Την Κυριακή (4/12) θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Εθνική Αθηνών – Κορίνθου και πριν τις γιορτές αναμένεται να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία είπε στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.
«Κλειστές είναι οι 2 λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες, που επαρκούν, και με στόχο πριν τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός κι αν έχουμε «εκπλήξεις» όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε» είπε.
«Ο βράχος έπεσε από 100 μέτρα ψηλά οπότε έγινε ένα ξεσκαρτάρισμα από όλα τα χαλαρά υλικά. Γι αυτό έκλεισε ο δρόμος ώστε να πέσουν κάτω να τα καθαρίσουμε. Σήμερα θα έρθουν οι Ελβετοί, οι οποίοι παρακολουθούν την περιοχή εδώ και 8 χρόνια και είναι καταγεγραμμένα όλα να κάνουν έναν άλλο έλεγχο και να ολοκληρώσουν μια επιθεώρηση που είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τους φράχτες που είναι πιο ψηλά και στη συνέχεια να δοθεί στην κυκλοφορία» είπε.
Ο ίδιος είπε πως ο βράχος έπεσε σε περιοχή εκτός των ορίων παραχώρησης του έργου.
«Οι φράχτες και τα συρματοπλέγματα είναι από προηγούμενες εργολαβίες, από παλιά και το σημείο που έγινε η κατολίσθηση είναι εκτός των ορίων παραχώρησης του έργου, ήταν σωστά σχεδιασμένοι οι φράχτες, εμείς παρακολουθούμε τις μετακινήσεις. Η συντήρηση του έργου εντός των ορίων είναι δική μας. Υπάρχουν όρια παραχώρησης στα οποία έχουμε βάλει και φράχτες. Είναι πολύ καθορισμένα τα όρια του έργου μας», είπε και πρόσθεσε πως εκτός των ορίων η ευθύνη είναι του υπουργείου και για να υπάρξει επέμβαση πρέπει να δοθεί εντολή από το Δημόσιο.
Λέκκας για την κατολίσθηση στην Αθηνών – Κορίνθου: «Επικίνδυνη η περιοχή που έπεσε ο βράχος»
Ο κ. Λέκκας μίλησε για την κατολίσθηση σε εκείνο το σημείο της εθνικής οδού.
«Καταρχάς έχουμε να κάνουμε με το ρεύμα που έρχεται προς την Αθήνα. Αυτό το τμήμα είναι ακάλυπτο, είναι τέτοιες οι μορφολογικές συνθήκες που δεν μπορούσε να περάσει σήραγγα. Σε αυτό το σημείο έχουμε μία κατολίσθηση, ενός μεγάλου όγκου της τάξεως των 30 κυβικών μέτρων, που αποσπάστηκε από το βουνό για κάποιους λόγους, ωστόσο είχαμε την αιτία, δεδομένου ότι είχαμε μορφολογικές κλίσεις», είπε αρχικά.
«Ο μεγαλύτερος βράχος ήταν της τάξεως των 30 κυβικών, που αποσπάστηκε από το τμήμα του πρανούς, σε απόσταση περίπου 70 μέτρων, κατρακυλώντας και κάνοντας αναπηδήσεις, δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθεί από τις «βραχοπαγίδες» – τα συρματικά δίκτυα. Είναι επικίνδυνη εκεί η περιοχή είναι ένα δύσκολο πρανές να το επιτηρήσει κανένας και να επιχειρήσει κάποιος», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
«Εξετάζονται και άλλα μέτρα, αλλά επειδή είναι πολύ αρνητικές οι συνθήκες, δεν ξέρω κατά πόσο θα αποδώσουν. Βεβαίως θα ανασχέσουν κομμάτια βράχων που θα πέσουν στον δρόμο αλλά πολύ μεγάλα κομμάτια δε θα μπορέσουν. Είναι πολύ απότομα δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει βράχια από εκεί. Είναι πιθανόν να ξανασυμβεί αλλά είναι μικρές οι πιθανότητες. Ήμασταν τυχεροί στο ότι έγινε η κατάπτωση τα ξημερώματα που δεν διέρχονταν αυτοκίνητα αλλιώς θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε κλείνοντας.