Quantcast
18:52
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:52
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ποιο το έργο της ΜΚΟ που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών – Οι δομές, οι δράσεις και τα πρόσωπα του Οργανισμού

Το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός του Κόσμου» / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός του Κόσμου» / Φωτογραφία: ΑΠΕ

17.11.2022
19:20
Τελευταία ενημέρωση: 18/11/2022 • 9:59
Η Κιβωτός του Κόσμου βρίσκεται στο επίκεντρο των Αρχών

Τουλάχιστον δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση έχουν βάλει τον οργανισμό «Κιβωτός του Κόσμου» στο επίκεντρο των ερευνών της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα στην «Κιβωτό του κόσμου» αφορά θέματα διατροφής και διαχείρισης στη δομή, αλλά και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στις έρευνες για το περιστατικό.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το MEGA, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού» υποστήριξαν πως ενημερώθηκαν σχετικά μέσα από το διαδίκτυο καθώς δεν έχει φτάσει καμία καταγγελία στα κεντρικά γραφεία.

Υπό έλεγχο βρίσκονται ήδη τέσσερις δομές που διατηρεί η «Κιβωτός του κόσμου». «Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου» αναφέρει η ίδια η ΜΚΟ, στην πρώτη της αντίδραση μετά τα δημοσιεύματα.

Την ίδια ώρα, καταγγελία για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο φέρεται πως έγινε τον Αύγουστο του 2022, όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι δομές, οι δράσεις και τα πρόσωπα

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Στην επίσημη σελίδα της, αναφέρεται λεπτομερώς το έργο, αλλά και το βιογραφικό του πατέρα Αντώνιου που είναι και ο εμπνευστής της ΜΚΟ.

Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.

Σε συνεργασία με Εισαγγελίες Ανηλίκων, φορείς προστασίας και υπηρεσίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αναλαμβάνει το μεγάλωμα των ανηλίκων στα τέσσερα μέχρι σήμερα, σπίτια φιλοξενίας.

Πρόκειται για παιδιά από βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση τους, τα οποία έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση και πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά ζουν σε μεγάλα σπίτια με παιδαγωγούς –φροντιστές για την καθημερινότητα τους και είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια, μη θυμίζοντας σε τίποτα την ιδρυματικού τύπου φροντίδα.

1998: Χειροτονείται νέος ιερέας ο Αντώνιος Παπανικολάου, 26 ετών τότε στην ενορία του Αγ. Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Σε μια περιοχή δύσκολη, ένα γκέτο στο κέντρο της πόλης, με συμμορίες, διακίνηση ουσιών, πληθυσμό με προβλήματα βιοπορισμού.

Σύντομα διαπιστώνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα, δε μπορεί να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα της περιοχής που είναι εμφανή έξω από την εκκλησία κυριολεκτικά, καθώς ομάδες παιδιών συγκεντρώνονται έξω από το ναό και αντί να πάνε σχολείο περιφέρονται απροστάτευτα στην επικίνδυνη πλατεία μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες.

Ο πατέρας Αντώνιος πλησιάζει μια ομάδα παιδιών που παίζουν μπάσκετ έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος, με απώτερο σκοπό να τα γνωρίσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους.

Ο πάτερ Αντώνιος επικεφαλής στον οργανισμό «Κιβωτός του Κόσμου»
Ο πάτερ Αντώνιος επικεφαλής στον οργανισμό «Κιβωτός του Κόσμου»

Με εμφανή την απορία χαραγμένη στα μάτια των παιδιών, καθώς δεν είχαν ξαναδεί έναν ιερέα να τους προσεγγίζει και να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτά, αλλά και με την προτροπή του Πατρός Αντωνίου, ξεκίνησαν όλοι μαζί να παίζουν έναν αγώνα μπάσκετ και πολύ σύντομα ο νεαρός ιερέας και τα παιδιά γίνονται μια ομάδα.

Με αυτό τον τρόπο, σχηματοποιείται γύρω από τον πατέρα Αντώνιο μια ομάδα παιδιών, προερχόμενα κυρίως από δυσκολεμένες οικογένειες που σχετίζονται με τις ναρκωτικές ουσίες, τις μικροκλοπές, τη σχολική εγκατάλειψη, την ενδοοικογενειακή βία, και δυστυχώς αποτελούν μια καθημερινότητα για τα παιδιά αυτά, τα οποία βλέποντας έναν ιερέα διαφορετικό από τους άλλους, νιώθουν μέσα τους να αναβλύζει ένα φώς ελπίδας και σωτηρίας για εκείνα και τις οικογένειες τους.

Έτσι μπήκε η ιδέα για να δημιουργηθεί η «Κιβωτός του Κόσμου».

  • 1999: Χωρίς να υπάρχει σχέδιο, ο νεαρός ιερέας ζητά να του παραχωρήσουν ένα χώρο στην οδό Πύλου, όπου η εκκλησία χρησιμοποιούσε για δικές της εκδηλώσεις (μνημόσυνα κλπ).

Ο χώρος τελικά ενοικιάζεται με χρήματα του ιδίου και των ανθρώπων που τον στήριξαν στα αρχικά του βήματα. Έτσι λοιπόν, σε ένα ισόγειο, πρώην παλαιό καφενείο στην οδό Πύλου, παιδιά της περιοχής έρχονται καθημερινά ως αργά το βράδυ και βρίσκουν αυτά που δε μπορούν να τους προσφέρουν στο σπιτικό τους.

Ζεστό φαγητό (που επιμελούταν η σύζυγος του πατρός Αντωνίου και οι πρώτοι εθελοντές-κάτοικοι της περιοχής), μια ομάδα συνομηλίκων που είχε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες χαρές και – το κυριότερο: μια ζεστή κουβέντα και έναν άνθρωπο που πίστευε για πρώτη φορά σε αυτούς. «Είχαμε πια μια βάση και εκεί στεγάσαμε δειλά δειλά τις πρώτες δραστηριότητες».

Για τον ίδιο τον π. Αντώνιο οι απειλές και οι επιθέσεις γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στην περιοχή ούτε εκείνος, ούτε βέβαια το εγχείρημα του με τον οργανισμό «Κιβωτός του Κόσμου».

  • 2007: Το πρώτο σπίτι φιλοξενίας για 30 παιδιά στην περιοχή του Κολωνού, είναι πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα το σπίτι αγκαλιάζει καθημερινά παιδιά τα οποία έρχονται στην Κιβωτό του Κόσμου για να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στοργής και αγάπης.

Στον Κολωνό, λοιπόν, δημιουργείται το πρώτο σπίτι φιλοξενίας για ανηλίκους. Η Κιβωτός του Κόσμου επεκτείνει τη δραστηριότητα της και δεν περιορίζεται πλέον στην ημερήσια φροντίδα των παιδιών αλλά στην εξ’ ολοκλήρου μέριμνα και προστασία τους. Κάνουμε λόγο για παιδιά που έχουν υποστεί παραμέληση, κακοποίηση, εγκατάλειψη και πλήθος άλλων κοινωνικών προβλημάτων που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το οικογενειακό περιβάλλον.

Το κτίριο που στεγάζει τη «Κιβωτό του κόσμου»
Το κτίριο που στεγάζει τη «Κιβωτό του κόσμου» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Κιβωτός του Κόσμου συνεργάζεται με τις Εισαγγελίες Ανηλίκων και λειτουργεί πια σας αναγνωρισμένος φορέας ολοκληρωμένης μέριμνας ανηλίκων. Το σπίτι φιλοξενίας στον Κολωνό στεγάζει σήμερα 30 παιδιά.

  • 2008: Η δύναμη του έργου είναι πλέον ασταμάτητη. Οι σύμμαχοι της Κιβωτού προέρχονται από όλους τους τομείς, είναι όλων των ηλικιών και ο καθένας προσπαθεί από το δικό του πόστο και με τις δικές του δυνάμεις να βοηθήσει.

Άτομα που εργάζονται στην ελληνική τηλεόραση προτείνουν τη δημιουργία ενός τηλεμαραθωνίου για τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του έργου. Για πρώτη φορά ο πατέρας Αντώνιος έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό και να ενημερώσει για το όραμα του.

Συγκεντρώνεται έτσι ένα ποσό που επιτρέπει στην Κιβωτό να κάνει το μεγάλο βήμα: Να δημιουργήσει το δικό της χώρο, ένα χώρο ειδικά φτιαγμένο για παιδιά ώστε να τα «αγκαλιάσει» και να νιώθουν ότι υπάρχει μια εστία φιλοξενίας για αυτά.

Έτσι δημιουργείται το «Κέντρο Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού» της Κιβωτού του Κόσμου στην οδό Ζηνοδώρου 3, στον Κολωνό. Ο χώρος αυτός στεγάζει τις υπηρεσίες της Κιβωτού και είναι ανοιχτός καθημερινά για όλους όσους θέλουν να προσφέρουν και να γνωρίσουν το έργο.

Με μοναδικό σύμμαχο την εν Χριστώ αγάπη, σήμερα, η Κιβωτός του Κόσμου έχει αγκαλιάσει 500 παιδιά στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρίζοντας την οικογένεια σε ό, τι χρειάζεται ώστε να μεγαλώσει το παιδί με αξιοπρέπεια στην οικογένειά του.

Ο πάτερ Αντώνιος με παιδιά του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου»
Ο πάτερ Αντώνιος με παιδιά του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου»

Παράλληλα από το 2007 στην παιδική προστασία που παρέχει η Κιβωτός του Κόσμου προστίθεται και το ασφαλές μεγάλωμα παιδιών που έρχονται σε εμάς μετά από αίτημα της εισαγγελίας, για λόγους απομάκρυνσης από το ακατάλληλο οικογενειακό τους περιβάλλον.

  • 2012: Παίρνει σάρκα και οστά το επόμενο εγχείρημα της Κιβωτού «απαντώντας» στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για φιλοξενία παιδιών.

Το νέο σπίτι μας στην περιοχή της του Πειραιά, δυναμικότητας 40 κλινών καταφέρνει μέχρι και σήμερα να προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια για το ασφαλές μεγάλωμα του κάθε παιδιού.

Ένα όμορφο τετραώροφο οίκημα δωρίστηκε στην Κιβωτό από την οικογένεια Κοντοπούλου εις μνήμην της κόρης τους Δέσποινας ή οποία έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο με επιθυμία της να δωριστεί το σπίτι για τα παιδιά της Κιβωτού.

Το όνομα του σπιτιού δεν θα μπορούσε να πάρει άλλο όνομα… Ονομάζεται «Δέσποινα» και είναι σήμερα το σπίτι 32 κοριτσιών.

  • 2013: Μια ακόμα πρόκληση για τον πατέρα Αντώνιο και την ομάδα του έρχεται από τις τοπικές αρχές της Ηπείρου, οι οποίες μας προσκαλούν για να μας παραχωρήσουν ένα χώρο όπου λειτουργούσε η εστία για την Γεωργική Σχολή της περιοχής με σκοπό να γίνει έργο που θα αφορά μια άγονη πλευρά της χώρας.

Στο ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής, ταξιδεύει η Κιβωτός και εγκαθίσταται με ένα κτίριο μέσα στο οποίο έγιναν οι κατάλληλες αλλαγές για τη φιλοξενία απροστάτευτων παιδιών και υπηρεσίες που δίνουν πνοή ζωής στον τόπο. Βλέποντας την ολότητα του νέου εγχειρήματος ο πατέρας Αντώνιος αξιοποιεί το χώρο, τόσο για παροχή φιλοξενίας όσο και σαν χώρος εκπαίδευσης για τα νεαρά μέλη της Κιβωτού.

Καταγγελία για τη Κιβωτό του Κόσμου
Η Κιβωτός του Κόσμου / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Έτσι, δημιουργείται ένα «σχολείο» διαφορετικό από τα άλλα, το «Γεωργικό Σχολείο» για γεωργούς και κτηνοτρόφους, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται στην ανατροφή και τη φροντίδα των ζώων, στη καλλιέργεια της γης, και αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτό που κάνουν, κατακτώντας παράλληλα ένα μεγάλο εφόδιο και ένα μάθημα ζωής.

Στο σπίτι φιλοξενίας του οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή φιλοξενούνται σήμερα 55 παιδιά που ζουν καθημερινά το θαύμα της φύσης, σε ένα πανέμορφο τοπίο της χώρας μας, 800 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, δυναμικότητας 100 κλινών.

  • 2014: Η Χίος, το νησί καταγωγής του πατρός Αντωνίου κάνει έκκληση για βοήθεια. Εκείνος δε διστάζει και αναλαμβάνει την αναμόρφωση και αξιοποίηση ενός μεγάλου χώρου, ενός παιδικού χωριού που διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις και παρέχει πέρα από την πλήρη φροντίδα των παιδιών τη δυνατότητα για εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.

Η Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου βρίσκεται στην γενέτειρα του πατρός Αντωνίου και της Πρεσβυτέρας μετά από έκκληση του δήμου Ομηρούπολης . Έτσι, στο παιδικό χωριό του Αίπους φιλοξενούνται σήμερα 35 παιδιά ενώ η οικογένειά μας συνεχίζει να μεγαλώνει.

Παράλληλα, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια στο προσφυγικό ζήτημα που πλήττει τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, η Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου έχει αναλάβει την πλήρη φροντίδα όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στο νησί της Χίου, παρέχοντάς τους με σεβασμό στην προσωπική τους διαφορετικότητα, ό, τι χρειάζονται για μια αξιοπρεπή διαμονή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση