Μία καταγγελία για τραγικές συνθήκες σε κατασκήνωση με παιδιά ΑμεΑ στην Αμφιλοχία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο ΑμεΑ, «4 AMEA», το οποίο κάνει λόγο πως επικρατούσαν για δέκα ημέρες, δηλαδή από τις 16 μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Ειδικότερα, στην ανάρτησή τους επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις συνθήκες στους συναρμόδιους φορείς, που διοργάνωσαν την κατασκήνωση, αναφέροντας πως η «συμπεριφορά απέναντι σε παιδιά και συνοδούς ήταν άκρως απάνθρωπη, συνθήκες διαβίωσης ήταν τριτοκοσμικές, υπήρχαν εγκληματικές ελλείψεις και «ρατσισμός» απέναντι στα ΑμεΑ».
Τι απαντάει ο δήμος Αμφιλοχίας για την κατασκήνωση με παιδιά ΑμεΑ
Ο δήμος Αμφιλοχίας, μετά τις σοκαριστικές φωτογραφίες, εξέδωσε ανακοίνωση για την καταγγελία, που έγινε σε βάρος του για τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, αναφέροντας πως «η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως το «φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά».
«Ο Δήμος Αμφιλοχίας, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με τις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής Μπούκας, από συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενήθηκαν εκεί, διευκρινίζει τα εξής:
Η εικόνα που μεταφέρεται για τη λειτουργία της κατασκήνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς κατά τις 10 ημέρες που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, όπως και κατά τις προηγούμενες κατασκηνωτικές περιόδους που φιλοξενήθηκαν άλλες ομάδες παιδιών, δεν γνωστοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδικής Εξοχής Μπούκας ανάλογα ζητήματα.
Στο φωτογραφικό υλικό που παρατίθεται απεικονίζονται χώροι οι οποίοι είναι ανενεργοί εδώ και χρόνια και αποκλεισμένοι για τα φιλοξενούμενα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτοί οι χώροι ή αυτό το υλικό που χρησιμοποιούνται από τους κατασκηνωτές.
Προτού αποδοθεί προς χρήση η κατασκήνωση, πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του Δήμου όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού, απεντόμωσης και συντήρησης. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, τόσο το προσωπικό του Δήμου όσο και το επιπλέον προσωπικό που προσλήφθηκε για τις ανάγκες της λειτουργίας της, μεριμνούσε καθημερινά ώστε η κατασκήνωση να είναι καθαρή, λειτουργική και ασφαλής, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών».