16:55
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:55
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα η ΜΚΟ HumanRights 360 που σήκωσε το θέμα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, HumanRights360, που ανασκεύασε για τα γεγονότα στον Έβρο / Εικόνα από την ιστοσελίδα της Οργάνωσης

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, HumanRights360, που ανασκεύασε για τα γεγονότα στον Έβρο / Εικόνα από την ιστοσελίδα της Οργάνωσης

24.11.2022
18:45
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 0:19
Για κακοδιαχείριση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ελέγχεται η HumanRights 360

Στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνα τίθεται η οικονομική δραστηριότητα στελεχών της ΜΚΟ HumanRights 360, για την οποία η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη εντόπισε στοιχεία κακοδιαχείρισης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών, η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου ξεκίνησε να διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση έχοντας ήδη στα χέρια της το πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο οποίο φέρεται να γίνεται λόγος για κακοδιαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών προερχόμενων από χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να βάλει στο «μικροσκόπιο» τις οικονομικές δραστηριότητες στελεχών της εν λόγω ΜΚΟ ώστε να διαπιστώσει στη συνέχεια αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις για τον ιδρυτή και τα στελέχη της οργάνωσης. Για τα πρόσωπα αυτά μάλιστα έχουν ήδη «παγώσει» οι λογαριασμοί τους καθώς φέρονται να υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοποίηση μεγάλων ποσών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Law And Order, στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής μάλιστα, γίνεται αναφορά σε οικονομικές δράσεις που φαίνεται να παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές, με διακίνηση χρημάτων μέσω οργανώσεων που σχετίζονται με στελέχη της ΜΚΟ και τελικούς αποδέκτες των χρημάτων, κατά την Αρχή, συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η εμπλοκή της HumanRights 360 στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο

Δήλωση σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο και την υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν βρεθεί σε νησίδα επί τουρκικού εδάφους, ως θύματα της εκ μέρους της Τουρκίας εργαλειοποίησής τους, ανήρτησε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης HumanRights360 ο ιδρυτής της Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Για το θέμα άλλαξε τακτική και η γερμανική Der Spiegel που κατέβασε τα σχετικά με την υπόθεση άρθρα, μέχρι να εξακριβωθεί η ακρίβεια των λεγομένων.  Συγκεκριμένα, μια ομάδα 38 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης μιας ετοιμόγεννης γυναίκας, βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα μικρό, ανώνυμο νησί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Οι 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στη νησίδα του ποταμού Έβρου από τα μέσα Ιουλίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν αρχικά πως οι μετανάστες παρέμειναν αβοήθητοι σε ελληνικό έδαφος, ενώ διακινούνταν η είδηση πως ένα κοριτσάκι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στο σημείο.

Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο
Οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στη νησίδα στον Έβρο / Φωτογραφία: Law and Order

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης και ασύλου «προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Φαρμάκης σημείωνε μήνες μετά ότι η οργάνωσή του δεν επιθυμεί την πρόκληση συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή σχημάτισε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι πρόσφυγες βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους. Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζεται το τοπίο και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο είχε εκδώσει προσωρινά μέτρα με βάση αυτήν την εσφαλμένη πληροφόρηση.

Για την υπόθεση του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη, ο οποίος κατάφερε να εισέλθει στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου ως διερμηνέας της οργάνωσης, ο κ. Φαρμάκης αναφέρει ότι επρόκειτο για αποκλειστική πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και χωρίς να έχει γνώση η διοίκηση της οργάνωσης.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο κ. Χρηστίδης ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης της οργάνωσης και ανακριβώς δηλώθηκε αυτό στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση