Την ανάγκη άμεσων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική τονίζουν οι επιστήμονες, τη στιγμή που έρχονται στο «φως» ντοκουμέντα από τις σοβαρές ζημιές στην κοίτη του Κηφισού ποταμού.
Σπηλαιολόγοι και επιστήμονες που βρέθηκαν στο ποτάμι αναφέρουν στον ΑΝΤ1 πως υπάρχει άμεση ανάγκη για έργα, προκειμένου να μην κινδυνέψει η Αττική. «Έχει γίνει τσιμέντο και δεν έχει τρόπο το νερό να φύγει. Υπάρχουν θέματα κακοτεχνιών, συντήρησης, φρεατίων που δεν καθαρίζονται και δεν αποστραγγίζουν τις περιοχές σωστά στο ποτάμι», λέει ο σπηλαιολόγος Γιώργος Καφατζάρης, από την περιοχή της Λαχαναγοράς.
Στον χάρτη επικινδυνότητας πλημμύρας για την Αττική με διάρκεια πεντηκονταετίας, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης στο «κόκκινο» θα βρεθούν:
- Καλλιθέα
- Μοσχάτο
- Νέο Φάληρο
- Καμίνια
- Παλιά Κοκκινιά
- Τμήμα του Ταύρου
Η ανάγκη ελέγχου της στατικότητας και ενδεχομένως αστοχιών κρίνεται αναγκαία σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο Κηφισός αποτελεί λεωφόρο που διασχίζουν καθημερινά χιλιάδες οχήματα.
«Τα ρέματα και τα ποτάμια τα οποία διέρχονται μέσα από την πόλη όπως είναι ο Κηφισός, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, ο Ποδονίφτης, χρειάζονται συχνό καθάρισμα. Με μία νεροποντή αν όλα τα υλικά πέσουν στην κοίτη, θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα», λέει ο αντιπρόεδρος των Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, Πάρης Χαρλαύτης.
Έργα στον Κηφισό
Μετά από τρία χρόνια αναμονής, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό και πλέον αναμένεται να γίνει με drone ο έλεγχος των υπόγειων τμημάτων για να εκτιμηθεί συνολικά η κατάσταση του Κηφισού. Επίσης, από αρχές Σεπτεμβρίου έχουν σταλεί κατεπείγουσες εντολές σε περιφέρειες και δήμους.
Αυτοψία στον Κηφισό έκανε και ο Βασίλης Κικίλιας: «Υποχρέωση δική μου και του υπουργείου είναι να εκπονήσουμε εκείνα τα σχέδια αντιμετώπισης των πλημμυρών. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι είναι δυνατό για το κομμάτι της πρόληψης να γίνει στο ύψιστο δυνατό επίπεδο».