Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία, ώστε να στηρίξει τους σεισμόπληκτους, την ώρα που η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους και ευχαριστεί διαρκώς την Αθήνα για τη στήριξη.
Ανθρωπιστική βοήθεια για την Τουρκία συγκέντρωσαν η περιφέρεια και οι δήμοι της Αττικής, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και 50 φορτηγά αναχωρούν από το ΣΕΦ, για τη γειτονική χώρα που δοκιμάζεται μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ανθρωπιστική βοήθεια ξεπερνάει τους 50 τόνους. Πρόκειται για 7,5 τόνους φάρμακα, 5 τόνους ιατρικό υλικό, περισσότερες από 20.000 κουβέρτες, πάνες για τα μωρά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Το κονβόι αλληλεγγύης θα διασχίσει την Ελλάδα και θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου εκεί σε συνεννόηση που έχει προηγηθεί θα αποθέσουν το ανθρωπιστικό υλικό σε αποθήκες, προκειμένου να προωθηθεί στις δοκιμαζόμενες περιοχές της νότιας Τουρκίας.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας βρίσκεται ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο πρέσβης της Τουρκίας. Επικεφαλής αυτής της αποστολής είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής πολιτικής προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.
Τουρκία: «Ευχαριστούμε Ελλάδα»
Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα με ανάρτησή της στο Twitter ευχαριστεί την Ελλάδα για την βοήθεια που στέλνεται στους σεισμοπαθείς της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Μάλιστα συνοδεύει την ανάρτησή της με τρεις φωτογραφίες από τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης παραδίδουν την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώθηκε μέσω των δήμων με τον συντονισμό να γίνεται από ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
https://twitter.com/TC_Atina/status/1627240094200479750?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1627240094200479750%7Ctwgr%5E28bbf796bb088dc5777dab67ed59a41848a602a3%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1341674%2Ftourkiki-presveia-stin-athina-euharistoume-tous-ellines-pou-sunehizoun-na-voithoun-ta-thumata-tou-seismou%2F
Τσαβούσογλου: «Φίλος» ο Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες μίλησε και πάλι για την ελληνική αρωγή στον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και για τους διασώστες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ που υπερέβαλαν εαυτό απεγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια του Χατάϊ και της Αντιόχειας. Και δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί με την σειρά του στα προβλήματα και την κλιμάκωση που υπήρχε ακόμη και την προηγούμενη μέρα του φονικού σεισμού.
«Έγινε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο (ΦΛΑΣ) και ο τωρινός μας πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαγατάϊ Ερτσιγιές ήταν εκεί. (ΦΛΑΣ) Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας. Για παράδειγμα να συνεχιστούν οι συνομιλίες μας, οι διερευνητικές μας συνομιλίες καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στους στρατούς, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπως επίσης και σε διμερές επίπεδο κι άλλα. Κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε απαντήσεις από την Ελληνική πλευρά» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Η άμεση βοήθεια από πλευράς της Αθήνας και η συνδρομή με κάθε τρόπο στις διασώσεις αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση που ξεσπά στην Άγκυρα, φαίνεται πως οδήγησε τον Ερντογάν και τους αξιωματούχους του να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σταματήσουν την επιθετική ρητορική.
Θετική αλλά επιφυλακτική με την Άγκυρα η Αθήνα
Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, υπογραμμίζουν σχετικά: «Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.{…} Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Άγκυρα, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν συνδέει τον σεισμό με τις διμερείς σχέσεις. «Δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά.
Οπωσδήποτε, συγκρατώ με προσοχή τη δήλωση του ομολόγου μου, του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας φτάνει στην χώρα μας εν μέσω ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή που καθορίζονται κατά πολύ από τις επιπτώσεις που επιφέρει ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία. Αυτός είναι και ο λόγος που η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Μπλίνκεν, την ώρα που η Αθήνα έχει ενισχύσει σημαντικά το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα.