01:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνομολογεί «τον όρκο» – Η πρωτοβουλία του ΙΣΑ για τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη έφτασε στην Πάβια

Προτομή του Ιπποκράτη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Προτομή του Ιπποκράτη / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.09.2022
21:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2022 • 9:17
Η πρωτοβουλία του ΙΣΑ για τον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη

Συνεχίζεται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο το ταξίδι του ιπποκρατικού πνεύματος, ενώνοντας τις δυνάμεις της επιστήμης κάτω από έναν «Όρκο», τον όρκο του Ιπποκράτη.

Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, που είναι η ψυχή αυτής της μεγάλης διαδρομής, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσε ειδική τελετή αναπαράστασης του «αυθεντικού» όρκου του Ιπποκράτη στο θέατρο Φρασκίνι του Πανεπιστημίου της Παβία (University of Pavia), ενός από τα παλαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο.

Εξήντα επτά νέοι ιατροί, που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβία παρέλαβαν μαζί με το πτυχίο τους τον πάπυρο με τον όρκο του πατέρα της Ιατρικής στα αρχαία ελληνικά μετά την τελετή απόδοσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη.

Ειδικός απεσταλμένος από την Κω, ο οποίος συμμετέχει στις επίσημες τελετές του Ασκληπιείου, αναπαρέστησε τον Ιπποκράτη στην τελετή της Παβία, ενώ οκτώ νεαρές Ιταλίδες ντύθηκαν ιέρειες με άμφια για το δρώμενο της αυθεντικής αναβίωσης του όρκου του Ιπποκράτη.

Στην ιδιαίτερη αυτή βραδιά για τον όρκο του Ιπποκράτη συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας της Παβία, ο επίτιμος πρόξενος του Μιλάνου κ. Σάκκαρης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Παβία Γιώργος Μπακάγιας και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Ενθουσιασμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας Κλαούντιο Λίσι δήλωσε ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Παβίας Κλαούντιο Λίσι και τον κοσμήτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία Μάρκο Μπενάτσο για την ορκωμοσία των Αρίστων Ιατρών στο Ασκληπιείο της Κω στις 22 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης
Ο πρόεδρος ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης / Φωτογραφία: ΙΣΑ

Ο θεσμός της αναβίωσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και αφορά στην ορκωμοσία αποφοίτων Ιατρικής των πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά και ιατρικών συλλόγων διεθνώς, στο Ασκληπιείο της Κω, στο πλαίσιο της ανάδειξης της οικουμενικότητας της Ιπποκράτειας ιατρικής επιστήμης και ιατρικής σκέψης.

Αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη

Στη συνέχεια της εκδήλωσης έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον πρόεδρο του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών δρ Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας δρ Κλαούντιο Λίσι, τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία καθηγητή Μάρκο Μπενάτσο και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού, δρ Αντώνιο Πολυδώρου.

Έγινε επίσης η συμβολική δενδροφύτευση και τοποθετήθηκε ο πλάτανος του Ιπποκράτη στον Βοτανικό Κήπο της Παβία, όπως πραγματοποιείται στις ιατρικές σχολές με τις οποίες διασυνδέεται το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, ως ένδειξη της μεταλαμπάδευσης της γνώσης του πατέρα της δυτικής Ιατρικής.

Αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη
Αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη / Φωτογραφία: ΙΣΑ

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, δρ Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του τόνισε ότι «ο Όρκος του Ιπποκράτη συνεχίζει να αποτελεί τον τελειότερο και τον πληρέστερο κώδικα άσκησης της ιατρικής επιστήμης, που αναδεικνύει την ενσυναίσθηση, το ήθος και την αγάπη για τον άνθρωπο, παράλληλα με την δια βίου εκπαίδευση και τελειοποίηση της γνώσης και της ιατρικής πρακτικής».

Από την πλευρά του ο Α’ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία τοποθέτησης προτομών, ανοίγει νέους δρόμους και συνεργασίες με γιατρούς και ιδρύματα του εξωτερικού και θέτει τις βάσεις για την προώθηση της ιπποκρατικής σκέψης και του ιατρικού τουρισμού.

Ο όρκος του Ιπποκράτη

Ο Ιπποκράτης ο Κώος (460-370 πΧ, κατά προσέγγιση) θεωρείται η μεγαλύτερη ιατρική διάνοια της ιστορίας και δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «πατέρα της ιατρικής», σύμφωνα με το goc. Με το έργο του αύξησε τις ιατρικές γνώσεις σε όλους τους τομείς, απάλλαξε την ιατρική από την δεισιδαμονία, την χειραφέτησε από την μαγεία και την ιερατική παράδοση και διαμόρφωσε για το ιατρικό επάγγελμα μια μέθοδο και μια δεοντολογία, που αποτελούν μέχρι σήμερα την θεμελιακή του βάση.

Ο Όρκος που αποδίδεται στον Ιπποκράτη περιλαμβάνεται στο Σώμα του έργου του (Corpus Hippocraticum) και αποτελεί την «Βίβλο» της ιατρικής δεοντολογίας.Τόν απήγγειλαν οι γιατροί που επρόκειτο να γίνουν μέλη της ιπποκρατικής ομάδας. Κατά τον Ιπποκράτη ο γιατρός πρέπει να έχει βαθιά μόρφωση, να είναι φιλάνθρωπος, πράος και σοβαρός, εχέμυθος και εγκρατής.

Τα νεώτερα χρόνια ερευνητές αμφισβήτησαν ότι συγγραφέας του Όρκου είναι ο Ιπποκράτης και υποστήριξαν ότι γράφτηκε αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, χωρίς να παραγνωρίζουν ότι απηχεί την νοοτροπία του. Κυριώτερος εκπρόσωπος αυτής της άποψης είναι ο γερμανός φιλόλογος και ιστορικός της ιατρικής Λούντβιχ Εντελστάιν (1902-1965), που υποστηρίζει ότι έχει γραφτεί από τους Πυθαγόρειους.

Με την πάροδο του χρόνου ο όρκος έχει υποστεί αλλαγές για να είναι συμβατός με την εποχή του. Την περίοδο του Βυζαντίου είχαν αφαιρεθεί οι αναφορές στους αρχαίους θεούς και γινόταν επίκληση στον ένα και μοναδικό Θεό.Το 1948 με τη «Διακήρυξη της Γενεύης» ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος δημιούργησε μια σύγχρονη εκδοχή του όρκου, που δίνει έμφαση στην ουμανιστική διάσταση του ιατρικού επαγγέλματος και το ιατρικό απόρρητο. Έκτοτε έχει υποστεί έξι ακόμη τροποποιήσεις.

Ο Όρκος του Ιπποκράτη έχει ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο. Στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας ( Νόμος 3418/05, άρθρο 2 παράγραφος 2 εδάφιο α΄) αναφέρεται: «Ο ιατρός τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη, ασκεί το έργο του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρέπει, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ιατρού και να κλονίσει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα».

Ο Όρκος του Ιπποκράτη δεν δίδεται σήμερα από τους τελειοφοίτους των ελληνικών ιατρικών σχολών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση