02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καιρός: Έρχεται ριζική αλλαγή – Τι φέρνουν στη χώρα οι μεταβολές στο ρεύμα του Κόλπου

Γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας με ομπρέλα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας με ομπρέλα /Φωτογραφία: Eurokinissi

17.08.2024
12:07
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2024 • 17:26
Αλλάζει ο καιρός

Recently updated on August 18th, 2024 at 05:26 pm

Ανατροπή σκηνικού αναφορικά με τον καιρό θα υπάρξει τις επόμενες ώρες, με υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και κατά τόπους καταιγίδες.

Kαι σήμερα Σάββατο αναμένεται ζεστό και με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο, αλλά από την Κυριακή υποχωρεί σταδιακά η θερμοκρασία ενώ θα εξασθενήσουν λίγο και οι βοριάδες, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Από το μεσημέρι της Κυριακής έρχονται όμως καταιγίδες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Καιρός: Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός το Σάββατο (17/8), ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανές βροχές στα ηπειρωτικά, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά τους 40 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου και τη νότια Κρήτη τους 35 με 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 38 βαθμούς και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς, στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς και στις Σποράδες έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα γύρω ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 18-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Tις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι (πλην της Θράκης). Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και πιθανώς στα κεντρικά ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 33 με 35 και τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς για το ρεύμα του Κόλπου

Στο μεταξύ ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ανέλυσε τις αλλαγές που επιφέρουν τόσο στον Ατλαντικό όσο και στη Μεσόγειο, οι μεταβολές στο ρεύμα του Κόλπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ .
Το Ρεύμα του Κόλπου είναι μέρος ενός πολύ ευρύτερου συστήματος ρευμάτων, που επίσημα ονομάζεται Atlantic Meridional Overturning Circulation ή #AMOC. Περιγράφεται ως «ο μεταφορικός ιμάντας του ωκεανού» και μεταφέρει ζεστό νερό κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού προς τα βόρεια, από τους τροπικούς μέχρι το βόρειο ημισφαίριο.
Η κίνηση των ωκεάνιων ρευμάτων οφείλεται σε έναν συνδυασμό της περιστροφής της Γης, των ανέμων και των διαφορών στη θερμοκρασία και στην περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι (γνωστές επίσης ως «διακυμάνσεις θερμοκρασίας-αλατότητας»). Το Ρεύμα του Κόλπου κινείται κυρίως από τους ανέμους, ενώ η κίνηση του Ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού βασίζεται στη θερμοαλατική κυκλοφορία.
Tελευταίες μελέτες αναφέρονται στην επιβράδυνση της ΑMOC – Υπάρχουν επιδράσεις στη Μεσόγειο; Η συνοπτική ανάλυση στο άρθρο που ακολουθεί .



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση