05:29
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:29
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σε έξαρση η γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο Παίδων «Αγία Σοφία», στο 150% η πληρότητα στις κλινικές

Νοσοκόμα με μπλε γάντια κρατά εμβόλιο για την γρίπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Νοσοκόμα με μπλε γάντια κρατά εμβόλιο για την γρίπη / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.12.2022
17:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 • 21:07
Συστήνεται ο εμβολιασμός για την γρίπη όσο αυτή βρίσκεται σε έξαρση

Από τα τεστ που κάνουμε στο «Αγία Σοφία» 8 στα 10 βγαίνουν θετικά για γρίπη αυτή την περίοδο. Για αυτό θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, τουλάχιστον τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αναπνευστικό, άσθμα κλπ, σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο τους, δηλώνει στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία», Αθανάσιος Μίχος.

Όσον αφορά την έκταση της γρίπης επισημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη υποδήλωση, γιατί όπως εξηγεί, φέτος για πρώτη φορά, έχουμε τεστ γρίπης στα φαρμακεία. «Πάρα πολλά παιδιά παίρνουν αυτό το διπλό τεστ γρίπης- covid, γίνεται η διάγνωση σε εξωτερική βάση, συνομιλούν συχνά με τον παιδίατρο τους και δεν πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο, ή το παιδιατρικό ιατρείο, οπότε αυτά τα κρούσματα δεν καταγράφονται πουθενά. Άρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι σαφώς μία σημαντική υποδήλωση».

Ανταγωνιστική η σχέση για γρίπη και κορονοϊό στα παιδιά

Για τους ιούς που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν, ο καθηγητής αναφέρει ότι υπάρχει μία σταθερή ροή παιδιών με κόβιντ που δεν είναι σοβαρά περιστατικά. Και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί φοβόντουσαν τη συνύπαρξη με τη γρίπη, διαπιστώνουν ότι η σχέση τους είναι ανταγωνιστική.

«Εκεί δηλαδή που βλέπουμε γρίπη δεν βλέπουμε κορονοϊό και το αντίστροφο. Συνυπάρχουν ιοί στην κοινότητα, αλλά χωρίς συνλοιμώξεις. Όσον αφορά τον Rsv (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) δεν έχουμε τόσο μεγάλη έκρηξη, όσο αυτή που περιγράφεται στο εξωτερικό σαν νούμερο περιστατικών.

Όμως έχουμε σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται ακόμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα οποία είναι λίγα».

Στο ερώτημα αν η λοίμωξη με κορονοϊό αδυνατίζει το ανοσοποιητικό και το κάνει ευάλωτο προς άλλες λοιμώξεις, ο κύριος Μίχος απαντά ότι παρότι τώρα γίνονται μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες, φαίνεται ότι η λοίμωξη από κορονοϊό κάνει επιρρεπές το άτομο σε πολλές άλλες βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, κάτι που όπως διευκρινίζει έχουν δει οι επιστήμονες με άλλες λοιμώξεις παλαιότερα, όπως με την επιδημία της ιλαράς.

Πληρότητα 150% στα παιδιατρικά νοσοκομεία μετά τις εφημερίες

Πότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει και να πάει το παιδί στον παιδίατρο; «Αν το παιδί κάνει πάνω από δυο-τρεις μέρες πυρετό, αν παρατείνεται ο βήχας αν το παιδί έχει δύσπνοια, ή εμέτους, αν έχει πυρετό και εξάνθημα, είναι καταστάσεις που σίγουρα θέλουν άμεση εξέταση από παιδίατρο».

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση αυτές τις ημέρες και μετά την εφημερία γεμίζουν οι κλίνες, αναφέρει ο κ. Μίχος επισημαίνοντας ότι η πληρότητα φτάνει στο 150%. Κάτι που οφείλεται στη γενικότερη εικόνα των λοιμώξεων, καθώς γεμίζουν τα σχολεία με πολλές ιώσεις, και τα παιδιά τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο που ανακυκλώνεται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Ειδικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς από το Σεπτέμβρη έχουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και αρκετά από αυτά είναι σχεδόν κάθε μήνα εμπύρετα. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και τα νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση, τονίζει ο καθηγητής, αναφερόμενος σε πολύωρες αναμονές, λόγω έλλειψης προσωπικού».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση