Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (29/7) σε δασική έκταση στο Δίστομο Βοιωτίας.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική σηκώθηκαν και εναέρια μέσα.
Ειδικότερα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 16 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 2 PZL και 2 Τράκτορες Τατοϊου, καθώς και το Erickson Τανάγρας.
To πύρινο μέτωπο έχει ξεσπάσει κοντά στο Κέντρο Υγείας του Διστόμου και της Παραλίας Διστόμου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το μέτωπο συνεχώς μεγαλώνει πάνω από την περιοχή που είναι τα ‘Ασπρα Σπίτια. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί επίγειες δυνάμεις μαζί με εθελοντές και ενισχύονται από άλλες δυνάμεις που μεταφέρονται από γειτονικές περιοχές. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί και κάνουν την υπόθεση της κατάσβεσης πολύ δύσκολη καθώς δεν μπορούν να την προσεγγίσουν τα επίγεια τμήματα ενώ αναμένονται και άλλες εναέριες δυνάμεις.
«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, καίγεται μεγάλη έκταση. Το μέτωπο είναι πάνω από πέντε χιλιόμετρα. Έχουν έρθει δυνάμεις και έρχονται κι άλλες», είπε στο Σκάι 100,3 ο δήμαρχος Διστόμου, Γιάννης Σταθάς.
Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς
Η διατήρηση των ενισχυμένων βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) στο Αιγαίο και την ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις θερμές και ξηρές συνθήκες, διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Πιο αναλυτικά, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, την Παρασκευή 29.07.2022 (Εικόνα 1):
Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, και Αργολίδα.
Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα, Ηλεία, Λακωνία, Έβρο (συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαδιάς), Ροδόπη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο και Αν. Σάμο.
Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Λήμνο, Ικαρία, Κυκλάδες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη.
Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής, οι πιο δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται στα ανατολικά και δυτικά τμήματα της (Εικόνα 2).
Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση τυχόν πυρκαγιών έως και αργά το βράδυ (21:00/22:00, 29.07.2022), με το νυχτερινό «παράθυρο» ελέγχου της φωτιάς να περιορίζεται σημαντικά λόγω και της διατήρησης της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (9-11%).
Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από την Κυριακή 31.07.2022 και στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, κυρίως λόγω της εξασθένισης των βόρειων ανέμων. Οι θερμές και ξηρές συνθήκες φαίνεται να διατηρούνται και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 30 – 31.07.2022, συνεισφέροντας στην περαιτέρω αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Από την Τετάρτη 03.08.2022 φαίνεται ότι η χώρα θα επανέλθει σε τύπο καιρού Hot-Dry-Windy.