Για πυκνό χιόνι, ακόμα και στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέροντας πως η χώρα θα πληγεί από πολικό αεροχείμαρρο που θα φέρει κύμα βαρυχειμωνιάς με κακοκαιρία.
Με ανάρτησή του στα social media, ο μετεωρολόγος ενημερώνει πως η κακοκαιρία μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο ισχυρής έως πολύ ισχυρής έντασης, ικανό να φέρει και προβλήματα και αφορά το διάστημα μεσημέρι/απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου.
Για το δεύτερο αυτό «κύμα» κακοκαιρίας προειδοποιεί για πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.
Κακοκαιρία: Από την Παρασκευή το πρώτο κύμα
Αναλυτικότερα, μία ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται καθώς θα κινηθεί νοτιότερα να σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα διασχίσει σχετικά γρήγορα τη χώρα μας από βορρά προς νότο την Παρασκευή προκαλώντας επιδείνωση στον καιρό μικρής γενικά διάρκειας.
Μέσα στην Παρασκευή σε αρκετές περιοχές θα συναντήσουμε σύντομες βροχοπτώσεις, ενώ χιόνι θα πέσει και χαμηλά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπως γράφει. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο με τον βορειοδυτικό άνεμο, όμως, να λειτουργεί ως νεφοδιαλύτης και να περιορίζει σχετικά γρήγορα τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα έχει βελτιωθεί με το κρύο όμως έντονο.
Πυκνά χιόνια από το Σάββατο
Όσον αφορά στο δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας, ο κ. Μαρουσάκης επεσήμανε πως κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουμε μία αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού. Αιτία, εξήγησε, αυτής της επιδείνωσης είναι ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο στάδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δώσει «πλούσια» και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.
Οι βροχές και τα χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και γρήγορα θα επεκταθούν νοτιότερα. Ο κύριος όγκος, όμως, των φαινομένων θα αφορά τα ανατολικά και νότια και θα περιλαμβάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά, επικίνδυνους βοριάδες, τσουχτερό κρύο και ισχυρό παγετό ιδίως προς τα βόρεια τμήματα όπου ο καιρός θα ανοίξει σχετικά γρήγορα.
Το φαινόμενο «Aegean lake effect»
Ακόμα, ο μετεωρολόγος παρουσιάζει τις θερμοκρασίες των αερίων μαζών κοντά στα 1500 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας.
Όπως αναφέρει, θα είναι ιδιαίτερα ψυχρές (-10° με -12°) και καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θερμότερη θάλασσα του Αιγαίου (14° με 16° μια ενδεικτική θερμοκρασία) θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας για να δώσουν «πλούσιες» χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό – κεντρικό Αιγαίο.
Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η πολύ ψυχρή αέρια μάζα πιο ψηλά κοντά στα 5.500 μέτρα με θερμοκρασίες κοντά στους -36° με -38° κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ασταθή.
Θα χτυπήσει και την Αττική η κακοκαιρία
Πλην άλλων, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει πως στις περιοχές όπου τα μοντέλα δείχνουν πιο πυκνές – επικίνδυνες χιονοπτώσεις συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Αττικής.
Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε νησιά του Αιγαίου.
Στους -11 η θερμοκρασία σήμερα
Εν τω μεταξύ, κάτω από τους -10 κατρακύλησε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ο υδράργυρος στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας όπου και καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στον μετεωρολογικό σταθμό.
Σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σημειώθηκε παγετός ενώ χιόνισε τόσο στην Πάρνηθα όσο και στην Πεντέλη.
Οι επόμενες χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημειώθηκαν σε Σέλι (-9,3), Παναχαϊκό (-8,4), Τέροβο Ιωαννίνων (-7,8), Βωβούσα Ιωαννίνων (-7,7), Βλάστη Κοζάνης (-7,6) και Μέτσοβο (-6,8 βαθμοί).