Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας είναι αντισυνταγματική, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Σύμφωνα με το «Law and Order» ο ΣτΕ με την παραπάνω απόφαση που εξέδωσε έκανε δεκτή αίτηση που είχε υποβάλλει για το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.
Πλέον η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης δίνει τη δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού που εργαζόντουσαν σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους, καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Να σημειωθεί τέλος πως το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έλαβε υπόψη του αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.
Λιγότεροι από 2.000 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σήμερα
Όταν ανακοινώθηκε τον καλοκαίρι του 2021 από την κυβέρνηση ότι όσοι υγειονομικοί αλλά και κάθε άλλη ειδικότητα εργαζομένων στις δομές του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, ο αριθμός τους υπερέβαινε τους 10.000. Ωστόσο, έως την 1η Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε ισχύ αυτό το καθεστώς ο αριθμός μειώθηκε περίπου στις 7.000.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο «σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ είναι περίπου 1.700. Στο διάστημα αυτών των 13 μηνών οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή νόσησαν».
Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι επέστρεψαν λόγω νόσησης, αλλά μετά την πάροδο του εξαμήνου, τέθηκαν και πάλι σε αναστολή. «Για τον λόγο αυτόν ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός. Πάντως το τελευταίο διάστημα όσοι βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν υπερβεί τους 2.000».
Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ είχαν τεθεί αρχικά σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021 95 άτομα, σήμερα είναι επτά έως δέκα. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από τους αρχικώς 120, σήμερα είναι σε αναστολή περίπου είκοσι με τριάντα.
Πλεύρης: «Αυτοί οι άνθρωποι από το ΕΣΥ και να έρθουν άλλοι στη θέση τους»
Υποχρεωτικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς εξετάζει το υπουργείο Υγείας, όπως γνωστοποίησε προσφάτως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε, εξετάζουν στο υπουργείο Υγείας, τη θέσπιση ενός συνολικού πρωτόκολλου εμβολιασμού για τους υγειονομικούς. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι αυτή είναι κουβέντα που θα ακολουθήσει.
Για το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κος Πλεύρης είπε, ότι ήδη υπάρχει μία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το μέτρο συνταγματικό.
«Δεν προσχώρησε το ΣτΕ στη θέση την οποία έχω εκφράσει προσωπικά, ότι αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή πρέπει να φύγουν από το εθνικό σύστημα υγείας και να μπουν άλλοι στη θέση τους, ασχέτως πανδημίας και το ΣτΕ έχει μία συγκεκριμένη απόφαση η οποία μας λέει, όσο συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που δικαιολογούν το μέτρο, είναι δικαιολογημένη η παράταση», είπε ο Πλεύρης και πρόσθεσε αναλύοντας τα στοιχεία:
«Το μέτρο ίσχυε μέχρι 31 Μαρτίου, μέχρι τότε κρίθηκε συνταγματικό, από 31 Μαρτίου το παρατείναμε για 31 Δεκεμβρίου και οφείλω να σας μεταφέρω τα στοιχεία που έχουμε στείλει στο ΣτΕ και θα ήθελα να τα πω κιόλας από εσάς.
Το 1ο τρίμηνο του 2022 η χώρα μας είχε 6.460 θανάτους, εκ των οποίων οι 3.772, ποσοστό 58% ήταν ανεμβολίαστοι και 42% εμβολιασμένοι.
Παράλληλα είχε 2.475 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 1721, το 70% ήταν ανεμβολίαστοι, οι 754 εμβολιασμένοι. Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφερόμαστε σε περίοδο που το ποσοστό κάλυψης των ατόμων άνω των 60, που αναφέρονται οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ήταν στο 91,2%.
Δηλαδή, αυτή τη στιγμή για να το πούμε απλά στον κόσμο, ενώ είχαμε εμβολιαστική κάλυψη 91%, από το 91% οι διασωληνωμένοι ήταν 30% και οι θάνατοι 48% και μόλις από το 9% των συνανθρώπων μας που είχαν παρασυρθεί και δεν είχαν εμβολιαστεί ήταν το 58% των θανάτων και το 70% των διασωληνώσεων. Τα νούμερα είναι αδυσώπητα».
«Όποιος δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο ΕΣΥ»
«Αυτή τη στιγμή ο μη εμβολιασμός και κάποιες φωνές που ακούγονται και χαϊδεύουν και προσέξτε πως παραποιούν τα νούμερα, άμα δούμε το νούμερο μόνο του 58% ανεμβολίαστοι θάνατοι, 42% εμβολιασμένοι, σου λέει ο άλλος είναι τρομακτική διαφορά; Είναι τρομακτική διαφορά, γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ήταν 91%», είπε επίσης ο Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε επίσης ότι «όλες οι μελέτες δείχνουν, γιατί εδώ πέρα είμαστε στο ευαίσθητο σημείο των υγειονομικών, ότι ακόμα και στις νεότερες μεταλλάξεις, όταν πάρθηκε η απόφαση τότε του Μαρτίου, ακόμα και σε αυτές τις μεταλλάξεις όχι στο βαθμό που ίσχυε στην πρώτη φάση, αλλά σε σημαντικό βαθμό, οι ανεμβολίαστοι μετέδιδαν πιο εύκολα από τους εμβολιασμένους.
Οπότε πολύ λογικά έστω και για 1% ή 2% που μπορεί κάποιος να μεταδίδει πιο εύκολα, έστω και γι΄ αυτό δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να έχουμε άνθρωπο μέσα, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει σε έναν ογκολογικό ασθενή».
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας είχε ισχυριστεί ότι «άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν θέλει να είναι στο ΕΣΥ».
«Η δική μου θέση και την έχω πει, είναι ότι και να περάσει η πανδημία, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δε θέλω να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θεωρητικά λοιπόν βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της πρώτης που έκρινε ότι το μέτρο πρέπει να ξανακρίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προφανώς αν δεν υπάρχει πανδημία μετά δεν δικαιολογείται σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας εξ αυτού του λόγου να απομακρυνθούν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όμως οφείλω να σας πω ότι με την αναπληρώτρια εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και εκεί πέρα το κάνουν και άλλες χώρες και θα ήμασταν συνταγματικά ανεκτοί, να υπάρξει συνολικό πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς κάποια στιγμή γιατί τώρα είναι η πανδημία Covid αλλά υπάρχει και ένα συνολικό πρωτόκολλο που μπορεί να συνδυάζονται με ηπατίτιδες με διάφορες άλλες ασθένειες και να υπάρχει πια πρωτόκολλο εμβολιασμού για τους υγειονομικούς.
Ναι, υπό την έννοια ότι στα πλαίσια της συνταγματικότητας του μέτρου της αναστολής, το ΣτΕ στο πλαίσιο ελέγχου της συνταγματικότητας του μέτρου της αναστολής, το δικαιολογεί μόνο σε συνδυασμό με την πανδημία. Οπότε το ανώτερο που λέτε εσείς, που συνδυάζεται με την απόλυση, θεωρητικά και όλα αυτά μπορούν να εξεταστούν, μπορείς από εδώ και πέρα να βάζεις όρους και προϋποθέσεις.
Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα το δούμε. Εγώ σας έχω πει ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης και έχουμε εκφράσει με απόλυτο τρόπο την κυβερνητική γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.