01:50
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:50
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καπραβέλος: «Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας» (βίντεο)

Καλοκαιρινός καιρός στο Ναύπλιο, τουρίστες απολαμβάνουν τον ήλιο στο κέντρο της πόλης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Καλοκαιρινός καιρός στο Ναύπλιο, τουρίστες απολαμβάνουν τον ήλιο στο κέντρο της πόλης / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.08.2022
12:36
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2022 • 16:11
Τι είπε ο Καπραβέλος για την πανδημία του κορονοϊού

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως ο σκληρός δείκτης θανάτων και κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ εξέφρασε τον φόβο του και για το 7ο κύμα που εκτιμάται να ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.

«Ο χειμώνας που έρχεται πρέπει να βάλουμε ξανά με προσοχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε στο MEGA για την πανδημία του κορονοϊού.

Το κυριότερο μέσο προστασίας από την πανδημία είναι οι μάσκες

Ερωτώμενος για τα σχολεία και τη χρήση μάσκας, απάντησε πως το κυριότερο μέσο προστασίας είναι οι μάσκες και ύστερα τα εμβόλια, όπου σημείωσε πως παρατηρείται μια καθυστέρηση στις ευπαθείς ομάδες.

Τόνισε την αναγκαιότητα της 4ης δόσης η οποία προσφέρει προστασία άνω του 95% στις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ωστόσο πως οι νεότερες ηλικίες καλό είναι να αναμένουν την επικαιροποίηση της Επιτροπής Εμβολιασμού.

Ο Νίκος Καπραβέλος
Ο Νίκος Καπραβέλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Δεν πιεζόμαστε, δεν υπήρξε ανησυχητική πίεση στις ΜΕΘ το καλοκαίρι που μας πέρασε» είπε αναφορικά με την κατάσταση στις εντατικές, ωστόσο τόνισε πως είναι λάθος να μετρά κανείς τη δυναμική της πανδημίας με την πίεση στα νοσοκομεία.

«Ο σκληρός δείκτης, αυτός που πρέπει να αποτραπεί είναι οι θάνατοι» συμπλήρωσε.

«Είναι χρήσιμο να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις μάσκες και κατά την άποψή μου να διατίθενται δωρεάν σε αεροπλάνα και πλοία» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενόψει χειμώνα.

Τόνισε πως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους το χειμώνα πρέπει να γίνει υποχρεωτική και να μην αφορά την ατομική ευθύνη του καθενός.

«Οι άνω των 60 με επιβαρυμένο οργανισμός πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση»

Νωρίτερα, η πρόεδρος των Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη υποστήριξε πως γυρνώντας από τις διακοπές «όλοι πρέπει να κάνουμε τεστ γιατί γυρνάμε σε οικογένειες», ενώ επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η λέξη υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα: «Δεν μπορείς να πεις στον Έλληνα υποχρεωτικά. Δεν μπορείς να πεις μέτρο κλπ. Εμείς του κουνούσαμε το δάχτυλο»

Ματίνα Παγώνη
Ματίνα Παγώνη / Φωτογραφία: Twitter

Πλέον, η χώρα αναμένει μια ακόμη υποπαραλλαγή, τον Κένταυρο, η οποία δεν έχει περάσει ακόμα τα σύνορα, αλλά περίπου τέλος Αυγούστου με μέσα Σεπτέμβρη θα εμφανιστεί και τα πρώτα περιστατικά υπολογίζονται προς το τέλος Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά τα εμβόλια για τον κορονοϊό ανέφερε: «Τα εμβόλια θα έρθουν τέλος Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη. Όσοι δεν κάνουν την 4η δόση να την κάνουν. Οι άνω των 60 επειδή έχουν επιβαρυμένο οργανισμό θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το ταχύτερο. Όλα τα εμβόλια είναι για σοβαρή νόσηση».

Έξαρση της πανδημίας λόγω «Κένταυρου» βλέπει ο Σαρηγιάνης

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής «Κένταυρος», άφησε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε προς τα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό».

Η μετάλλαξη Κένταυρος όπως σημείωσε είναι 18,5% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Όμικρον 4-5.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση