Στο Γενικό Χημείο του κράτους στην Αθήνα έχουν σταλεί τα δείγματα που ελήφθησαν από τον Ειδικό Λόχο Βιολογικής Άμυνας στο χώμα και τα φυτά από την περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος στην Καβάλα.
Το ειδικό κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού έχει παραδώσει τα δείγματα στην Πολιτική Προστασία και ακολούθως λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ξεκίνησαν αστραπιαία οι διαδικασίες για την αποστολή τους στα ειδικά εργαστήρια του Γενικού Χημείου του κράτους στην Αθήνα.
Επίσης, χθες στην περιοχή των Αντιφιλίππων κατέφτασε κλιμάκιο υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προχώρησε σε αυτοψία μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες το κλιμάκιο αυτό δεν έχει ενεργήσει έως τώρα, καθώς αυτό που αναμένεται πρώτα είναι τα αποτελέσματα από τα δείγματα εδάφους και φυτών.
Σε 2-3 μέρες οι απαντήσεις για τα δείγματα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι επίσημες απαντήσεις για τις χημικές εξετάσεις θα δοθούν σε δύο – τρεις ημέρες, με τους εμπλεκόμενους φορείς να πιέζουν σημαντικά την κατάσταση, αφουγκραζομενοι την ανησυχία των αγροτών, που θέλουν να μάθουν πότε και αν τελικά θα μπορούν να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους.
Στην περίπτωση που όμως εντοπιστούν από ανησυχητικά στοιχεία για την εδαφική βιωσιμότητα, τότε στην έρευνα θα εμπλακεί με πιο ενεργό ρόλο το Τμήμα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πραγματοποιώντας και εκείνοι με τη σειρά τους νέες εξετάσεις, λαμβάνοντας επίσης δείγματα από το έδαφος και τα φυτά, ενδεχομένως και από το νερό.
Η νεκροψία – νεκροτομή στις οκτώ σορούς που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να διενεργηθεί αύριο, Τρίτη. Από την ιατροδικαστική εξέταση ενδεχομένως να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα για τον τρόπο που σκοτώθηκε το οκταμελές πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται και η διαδικασία για την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Καβάλα: Ελεγχόμενες εκρήξεις στα άθικτα πυρομαχικά
Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους αρμόδιους που συντονίζουν την επιχείρηση για την παράλληλη απομάκρυνση και των συντριμμιών αλλά και των πυρομαχικών από την δασική περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος «Antonov» κοντά στην Καβάλα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων από το σημείο της πτώσης επιχειρούν πέντε ομάδες του Τάγματος Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) με 36 άτομα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλη η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν με ενάμιση μήνα – ίσως και παραπάνω.
Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι επειδή η γεωργική έκταση που κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov είναι φρεσκοοργωμένη, υπάρχει ανησυχία ότι έχουν διεισδύσει στο χώμα πυρομαχικά από το αεροσκάφος, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση για την περισυλλογή τους. Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι λόγω της φωτιάς σε πολλούς από τους όλμους έχει σβηστεί η μπογιά, με συνέπεια να μην αναγράφεται ο τύπος των πυρομαχικών.
Διάβημα της Αθήνας στον Ουκρανό πρέσβη
Μετά το διάβημα στη Σερβία, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες από την Ουκρανία για το φορτίο του Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου.
«Δεν κουβαλούσε πυρά και νάρκες», λένε οι Αρχές του Μπαγκλαντές
Η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας κορυφώθηκε χθες, προκειμένου να απομακρυνθούν από το Παλαιοχώρι στην Καβάλα συντρίμμια, βλήματα και άλλα στρατιωτικά υλικά από το μοιραίο Antonov, που κατέπεσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου.
Το αεροσκάφος αναμενόταν να προσγειωθεί σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου, στην Ντάκα του Μπαγκλαντές. Η πορεία του μοιραίου αεροσκάφους σταμάτησε το βράδυ του Σαββάτου όταν κατέπεσε και συνετρίβη στην Καβάλα οδηγώντας στον θάνατο και τα 8 μέλη του πληρώματος -όλοι Ουκρανοί πολίτες- αλλά και δημιουργώντας ένα τεράστιο ναρκοπέδιο στην περιοχή.