21:33
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:33
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το ευρωκοινοβούλιο στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα: Υποκλοπές, βραδυκίνητη δικαιοσύνη και στραγγαλισμός της ελευθερίας του Τύπου απειλούν το κράτος δικαίου

Η αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου γεμάτη με ευρωβουλευτές / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Η αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου γεμάτη με ευρωβουλευτές / Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

30.03.2023
16:32
Τελευταία ενημέρωση: 31/03/2023 • 8:50
Συζήτηση για τις προκλήσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μάλτα έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο

«Καμπανάκι» έκρουσε την Πέμπτη (30/03) το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με αναφορές στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, το αργό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και την εικόνα των ελληνικών ΜΜΕ.

Το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα σημείωσε ότι «η Επιτροπή καλωσορίζει το προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο συζητείται» καθώς επίσης και ότι (η Επιτροπή) εκτιμά το γεγονός ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος υπογραμμίζει έναν αριθμό θετικών προσεγγίσεων της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων που καλύπτει, όπως είναι η ανεξαρτησία, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων δικαιοσύνης, τα πλαίσια κατά της διαφοράς, η ελευθερία του τύπου και ο πλουραλισμός και άλλες ισορροπίες των θεσμών.

Η ίδια, υπογράμμισε ότι «το κράτος δικαίου ως αρχή δεν είναι ιδεολογία. Το κράτος δικαίου είναι μία καθολική αξία την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε».

Η κ. Γιούροβα συμπλήρωσε ότι σε συνέχεια των αιτημάτων που έγιναν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Κομισιόν προσέθεσε ορισμένα νέα θέματα στην έκθεση της περασμένης χρονιάς, όπως τα δημόσια μέσα και η εφαρμογή των κρίσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν το ζήτημα των παρακολουθήσεων

«Η έκθεση του 2022 κάλυψε επίσης θέματα όπως η χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Pegasus σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Γαλλία» σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Το ζήτημα των υποκλοπών έγινε αντικείμενο σχολιασμού και από τον Λευκό Οίκου, καθώς ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προ ημερών διάταγμα ενάντια στη χρήση τέτοιων λογισμικών παρακολούθησης και σκιαγράφησε την εικόνα που περιγράφουν εδώ και μήνες για την Ελλάδα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν κατά του Predator και σαφείς αιχμές για κυβερνήσεις που το εμπορεύονται
Εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν κατά του Predator και σαφείς αιχμές για κυβερνήσεις που το εμπορεύονται

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η κατάχρηση αυτών των ισχυρών εργαλείων επιτήρησης δεν περιορίζεται σε αυταρχικά καθεστώτα. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις έχουν επίσης αντιμετωπίσει αποκαλύψεις ότι φορείς εντός των συστημάτων τους έχουν χρησιμοποιήσει εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό για να στοχεύουν τους πολίτες τους.

Για την Ισπανία, η έκθεση για το 2022, υπογραμμίζει ότι η ανανέωση του συμβουλίου για την δικαιοσύνη εκκρεμεί από το τέλος του 2018 και υπήρχαν επιπλέον εκκλήσεις για τροποποίηση του συστήματος διορισμού σε αυτό το συμβούλιο με βάση για ευρωπαϊκά πρότυπα, υπογράμμισε η κ. Γιούροβα.

Σε δημοσίευμα του Politico από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνεται πως η Ισπανία αποδεικνύεται η πιο προβληματική χώρα για την έρευνα που διεξάγουν οι νομοθέτες της ΕΕ σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού σε όλο το μπλοκ.

Στο στόχαστρο των κυκλωμάτων υποκλοπών στην Ισπανία μπήκαν 65 προσωπικότητες του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, καθώς και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Ανδρουλάκης και Σάντσεθ στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων και οι υποκλοπές πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα
Ανδρουλάκης και Σάντσεθ στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων και οι υποκλοπές πρώτο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Θυμίζουμε πως στις 10 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβάσεων ή κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού παρακολούθησης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας της, η Επιτροπή μας, με 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη, θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να διερευνήσει τις εικαζόμενες παραβιάσεις.

Ερωτηματικά για τον περιορισμό των ΜΚΟ στην Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως ανέφερε η Βιέρα Γιούροβα, η έκθεση αναγνωρίζει έναν αριθμό μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, την ώρα που μένει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η απαίτηση καταγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί ανησυχία σε ό,τι έχει να κάνει με την δυνατότητα των ΜΚΟ να επιχειρούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική στήριξη.

Μετανάστες στον Έβρο, πίσω από συρματοπλέγματα
Μετανάστες στον Έβρο, πίσω από συρματοπλέγματα / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Επιβεβαιώνονται οι υποψίες που είχαμε ότι πιθανόν κάποιες ΜΚΟ να χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών» έλεγε ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης το περασμένο φθινόπωρο. «Οι ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στην παράνομη μετανάστευση, αντιγράφουν τουρκική προπαγάνδα. Καθημερινά η αστυνομία παρακολουθεί και γνωρίζει ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν λειτουργήσει ως διακινητές» συμπλήρωνε.

Ωστόσο, η Ελλάδα έγινε αντικείμενο αρνητικών δημοσιευμάτων για τη δίκη των 24 εθελοντών στη Μυτιλήνη, μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Σάρα Μαρντίνι, που κατηγορήθηκαν για διακίνηση, επειδή βοήθησαν στη διάσωση μεταναστών από τα ελληνικά ύδατα. Παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την αργή διαδικασία και δήλωσαν ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα, γράφει από την πλευρά της η γερμανική DW.

Θολό το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Τέλος, ανέφερε ότι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων, οι απειλές και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή η επάρκεια των πόρων των ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης παραμένει επίσης ανησυχητική. Η έκθεση συνέστησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων πρέπει να βελτιωθεί, σημείωσε η ίδια.

Για απειλές εναντίον δημοσιογράφων άλλωστε μιλούσε και η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα πριν από λίγο καιρό, στην οποία σημειώνονταν περιστατικά που περιλαμβάνουν σωματικές επιθέσεις, απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, ποινικές αγωγές και παρακολουθήσεις.

Κάμερες μέσων μαζικής ενημέρωσης
Κάμερες μέσων μαζικής ενημέρωσης / Φωτογραφία: Unsplash

Η παρακολούθηση δημοσιογράφων, αλλά και η δολοφονία Καραϊβάζ μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει την πτώση της Ελλάδας από την 70η στην 108η θέση στην τελευταία έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου – τη χαμηλότερη κατάταξη σε όλη την Ευρώπη, σημείωνε την ίδια ώρα σε δημοσίευμά των αμερικανικών nytimes, με τον ντροπιαστικό τίτλο «Πόσο ελεύθερος είναι ο Τύπος στην Ελλάδα;».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση