23:43
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:43
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μας προειδοποιεί για «Πασχούγεννα» – Με τι καιρό θα κάνουμε γιορτές

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.12.2022
16:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/12/2022 • 21:04
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καιρό για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ο κόσμος περιμένει να δει τι καιρό θα κάνει εκείνες τις μέρες. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με μία ανάρτησή του στο Facebook, επιχειρεί να προβλέψει τον καιρό, παρουσιάζοντας ένα νέο όρο.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, αναφέρει τον όρο «Πασχούγεννα», εξηγώντας πώς ο καιρός τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα, δηλαδή άνοιξη, παρά σε χειμώνα.

Ο Μαρουσάκης για τον καιρό για τα Χριστούγεννα

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα οδηγούμαστε σιγά σιγά και τα ερωτήματα σχετικά με τον καιρό ολοένα και πληθαίνουν. Και μπορεί να βρισκόμαστε “προγνωστικά” ακόμη μακριά ώστε να έχουμε μια ασφαλή πρόγνωση, παρόλα αυτά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία των τελευταίων ημερών μπορεί να ρίξει λίγο φως στην όλη υπόθεση ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη προσέγγιση.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις λέει ο σοφός μας ο λαός και αυτό θα επιχειρήσουμε κι εμείς επισυνάπτοντας τον παρακάτω χάρτη όπου με μια ματιά ο αναγνώστης – ενδιαφερόμενος μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην ουσία η Ευρώπη εμφανίζεται χωρισμένη σε δύο τμήματα (λευκή γραμμή). Βόρεια της Ιταλίας κυριαρχούν οι πολικές αέριες μάζες (μπλε βέλη) οι οποίες καθοδηγούνται από τον πολικό αεροχείμαρρο, νοτιότερα δε κυριαρχούν θερμότερες και υγρότερες αέριες μάζες (κόκκινα βέλη) όπου ξεχύνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη από ότι συνήθως.

Η παραπάνω εξέλιξη που περιγράψαμε διαμορφώνει δύο στην ουσία εποχές στην Ευρώπη όπου από τη λευκή γραμμή και πάνω επικρατεί βαρυχειμωνιά, νοτιότερα επικρατεί φθινοπωρινός θα μπορούσαμε να πούμε και προς ανοιξιάτικος καιρός.

Μπορεί εμείς να κοιτάμε το ημερολόγιο και να θεωρούμε αφύσικη μια τέτοια κατάσταση, στη Φύση όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπου κάθε φαινόμενο λειτουργεί σαν “ντόμινο” για το επόμενο και πάει λέγοντας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τι συνέβη το καλοκαίρι όπου γενικά τα κύματα ζέστης που δεχτήκαμε ήταν ήπια με τον ψυχρό αέρα να κατηφορίζει σχετικά συχνά νοτιότερα και να μας δίνει τις ξαφνικές καταιγίδες και το χαλάζι.

Τι συνέβη απ’ την άλλη τον Οκτώβριο όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες και οι θερμοκρασίες υψηλές. Και πάμε στο τώρα όπου αυξήθηκαν οι βροχοπτώσεις με υψηλές και πάλι θερμοκρασίες.

Μήπως τελικά υπάρχει μια “παράταση – καθυστέρηση” στην έλευση των εποχών? Οι αιτίες άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες και δύσκολο να αναλυθούν. Βλέπετε το χαοτικό της ατμόσφαιρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αναλύσεις. Σίγουρα θα μπορούσε κάτι να αναλυθεί από όλα αυτά χωρίς όμως τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για την βασική αιτία. Πιθανόν η όλη κατάσταση προκύπτει από συνδυασμό όλων των αιτιών άλλων γνωστών άλλων όχι και που ο άνθρωπος ονομάζει κλιματική αλλαγή.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα.

Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα. Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με “μαλακό” όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα?

Πάμε προς Πασχούγεννα λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση