07:05
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:05
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρωβουλή ζητά επίσημα να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ

Η Ευρωβουλή στη συνεδρίαση για την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωβουλή στη συνεδρίαση για την Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01.03.2022
20:24
Τελευταία ενημέρωση: 01/03/2022 • 23:43
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Ουκρανία

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στη χώρα, ενώ παράλληλα ζητά να χορηγηθεί στην χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Ειδικότερα, με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Απαιτεί τον τερματισμό της στρατιωτικής εισβολής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση». Ζητά, επίσης, από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της.

Ζητούν περαιτέρω μέτρα

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο ζητούν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εισαγωγές των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε νέα επένδυση από την ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και το αντίστροφο. Όλες οι ρωσικές τράπεζες θα πρέπει να εξοβελιστούν από το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ρωσία θα πρέπει να αποκλειστεί από το σύστημα SWIFT.

Λόγω της άμεσης στήριξης που παρέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Λευκορωσία θα πρέπει επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο σειράς κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από το σύστημα SWIFT.

Ζητούν άμεσα στοχευμένες κυρώσεις

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να εγκριθούν γρήγορα στοχευμένες κυρώσεις κατά όσων ευθύνονται για τη μεγάλη διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και κατά των ολιγαρχών και των αξιωματούχων που πρόσκεινται στην ηγεσία των δύο χωρών.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν κατηγορηματικά τη ρωσική «ρητορική που υπαινίσσεται την πιθανή προσφυγή σε όπλα μαζικής καταστροφής». Παράλληλα, υπενθυμίζουν στη Ρωσία τις υποχρεώσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας και προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει η πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία θα πρέπει να οδηγηθεί πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ παραμένει η πρώτη διέξοδος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή. Καλούν, επίσης, τη χρήση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για μηχανισμούς κρίσης, καλούν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη και τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Επισημαίνεται, ειδικότερα, ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να είναι συμβατή με το Άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα. Στο μεταξύ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Η μη ευθυγράμμιση της Σερβίας υπονομεύει την ένταξή της

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωβουλευτές καλούν τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ΕΕ να ευθυγραμμιστούν με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Εκφράζουν, δε, τη βαθιά λύπη τους για τη μη ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, κάτι το οποίο υπονομεύει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί τα κράτη-μέλη να παράσχουν ταχύτερα στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει την ατομική και συλλογική νόμιμη άμυνα. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Ουκρανία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών, όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επίθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ΕΕ να εφαρμόσει την «οδηγία για την προσωρινή προστασία», σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ουκρανοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο θα έχουν άμεση πρόσβαση σε διεθνή προστασία. Η ευθύνη για την υποδοχή των προσφύγων που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να επιμερίζεται ισότιμα μεταξύ των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να παράσχουν περαιτέρω επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις – εταίρους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα

Στο μεταξύ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» γιατί, όπως τονίζει, «κινείται στην επικίνδυνη για τους λαούς γραμμή κλιμάκωσης της σύγκρουσης ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία».

«Το ψήφισμα προωθεί τις κατευθύνσεις απογείωσης της επιθετικότητας της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Καλεί σε νέο γύρο κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της από τα λιμάνια των κρατών-μελών της ΕΕ. Στηρίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη των «δυνάμεων ταχείας αντίδρασης» και στρατευμάτων του σε κράτη μέλη και μη μέλη της ΕΕ, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ περισφίγγοντας τον κλοιό απέναντι στη Ρωσία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Ζητάει την αποστολή οπλικών συστημάτων και πολεμικών μέσων στην Ουκρανία, με κινητοποίηση του πολεμικού μηχανισμού της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του «ευρωπαϊκού μηχανισμού για την ειρήνη», της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Την αύξηση των πολεμικών δαπανών των κρατών μελών της ΕΕ και την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ «προκειμένου να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Στην κατεύθυνση αυτή ζητάει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ (ΕUΒΑΜ) στα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας και μεταξύ Ουκρανίας και Υπερδνειστερίας, αναβάθμιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια για να αντιμετωπίσει τη Ρωσική επιρροή στην περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους για επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου» αναφέρει η Ε.Ο. του ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι «η απόδοση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, που ζητάει το ψήφισμα, και η ταχύτερη ένταξή της στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ, στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας σύνδεσης, αποσκοπεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων και των τμημάτων του Ουκρανικού κεφαλαίου που σχετίζονται με ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ για τον βασανισμένο λαό της Ουκρανίας θα σημάνει νέα δεινά».

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για σφαίρες επιρροής και πλουτοπαραγωγικές πηγές, που το ψήφισμα ενισχύει. Η καταδίκη μας στην εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία συνδυάζεται με την καταδίκη των κατά συρροή πολεμικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης. Οι λαοί να μην στοιχηθούν κάτω από ξένες σημαίες. Να μην διαλέξουν ιμπεριαλιστή. Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται από τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, σημαίνει αποφασιστική ενίσχυση της αυτοτελούς πάλης των λαών για να εμποδιστεί κάθε εμπλοκή και κάθε συμμετοχή στον πόλεμο. Σημαίνει κανένας στρατός εκτός συνόρων, ξήλωμα όλων των ξένων βάσεων-ορμητηρίων, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με το λαό στην εξουσία» καταλήγει η Ε.Ο. του κόμματος.

Η έκτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας βρίσκεται πλέον στην έκτη ημέρα της, με μια φάλαγγα από ρωσικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μήκους χιλιομέτρων να πλησιάζει στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις μάχες να εντείνονται στο έδαφος.

Περισσότεροι από 350 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εισβολής, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ενώ περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, όπως επιβεβαιώνει και η Διεθνής Αμνηστία του ΟΗΕ.

Ο στρατός της Ρωσίας
Ο στρατός της Ρωσίας

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν μια τεράστια στρατιωτική φάλαγγα να συγκεντρώνεται ακριβώς βόρεια της πρωτεύουσας στην Ουκρανία, του Κιέβου, όπου οι κάτοικοι προετοιμάζονται για μια ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία ενέτεινε την Τρίτη τον βομβαρδισμό του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ουκρανία, σφυροκοπώντας στόχους κυβερνητικών κτιρίων εκεί. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αυξήθηκαν δραματικά, ενώ αναφορές από νωρίτερα κάνουν λόγο για περισσότερους από 70 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν αφού το ρωσικό πυροβολικό έπληξε πρόσφατα μια στρατιωτική βάση στην Οχτίρκα, μια πόλη μεταξύ του Χάρκοβο και του Κιέβου.

Το βομβαρδισμένο τοπίο στο Κίεβο της Ουκρανίας
Το βομβαρδισμένο τοπίο στο Κίεβο της Ουκρανίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανός αξιωματούχος έχει αναφέρει πως ρωσική επίθεση πυροβολικού σε στρατιωτική μονάδα στην Οχτίρκα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 Ουκρανοί στρατιώτες τη Δευτέρα.

Όμως οι Ουκρανοί μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και παραδόξως η Ρωσία δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει όσο εύκολα πίστευε.  Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στη νότια πόλη Χερσώνα κοντά στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία, εγκαθιστώντας σημεία ελέγχου στα περίχωρά της, δήλωσε ο δήμαρχός της.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τη Χερσώνα, ένα σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας σε μια προφανή προσπάθεια να την αποκόψουν τόσο από τη Μαύρη όσο και από την Αζοφική θάλασσα.

Η Kyiv Independent, ένα ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, έκανε λόγο για σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, όπως η Βινίτσια, το Ούμαν και το Τσερκάσι.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τον πύργο τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο – 5 νεκροί από την επίθεση

Στο μεταξύ ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, διακόπτοντας πιθανώς το σήμα του, δήλωσε σήμερα Τρίτη (1/2) ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο Άντον Χερασένκο, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, από τον βομβαρδισμό έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και άλλοι 5 τραυματίστηκαν. Στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να διακοπεί η μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και έτσι να μπορέσουν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων του Κιέβου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση την Τρίτη στην κεντρική πλατεία του Χάρκοβο «ειλικρινή, απροκάλυπτη τρομοκρατία», επιρρίπτοντας την ευθύνη σε ρωσικό πύραυλο και κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου.

«Κανείς δεν θα το συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει» είπε. Αργότερα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι οι Ουκρανοί «αγωνίζονται επίσης για να είναι ισότιμα μέλη της Ευρώπης».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση