02:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καπραβέλος: «Το 6ο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας» (βίντεο)

Κόσμος περπατάει στην Ερμού / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος περπατάει στην Ερμού / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.08.2022
09:21
Τελευταία ενημέρωση: 24/08/2022 • 12:33
Ο Νίκος Καπραβέλος για την πανδημία, τα κρούσματα και ένα πιθανό νέο κύμα

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας, την έξαρση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο νέου κύματος το φθινόπωρο.

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε για τον αυξημένo αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ιδιαίτερα τον 15Αύγουστο.

«Η πανδημία δεν μας έχει ξεχάσει, το 6ο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα και δυστυχώς με ολέθριες συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες. Είχαμε περίπου 1000 νεκρούς τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Βέβαια τώρα γίνεται μία αποκλιμάκωση προς το τέλος, υπάρχουν μηνύματα πάρα πολύ σοβαρά, και θεωρώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να δούμε έναν καλύτερο χειμώνα, με μία κάμψη της πανδημίας», ανέφερε αρχικά.

«Οι παραλλαγές που είδαμε και που έρχονται στα νοσοκομεία μας, ακόμα και αυτές της Ο4 και Ο5, ή και η Κένταυρος, δεν είναι ικανές να προκαλέσουν έκρηξη σοβαρών καταστάσεων, όπως αυτές που βλέπαμε. Κυρίως προσβάλει τις μεγαλύτερες ηλικίες, πάνω από 70 ετών με ολέθριες συνέπειες, με απορρύθμιση των χρόνιων προβλημάτων τους, και χωρίς να έχουν κάνει την 4η δόση. Εάν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, γιατί είχαμε κινητικότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος.

Για το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως, «για να έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις και την κάμψη του 7ου κύματος πανδημίας, που περιμένουμε από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χειμωνιάτικα κύματα, με λιγότερες επιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε το άνοιγμα των σχολείων. Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν, και στα σχολεία και να ανοίξουν με self tests και προσοχή. Να μην το υποτιμήσουμε, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος, να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επιμένω ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, και το δεύτερο σημαντικό είναι τα εμβόλια. Οι περισσότεροι άνω των 70 ετών δεν είχαν κάνει την 4η δόση. Πολλοί έχουν μείνει στις 2 δόσεις δεν έχουν κάνει καν την τρίτη δόση».

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στο ότι ο κόσμος αρρωσταίνει επειδή κάνουν τα εμβόλια. Το 3ήμερο του 15αύγουστου δεν είχαμε κανέναν νεκρό από τροχαίο ατύχημα, και είχαμε 100 νεκρούς το 3ήμερο από τον κορονοϊό, είναι κρίμα», συμπλήρωσε.

Για τα εμβόλια Απορρυθμίζονται τα χρόνια νοσήματα που έχουν εάν νοσήσουν οι άνω των 70. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία νέα εμβολιαστική καμπάνια. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αυτά που πιάνουν και τις παραλλαγές όμως, το λέμε ότι και τα παλιά εμβόλια προφυλάσσουν, έχουν αποτελεσματικότητα 95% στην βαριά νόσο. Μας ενδιαφέρει να μην χάσουμε άλλους συμπολίτες μας».

Μαριόλης: «Η παραλλαγή Κένταυρος του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον»

Για μια ακόμη εβδομάδα τα νέα κρούσματα κορονοϊού αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι σε καλά επίπεδα, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παράμεινε σταθερός, επισήμανε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού, Ανάργυρος Μαριόλης.

«Η Ελλάδα στην μέση υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε την πέμπτη χαμηλότερη τιμή. Στις αρχές του καλοκαιριού και μέχρι και σήμερα βλέπουμε ότι είναι με διαφορά στις υψηλότερες θέσεις, όσον αφορά την επιτήρηση της επιδημίας. Πήγαμε καλά, συμβιώσαμε με τον κορονοϊό σχετικά καλά το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το καλοκαίρι δεν καταργήθηκε τίποτα. Υπήρχε μια αναστολή των μέτρων αλλά με ισχυρές συστάσεις για τη χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Έχουμε τα οφέλη της φυσικής και της τεχνητής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει μετά από δυόμιση και πλέον χρόνια πανδημίας. Είμαστε προστατευμένοι όχι τόσο στη μόλυνση, αλλά στους σκληρούς δείκτες, που είναι και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί», σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Μαριόλης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή από όσους επιστρέφουν από διακοπές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγουν για 3-4 ημέρες επαφές με ευάλωτα άτομα.

«Ο αριθμός των self test δεν μειώθηκε στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες (…) Ο ασθενής που θα βγει από την καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα, θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας. Έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν πιέζεται πλέον το σύστημα υγείας» πρόσθεσε σχετικά, ενώ επισήμανε: «Την έβδομη ημέρα έχει πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, ακόμα κι αν το τεστ εμφανίζεται θετικό. Πρέπει να υπάρχει προσοχή. Πήγαμε σχετικά καλά. Συμβιώσαμε με τον κορονοϊό».

Αναφορικά με την παραλλαγή «Κένταυρος», επισήμανε: «Φαίνεται μέχρι τώρα να είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον 5, είναι όμως πρόωρο να αναφερθεί, γιατί δεν έχουμε την εικόνα στην Ευρώπη που θα περίμενε κανείς. Θα μας προβληματίσει αλλά όχι σύντομα, αργότερα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα της «Κένταυρος», ωστόσο, είναι ηπιότερα και η ίδια δεν επηρεάζει τους σκληρούς δείκτες.

«Για τις τρεις πρώτες δόσεις εμβολιασμού τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλους τους ενήλικες και αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες και αναλύσεις. Όποιος δεν την έχει κάνει πρέπει να κλείσει ραντεβού για να την λάβει. Η τέταρτη δόση είναι αρκετά σημαντική στους άνω των 70 και έχει πολύ μεγάλο όφελος και για τους 60-70 ετών πολίτες» είπε ακόμη.

Ο κ. Μαριόλης έκλεισε λέγοντας: «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο. Έχουμε όμως τα επιστημονικά δεδομένα. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς το τι θα γίνει με τα σχολεία».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση