Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για τις… μαφιόζικες μεθόδους που είχαν την τιμητική τους στην «Κιβωτό του κόσμου» έρχονται στο «φως».
Ένας πρώην τρόφιμος των δομών της που ζει κι εργάζεται στην Ολλανδία αποκάλυψε τα όσα βίωσε ο ίδιος και ο αδελφός του από τους ανθρώπους που εργάζονταν στις δομές.
«Εχουμε γίνει μάρτυρες και σωματικής και ψυχολογικής βίας από το πουθενά και χωρίς κανέναν λόγο», είπε και ανέφερε ότι «ο αδερφός μου έφαγε ένα χαστούκι επειδή κουνούσε την τσάντα του πέρα-δώθε. Οταν το είδα αυτό, την επόμενη μέρα το έσκασα από το σχολείο και πήγα στους συγγενείς μου και τους είπα ότι τα πράγματα είναι άσχημα εκεί μέσα…»
Οπως έκανε γνωστό μιλώντας στην «Ανοικτή επικοινωνία» του Open, «όταν γύρισα, είχα τιμωρία. Εναν μήνα με είχαν στην απομόνωση. Σχολείο, φαγητό, και δουλειά. Δεν πήγαινα να διαβάσω όπως πήγαινα κάθε μέρα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Με είχαν αφήσει μάλιστα με τις ίδιες κάλτσες 7 μέρες σερί. Η πρεσβυτέρα ερχόταν κάθε μέρα, αρκετά συχνά. Δεν την ένοιαζε γενικά, δεν ασχολείτο με τα παιδιά…», τόνισε.
Από αποθηκάριος έγινε παιδαγωγός…
Συνεχίζοντας, προέβη σε καταγγελίες για τον εργαζόμενο που καταγγέλλεται για βία στα παιδιά.
«Ο (….) εργαζόμενος ήταν οξύθυμος τσακωνόταν με παιδιά με άλλους εργαζόμενους. Από αποθηκάριος έγινε ξαφνικά παιδαγωγός… Από πού κι ως πού έγινε αυτό, με έναν μαγικό τρόπο… Κανείς δεν ξέρει… Χτυπούσε παιδιά, μεταξύ αυτών και τον αδερφό μου. Τραμπούκιζαν τα ανήλικα παιδιά. Σε έχουν κάνει να νιώσεις άσχημα με τον τρόπο τους. Πριν φύγω από την Κιβωτό, μου είπε ”θα αποτύχεις, θα γίνεις πρεζάκιας σαν τους γονείς σου και θα γυρίσεις να ζητά τη βοήθειά μας”. Ο πατέρας μου προσπάθησε να με πάρει, δεν έβγαλε άκρη ποτέ. Δεν τον άφηνε η Κιβωτός. Οταν έγινα 18 είπα γεια σας πάω να βρω τον δρόμο μου», είπε ο νεαρός.
Το προφίλ των συνεργατών του πατέρα Αντώνιου
Σε πλήρη εξέλιξη και η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. γιοα τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Εκτός από τον ιδρυτή της «Κιβωτού» στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τρία άτομα τα οποία βρίσκονταν πολύ κοντά του.
Όπως αποκάλυψε το Mega πρόκειται για τρία στελέχη της ΜΚΟ. Δυο άνδρες και μια γυναίκα που σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές σε πολλές καταγγελίες.
- Tον Π.Σ., παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος στην Κιβωτό και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.
- Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων και σύζυγο του Π.Σ., για την οποία αναφέρεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν κίνησε κάποια διαδικασία ούτε προσπάθησε να προστατεύσει τα παιδιά.
- Τον Π.Μ. εργαζόμενο στη δομή του Κολωνού ο οποίος δεν έχει ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική, και στις καταγγελίες χαρακτηρίζεται ως νευρικός και απότομος.
Κιβωτός του Κόσμου: Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Το παλιό διοικητικό συμβούλιο «ξηλώθηκε», ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής και να τηρηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες.
Μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις όσον αφορά θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.
«Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ».
Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν να δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.
Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ιατροδικαστικά.
«Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης», είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση. «Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών».
«Κιβωτός του κόσμου»: Στο στόχαστρο τα οικονομικά και η περιουσία του πατέρα Αντωνίου – Μπαίνουν ορκωτοί λογιστές για έλεγχο
Στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, μπήκαν τα οικονομικά, η κινητή και ακίνητη περιουσία του πατέρα Αντωνίου και του στενού του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών στις δομές. Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία ζούσαν για χρόνια στο ίδρυμα και πλέον έχουν ενηλικιωθεί περιέγραψε στην ΕΡΤ κακοποιητικές συμπεριφορές με θύματα τα παιδιά του.
«Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: «Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούν. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος».
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το παράρτημα του ιδρύματος στην Καλαμάτα δεν έχει άδεια λειτουργίας εδώ και 2,5 χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στη δομή στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος αποτυπώνει το θολό τοπίο γύρω από τη λειτουργία της δομής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων προστασίας για τα παιδιά που φιλοξενεί.
Πλεόνασμα 1 εκατ. ευρώ είχε ετησίως η Κιβωτός του Κόσμου
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το MEGA, οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν ετήσιο πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η Κιβωτός του Κόσμου δημοσίευε στο ίντερνετ ανά διαστήματα πόσα που είχε συγκεντρώσει για φαγητό, θέρμανση και άλλες δαπάνες. Στις αναρτήσεις της Κιβωτού αυτές εμφανιζόταν στέρηση εσόδων, ενώ ο οργανισμός είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι τα παιδιά έχουν καταγγείλει ότι υποχρεούνταν σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας.
Επίσης, αναφέρεται στις καταγγελίες ότι η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή και ότι φιλοξενούμενοι σε δομές της Κιβωτού έχουν πάθει δηλητηριάσεις.