Recently updated on July 4th, 2024 at 08:12 pm
Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Ειδικότερα,
Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα με τοπικές καταιγίδες από το μεσημέρι στη Μακεδονία (κυρίως ανατολική) και τη Θράκη.
Όμως, η ημέρα με τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα θα είναι η Πέμπτη. Ειδικότερα, τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε άλλες κυρίως ορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια. Το θερμόμετρο θα πέσει λίγο μόνο στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά στους 33 με 35 βαθμούς. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί πιο ενισχυμένοι στο Ιόνιο και τη θάλασσα Κυθήρων.
Την Πέμπτη αρκετές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Αιγαίο και σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το οποίο θα επικαιροποιηθεί το μεσημέρι και ξανά τα μεσάνυχτα σήμερα πιο ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη προβλέπονται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική), στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.
Προειδοποίηση Κολυδά για συχνούς κεραυνούς σε Αττική και Βοιωτία
Σε σημερινή του ανάρτηση ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για τα έντονα φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη χώρα σε Αττική και Βοιωτία.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ»: «Πέραν του εκτάκτου δελτίου το οποίο θα επικαιροποιηθεί το μεσημέρι, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
- α) Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού.
- β) Η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσεων θα είναι υψηλή κυρίως σε Αττική και Βοιωτία».
🎯 ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
✅Πέραν του εκτάκτου δελτίου το οποίο θα επικαιροποιηθεί το μεσημέρι, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
α) Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού.
β) Η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσων θα είναι υψηλή κυρίως σε Αττική και Βοιωτία.
✅Ακολουθείτε… pic.twitter.com/oBfmTemXlv— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 3, 2024
Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.