Κεραυνοί έπεσαν με «το τουλούμι» τις τελευταίες ώρες, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.
Από το απόγευμα της Τρίτης (23/8) ακούγονται συνεχώς βροντές και καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Κεραυνοί στον Θερμαϊκό
Η ιστοσελίδα Forecast Weather Greece, δημοσίευσε μία φανταστική φωτογραφία από τον Θερμαϊκό Κόλπο που δείχνει ταυτόχρονα 6 κεραυνούς..
«Απίστευτη λήψη σήμερα το βράδυ από τον Constantino Emmanouilidi να καταγράφει 6 κεραυνούς σε μια λήψη. Εικόνα προς τον Θερμαϊκό κόλπο», αναφέρει το Forecast.
Ο χάρτης των κεραυνών
Ο χάρτης του meteo, δείχνει που καταγράφηκαν οι περισσότεροι κεραυνοί στη χώρα.

Η Ελλάδα στην πρώτη θέση των κεραυνόπληκτων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης
«Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες», υπογραμμίζει ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, δίνοντας οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις οδηγίες προστασίας από τους κεραυνούς και να μην υποτιμούν το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στον πίνακα με τους καταγεγραμμένους στην Ευρώπη θανάτους ανθρώπων, οι οποίοι χτυπήθηκαν από κεραυνό.
«Δυστυχώς η Ελλάδα έχει στατιστικά ίσως τους περισσότερους νεκρούς από άλλες χώρες της Ευρώπης για το θέμα των κεραυνών. Είμαστε κεραυνόπληκτη ως χώρα και δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Ζαφείρης Τρόμπακας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο Fm104,9», με αφορμή το δυστύχημα στη Δράμα, όπου 55χρονος ορειβάτης σκοτώθηκε ακαριαία, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό που έπεσε λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό αγώνα ορεινής αντοχής.
όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε
«Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε, δεν κάνουμε μεγάλους διασκελισμούς, ούτε τρέχουμε» είπε.
«Όταν πέφτει ένας κεραυνός ακολουθεί ένα επιδερμικό φαινόμενο πάνω στην επιφάνεια της γης, με το ρεύμα να δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους. Καθώς λοιπόν περπατάει κάποιος, περνάει το ρεύμα από τη μια μεριά στην άλλη κι επιλέγει να περάσει από το ανθρώπινο σώμα, να ταξιδέψει παρά να ακολουθήσει τους ομόκεντρους κύκλους της Γης», εξήγησε ο κ. Τρόμπακας, ο οποίος εδώ και 42 χρόνια συμμετέχει ενεργά σε επιχειρήσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 55χρονου που έχασε τη ζωή του στη Δράμα σημείωσε ότι ο κεραυνός δεν έπεσε επάνω του, αλλά πολύ κοντά και ενώ ήταν σε στάση βηματισμού.
«Τι κάνουμε αν είμαστε εκτός σπιτιού και πέφτουν κεραυνοί»
Ο κ. Τρόμπακας συμβούλεψε πως όταν κάποιος βρίσκεται εκτός αστικού ιστού θα πρέπει να έχει μαζεμένα τα χέρια του και να μην πλησιάζει σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να βρίσκεται στάσιμος. Εάν απαιτηθεί να μετακινηθεί τότε να κάνει με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.
Επίσης, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό είναι «σε περίπτωση που υπάρχει μαζί παιδί να μην περπατάμε μαζί χέρι χέρι», και «τα κατοικίδια να μην φορούν λουρί».
«Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι’ αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά», εξηγεί.

«Στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι»
Σε ό,τι αφορά τις οδηγίας προστασίας εν κινήσει με το αυτοκίνητο σημείωσε πως αυτό «θωρακίζει» από τις πτώσεις των κεραυνών και «είναι ασφαλές να βρίσκονται οι πολίτες εντός του οχήματος, σε αντίθεση με τους δικυκλιστές».
«Πριν από μια δεκαετία έπεσε κεραυνός στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν.Μουδανιών και σκότωσε οδηγό σε μηχανάκι, ενώ δεν έπαθαν τίποτε όσοι ήταν στο αυτοκίνητο. Στο μηχανάκι έγινε η διάφορα δυναμικού, η μπροστινή ρόδα με την οπίσθια, ήταν βρεγμένο το οδόστρωμα και τα ελαστικά, ήταν όλα αγώγιμα και έφτασε το ρεύμα στο ανθρώπινο σώμα. Στο Ι.Χ. είναι κάποιος απολυτά προφυλαγμένος, αρκεί να μην ακουμπάει το πλαϊνό της πόρτας», διευκρίνισε ο κ. Τρόμπακας.

«Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιον κεραυνός»
Με το που πέσει ένας κεραυνός και καταγραφεί τραυματισμός μπορούν να δοθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. «Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ’ εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ», σημείωσε ο διασώστης.
Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, σήμερα Τρίτη θα ήταν η ημέρα με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, η κακοκαιρία έχει πλήξει από το απόγευμα την Αττική με μια σφοδρή καταιγίδα τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια Προάστια.
Αθήνα κέντρο, τώρα. Ακριβώς δίπλα στην Καπνικαρέα. Μισή ώρα βροχής. pic.twitter.com/0X7wcqLtxL
— Katerinio (@Katerinioooo) August 23, 2022
Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, επεσήμανε νωρίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος «και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων – υδροστρόβιλων)».
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη (23/8), στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. «Δυστυχώς η Ελλάδα έχει στατιστικά ίσως τους περισσότερους νεκρούς από άλλες χώρες της Ευρώπης για το θέμα των κεραυνών. Είμαστε κεραυνόπληκτη ως χώρα και δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών» σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα.
τροπικη Αθηνα! ο μουσωνας αρχισε pic.twitter.com/iA0sfrd9tt
— Μογγόλα_wannabe (@j0ar1sm0s) August 23, 2022
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά, βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.
Στυλιανίδης για κακοκαιρία: «Πολύ έντονα τα φαινόμενα, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί το 112»
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (23/8) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την πορεία της κακοκαιρίας που «χτυπά» τη χώρα τις τελευταίες ώρες και αναμένεται να κρατήσει μέχρι την Παρασκευή (26/8).

Η σύσκεψη έγινε επίσης, με συμμετοχή του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, του Υπαρχηγού ΠΣ, Αντιστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσου, του Υποστράτηγου της ΕΛΑΣ, Ελευθέριου Γκαρίλα, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αξιολογήθηκε η πορεία της κακοκαιρίας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας πως «οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα».