03:50
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:50
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ευλογιά των πιθήκων: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης – Τι λένε οι ειδικοί

Γιατροί σε νοσοκομείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Γιατροί σε νοσοκομείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

25.05.2022
10:53
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 • 12:41
Τι τονίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων

Για την ευλογιά των πιθήκων και τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού μίλησε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τα εξανθήματα είναι βασικός τρόπος μετάδοσης σημειώνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει, είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα να μεταδώσει. Πρόσθεσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με σταγονίδια, αλλά με τη σωματική επαφή.

Ερωτηθείς αν μπορεί κάποιος να κολλήσει από σεντόνια και πετσέτες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι μπορεί να συμβεί μόνο αν το κρούσμα έχει εξανθήματα.

Μαγιορκίνης για τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ανέφερε ότι θα προσφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους. «Σε αυτούς που είναι στενή επαφή ενός κρούσματος και στους υγειονομικούς που τους περιθάλπουν. Και θα μπορεί να προσφέρεται και στις επαφές των στενών επαφών», δήλωσε.

Υπογράμμισε ότι με το που κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά τη ευλογιάς, έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας που υπολογίζεται πάνω από το 50% και σίγουρα οδηγεί σε πιο ήπια νόσο και βοηθάει στο να ανακοπεί η μετάδοση.

Πάντως, ο καθηγητής επισήμανε ότι οι ευπαθείς ομάδες, άνω των 65 ετών, είναι προστατευμένες, καθώς έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά. «Από το 1970 μέχρι το 1980 ο εμβολιασμός για την ευλογιά έχει ατονήσει, γιατί δεν κυκλοφορούσε στην κοινότητα. Ωστόσο, ο κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, δεν πρέπει να ανησυχεί» προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που βγάλουν κάποιο εξάνθημα, να πάνε στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει πλήρης αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, αλλά οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση. «Οι χώρες που είναι τώρα στο φθινόπωρο πάνε καλά», δήλωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει επικαιροποιηθεί το εμβόλιο, απάντησε αρνητικά συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «δε βλέπουμε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».

Μόσιαλος για ευλογιά των πιθήκων

Απαντήσεις για το τι ισχύει με τα εμβόλια και τις θεραπείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων, μετά τις οδηγίες που εξέδωσε η η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος

Όπως αναφέρει: Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι λιγότερα από 200 παγκοσμίως. Όμως πολλοί ανησυχούν για την ύπαρξη και την διαθεσιμότητα φαρμάκων και εμβολίων για αυτή τη νόσο. Υπάρχουν φάρμακα; Ναι».

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές, όπως τα αντιιικά tecovirimat (που είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir (που θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτελεσματικά καθότι έχουν αποδεδειγμένη δράση έναντι των ιών ευλογιάς σε εργαστηριακές μελέτες και σε μελέτες σε ζώα).

Στις ΗΠΑ, 2 εκατομμύρια δόσεις tecovirimat αποθηκεύονται (στο στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα των ΗΠΑ), για την περίπτωση που συμβεί βιοτρομοκρατική επίθεση που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με ιό της ορθοποξιάς. Επίσης ο Καναδάς έχει εξασφαλίσει δόσεις και πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν προσεγγίσει την εταιρεία που το παράγει.

Μένοντας στις φαρμακευτικές προσεγγίσεις, υπάρχει και η δυνατότητα ενδοφλέβιας χρήσης ανοσοσφαιρινής της δαμαλίτιδας (VIG). Δηλαδή, αντισώματα που ανέπτυξαν άτομα ως απόκριση στο εμβόλιο της ευλογιάς απομονώνονται από το αίμα αυτών και δίνονται σε ασθενείς.

Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων;

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, υπάρχει εμβόλιο για προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων σε ενήλικες, του οποίου η αποτελεσματικότητα εκτιμάται στο 85%. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός ακόμα και μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα ένα εκτεθειμένο άτομο κάνει το εμβόλιο, τόσο καλύτερα. Αμερικανικοί και βρετανικοί υγειονομικοί φορείς (CDC / UKHSA) συνιστούν να χορηγείται το εμβόλιο εντός 4 ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

Ινστιτούτο Παστέρ: Σε ετοιμότητα για την ευλογιά των πιθήκων -Διάγνωση, συμπτώματα, μετάδοση, προστασία
Επίσης το εμβόλιο (MVA-BN) εγκρίθηκε για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 με το όνομα Imvanex, για ενεργό ανοσοποίηση κατά της ευλογιάς στους ενήλικες. Διατίθεται στις ΗΠΑ ως JYNNEOS και έλαβε από τον Σεπτέμβριο του 2019 έγκριση από τον FDA και για την πρόληψη και της ευλογιάς των πιθήκων.

To εμβόλιο όμως αυτό θα είναι διαθέσιμο το 2023, και ήδη η Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority) των ΗΠΑ, έχει εξασφαλίσει 13 εκατομμύρια δόσεις. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει αν κάνει άμεσα και η Ευρωπαϊκή ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία (European Health Emergency preparedness and Response Authority, HERA).

Να πούμε επίσης, πως όπως και με τον κορωνοϊό, παραμένει εντυπωσιακός ο ρυθμός της επικαιροποίησης των διαθέσιμων δεδομένων από τις χώρες που έχουν καταγραφεί κρούσματα. Για παράδειγμα, ήδη κάποιες χώρες έχουν αναλύσει το γονιδιακό υλικό από δείγματα ασθενών και έχουν καταθέσει τα αποτελέσματα σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (ΕΔΩ) συνεισφέροντας στην προσπάθεια να βρεθεί η αλυσίδα της μετάδοσης.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα. Ας θυμόμαστε πως δεν βοηθά ούτε ο στιγματισμός, ούτε ο πανικός, ούτε η τρομολαγνεία. Ας μείνουμε ενημερωμένοι και ας προσέχουμε».

«Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε σοβαρή επιδημία»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για την ευλογιά των πιθήκων αλλά και το ενδεχόμενο εμφάνισης και άλλων ασθενειών.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει πανδημία, ούτε επιδημία που μπορεί να επηρεάσει τις ζωές μας στο παραμικρό» δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τόνισε πως είναι σημαντικό πως η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρή και επισήμανε πως η νόσος μεταδίδεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα.

«Επομένως είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα κρούσματα, να βρούμε τις στενές επαφές τους και να το περιορίσουμε» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Κατόπιν, σημείωσε πως η εν λόγω νόσος είναι ιός DNA, που σημαίνει πως όταν φτιάχνουν αντίγραφα του εαυτού τους, όταν πολλαπλασιάζονται, έχουν καλούς επιδιορθωτικούς μηχανισμούς και δεν παθαίνουν μεταλλάξεις.

«Είναι καλό που ο κόσμος έχει αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά για τα υγειονομικά ζητήματα μετά τον κορωνοϊό. Όμως δεν πρέπει να πανικοβάλλεται» επισήμανε.

Αναφορικά με τα κρούσματα λέπρας στη χώρα μας, ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός δηλώνοντας πως δεν πρόκειται «να γεμίσουμε ούτε λέπρα, ούτε ευλογιά των πιθήκων στην Ελλάδα».

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση