01:38
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:38
16/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Fake News η είδηση πως οι ελληνικές Αρχές έχουν στα χέρια τους τουρκικό Drone: «Στερείται σοβαρότητος, είναι ψευδής και ύποπτη», λέει το Υπουργείο Άμυνας

Τουρκικό drone Bayraktar / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Τουρκικό drone Bayraktar / Φωτογραφία: ΑΠΕ

07.09.2022
20:30
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2022 • 8:15
Από το Πεντάγωνο σημειώνουν πως ουδέποτε η Ελλάδα πήρε στα χέρια της τουρκικό drone

Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση, το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση που διαρρέεται από σειρά ΜΜΕ και θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν στα χέρια τους τουρκικό drone, Bayraktar.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα υποστήριζαν πως η είδηση για την ανάσυρση του τουρκικού drone επιβεβαιωνόταν από ελληνικές στρατιωτικές πηγές λίγες εβδομάδες πριν, σημειώνοντας ότι Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να επιθεωρήσουν ένα καταρριφθέν τουρκικό drone.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείο σημειώνει: «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι η δήθεν πληροφορία που αναφέρει πως τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών στη Λιβύη κατά το έτος 2020 στερείται σοβαρότητος, είναι ψευδής και ύποπτη.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του όσον αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων με αρνητικό αντίκτυπο στην Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια».

Λίβυο πληροφοριοδότη επικαλούνταν το ρεπορτάζ

Την είδηση μετέφερε η εκπομπή του MEGA, Live News, η οποία και υποστήριξε το ρεπορτάζ σε δηλώσεις από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ, τον οποίο στήριζε η ελληνική κυβέρνηση κατά τις εμφύλιες συρράξεις στη Λιβύη.

«Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός ΜΕΑ πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία» έλεγε η πηγή αυτή σύμφωνα με το κανάλι.

«Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής», πρόσθεσε πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν πως, αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι.

Σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά.

Το drone μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα.

Το τουρκικό drone που «ξεπουλά» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar, η οποία ξεκίνησε από δύο αδέρφια, έχει όμως εξελιχθεί σε γίγαντα των εξαγωγών όπλων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Ιδρύθηκε το 1984 και ανήκει στην οικογένεια Μπαϊρακτάρ, γόνος της οποίας είναι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο ανώτατος τεχνικός σύμβουλος (CTO) της εταιρείας Baykar που παράγει οπλισμένα και μη οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, έχει δηλώσει ότι τα οπλισμένα ΜΕΑ TB2 είναι τα καλύτερα ρομποτικά αεροσκάφη στην κλάση τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση TRT, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ σε μήνυμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει τα οπλισμένα ΜΕΑ TB2 αποτελούντα κατά 40% από υπολογιστές και πως έχει καταρρίψει ρεκόρ σε σύγκριση με παρόμοια αεροσκάφη, με ποσοστό συμμετοχής εγχώριων εταιρειών στην κατασκευή του, που φτάνει το 93%.

Όλα τα κρίσιμης σημασίας κομμάτια και εξαρτήματα του είναι εθνικά και ο πρωτότυπος σχεδιασμός του είναι έργο Τούρκων μηχανικών, σημειώνει. Ο Μπαϊρακτάρ έγραψε επίσης ότι το TB2 που διαθέτει εφεδρικό σύστημα ελέγχου πτήσης και πλοήγησης είναι το καλύτερο στην κλάση του στον κόσμο.

Η εταιρεία έχει εξαπλασιάσει τις εξαγωγές της στο διάστημα 2006 έως 2021 σύμφωνα με δικά της στοιχεία. Σύμφωνα με ΜΜΕ μόνο για τα Bayraktar TB2 έχουν συναφθεί συμβάσεις με 16 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, η Τυνησία, το Κατάρ, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν. Η Πολωνία είναι επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε την παραγγελία 24 μονάδων.

Με πάνω από 420.000 συνολικές ώρες πτήσης στο Ιράκ και τη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη τα Bayraktar TB2 έχουν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πιο πρόσφατα, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν και στην Αιθιοπία, σε επίθεση που οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες στον θάνατο 58 αμάχων. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος τύπος ντρόουν είναι αποτελεσματικός και φθηνότερος σε σχέση με άλλα μοντέλα που κυκλοφορούν στον διεθνή ανταγωνισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση