04:26
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:26
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ελλάδα στην πρώτη θέση των κεραυνόπληκτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης – «Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες»

Κεραυνοί στην Χαλκιδική / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κεραυνοί στην Χαλκιδική / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.08.2022
15:28
Τελευταία ενημέρωση: 23/08/2022 • 19:25
«Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες», τονίζει ο Ζαφείρης Τρόμπακας

«Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες», υπογραμμίζει ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, δίνοντας οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις οδηγίες προστασίας από τους κεραυνούς και να μην υποτιμούν το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στον πίνακα με τους καταγεγραμμένους στην Ευρώπη θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι χτυπήθηκαν από κεραυνό.

«Δυστυχώς η Ελλάδα έχει στατιστικά ίσως τους περισσότερους νεκρούς από άλλες χώρες της Ευρώπης για το θέμα των κεραυνών. Είμαστε κεραυνόπληκτη ως χώρα και δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Ζαφείρης Τρόμπακας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο Fm104,9», με αφορμή το δυστύχημα στη Δράμα, όπου 55χρονος ορειβάτης σκοτώθηκε ακαριαία, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό που έπεσε λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό αγώνα ορεινής αντοχής.

όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε

«Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε, δεν κάνουμε μεγάλους διασκελισμούς, ούτε τρέχουμε» είπε.

«Όταν πέφτει ένας κεραυνός ακολουθεί ένα επιδερμικό φαινόμενο πάνω στην επιφάνεια της γης, με το ρεύμα να δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους. Καθώς λοιπόν περπατάει κάποιος, περνάει το ρεύμα από τη μια μεριά στην άλλη κι επιλέγει να περάσει από το ανθρώπινο σώμα, να ταξιδέψει παρά να ακολουθήσει τους ομόκεντρους κύκλους της Γης», εξήγησε ο κ. Τρόμπακας, ο οποίος εδώ και 42 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε επιχειρήσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 55χρονου που έχασε τη ζωή του στη Δράμα σημείωσε ότι ο κεραυνός δεν έπεσε επάνω του, αλλά πολύ κοντά και ενώ ήταν σε στάση βηματισμού.

Κεραυνοί στον ουρανό
Κεραυνοί στον ουρανό / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Τι κάνουμε αν είμαστε εκτός σπιτιού και πέφτουν κεραυνοί»

Ο κ.Τρόμπακας συμβούλεψε πως όταν κάποιος βρίσκεται εκτός αστικού ιστού θα πρέπει να έχει μαζεμένα τα χέρια του και να μην πλησιάζει σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να βρίσκεται στάσιμος. Εάν απαιτηθεί να μετακινηθεί τότε να κάνει με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.

Επίσης, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό είναι «σε περίπτωση που υπάρχει μαζί παιδί να μην περπατάμε μαζί χέρι χέρι», και «τα κατοικίδια να μην φορούν λουρί».

«Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι’ αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά», εξηγεί.

Κεραυνός πέφτει στον ορίζοντα
Κεραυνός πέφτει στον ορίζοντα / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι»

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίας προστασίας εν κινήσει με το αυτοκίνητο σημείωσε πως αυτό «θωρακίζει» από τις πτώσεις των κεραυνών και «είναι ασφαλές να βρίσκονται οι πολίτες εντός του οχήματος, σε αντίθεση με τους δικυκλιστές».

«Πριν από μια δεκαετία έπεσε κεραυνός στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν.Μουδανιών και σκότωσε οδηγό σε μηχανάκι, ενώ δεν έπαθαν τίποτε όσοι ήταν στο αυτοκίνητο. Στο μηχανάκι έγινε η διάφορα δυναμικού, η μπροστινή ρόδα με την οπίσθια, ήταν βρεγμένο το οδόστρωμα και τα ελαστικά, ήταν όλα αγώγιμα και έφτασε το ρεύμα στο ανθρώπινο σώμα. Στο Ι.Χ. είναι κάποιος απολυτά προφυλαγμένος, αρκεί να μην ακουμπάει το πλαϊνό της πόρτας», διευκρίνισε ο κ. Τρόμπακας.

«Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιον κεραυνός»

Με το που πέσει ένας κεραυνός και καταγραφεί τραυματισμός μπορούν να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. «Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ’ εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ», σημείωσε ο διασώστης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση