πόλεις όπως το Φοίνιξ θα μοιάζουν στο τέλος του αιώνα με το Ντουμπάι σε ότι αφορά τις κλιματικές του συνθήκες.
Η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό που θα ξεπερνά τον αντίστοιχο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, ενώ στην Ελλάδα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των λεγόμενων θερμών ημερών, ανέφερε προ ημερών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυσικός-μετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Θοδωρής Γιάνναρος.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία βιώνει τον πιο ξηρό μήνα από το 1959. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Κριστόφ Μπετσού, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα (01/08) μιλώντας στο BFMTV, ότι ο Ιούλιος του 2022 ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί εδώ και 63 χρόνια. «Έπεσαν μόνο 7,8 χιλιοστά νερού, δηλαδή μόνο το 12% όσων απαιτούνταν», εξήγησε.
https://twitter.com/meteofrance/status/1552185935726616576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1552185935726616576%7Ctwgr%5Ec9d44bd60f5adfa7475e6228a0cfcd6ea9a57274%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bfmtv.com%2Fenvironnement%2Fchristophe-bechu-annonce-que-le-mois-de-juillet-2022-a-ete-le-plus-sec-depuis-juillet-1959_AV-202208010299.html
Λόγω του καύσωνα και της έλλειψης βροχοπτώσεων, η Météo-France, μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ήδη ανακοινώσει ότι αυτός ο καλοκαιρινός μήνας ήταν πιθανό να σημειώσει νέο ρεκόρ.
Εάν ο καύσωνας από μόνος του δεν επαρκεί για να προκαλέσει επεισόδιο ξηρασίας, σίγουρα δεν βελτιώνει την κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. «Το γεγονός ότι έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επιτείνει περαιτέρω την ξηρότητα του εδάφους μέσω της εξάτμισης του ελάχιστου νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους», εξηγεί η κλιματολόγος Françoise Vimeux.
Η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατακόρυφα
Στην Ελλάδα η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα έως το τέλος του αιώνα από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου , σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Climpact και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Νίκος Μιχαλόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – Climpact.
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των λεγόμενων θερμών ημερών (ημέρες κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 C) κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών (1991-2020), σε σύγκριση με τις περιόδους 1901-1930, 1931-1960 και 1961-1990.
Αναφορικά με τις κλιματικές προβολές για το μέλλον, η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία για την Ελλάδα συμφωνεί ότι έως το 2100 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των θερμών επεισοδίων ή/και κυμάτων καύσωνα.
Παράλληλα, αν και δεν καταγράφεται κάποια σαφής τάση σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος της βροχής, καταγράφεται σημαντική αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας περιόδων με καθόλου ή πολύ λίγη βροχή. Με άλλα λόγια, μπορεί να παραμένει σχεδόν σταθερό το ετήσιο ποσό βροχής που δεχόμαστε στην Ελλάδα, αλλά αυτό πλέον πέφτει μαζεμένο σε λίγα επεισόδια βροχόπτωσης με πιθανώς ακραίες εντάσεις.
Ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσιάζοντας κάποια από τα αποτελέσματα της Λευκής Βίβλου και της πρώτης φάσης του Climpact τόνισε ότι η Μεσόγειος οδεύει ολοταχώς σε ένα μελλοντικό κλίμα που θα είναι θερμότερο και πιο ξηρό, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη γεωργία.
Θερμοκρασίες μέσης Ανατολής στις ΗΠΑ
Η κλιματική κρίση κινδυνεύει να ωθήσει πολλούς Αμερικανούς σε εντελώς νέες κλιματικές πραγματικότητες, με μια νέα ανάλυση να διαπιστώνει ότι υπάρχουν 16 αμερικανικές πόλεις που κινδυνεύουν να έχουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες ίδιες με αυτές της Μέσης Ανατολής μέχρι το τέλος του αιώνα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των θερμοκρασιακών τάσεων από το Climate Central, όπως την αναδημοσιεύει ο Guardian, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2100 για πολλές πόλεις θα μοιάζουν περισσότερο με τις συνθήκες που επικρατούν νοτιότερα, 759 χιλιόμετρα νοτιότερα κατά μέσο όρο, με την Ουάσιγκτον να έχει καλοκαίρια που θα μοιάζουν περισσότερο με αυτά του Όστιν του Τέξας, τη Βοστώνη να μοιάζει περισσότερο με τη Φιλαδέλφεια και το Μπίλινγκς της Μοντάνα με το Ελ Πάσο του Τέξας.
Ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετατοπιστούν στο είδος του κλίματος που βιώνουν τώρα πόλεις σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα το Λος Άντζελες θα μοιάζει περισσότερο με το Τουχπάν στο Μεξικό. Μερικές επιλεγμένες πόλεις μπορεί να κάνουν ένα θερμό κλιματικό ταξίδι μέχρι το τέλος του αιώνα, με τα καλοκαίρια του Όστιν να μοιάζουν με το σημερινό Ντουμπάι, το Φοίνιξ με τη Σαουδική Αραβία και το Λας Βέγκας με το Κουβέιτ.
Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, μια κατάσταση που έχει ήδη συμβάλει στην προώθηση του είδους των σφοδρών κυμάτων καύσωνα και των πυρκαγιών που βιώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η ακραία ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, ωστόσο επηρεάζει περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη έκτακτη καιρική κατάσταση
«Η ακραία ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος, ωστόσο επηρεάζει περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη έκτακτη καιρική κατάσταση, ιδίως τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του έθνους μας», δήλωσε η Τζίνα Μακάρθι, εθνική σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα.