02:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εσείς ομιλείτε ελληνικά: Αυτές είναι οι τέσσερις λέξεις που νομίζεις ότι είναι σωστές αλλά τις κάνουν (σχεδόν) όλοι λάθος

Μέχρι και ο μικρός... γελάει / Φωτογραφία: Unsplash

Μέχρι και ο μικρός... γελάει / Φωτογραφία: Unsplash

19.04.2023
08:53
Τελευταία ενημέρωση: 19/04/2023 • 18:28
Οι τέσσερις λέξεις που κάνουν τη ζωή μας... δύσκολη

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι τα ελληνικά είναι μία από τις δυσκολότερες γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με άπειρους κανόνες, εξαιρέσεις, χρόνους και καταλήξεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για κανέναν να μιλάει και να γράφει ολόσωστα.

Στα περισσότερα τα καταφέρνουμε, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες «βασικές» λέξεις που ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού τις κάνει λάθος σε συστηματικό βαθμό.

Σε ποιες αναφερόμαστε; Στις ακόλουθες:

-Γλιτώνω: Το ρήμα «γλυτώνω» προέρχεται απ’ το μεσαιωνικό ρήμα «εκλυτώνω», που σημαίνει «ελευθερώνω, χαλαρώνω» και το οποίο προέρχεται με τη σειρά του από το επίθετο «ἔκλυτος» που σημαίνει«αφημένος, ελεύθερος, χαλαρός» (και έχει ως ρίζα το πασίγνωστο σε όλους μας ρήμα «λύω»).  Επομένως η γραφή με -ι- δεν έχει καμία απολύτως ετυμολογική στήριξη και προφανέστατα έχει πέσει «θύμα» της γενικότερης απλοποίησης της γλώσσας.

–Ανταπεξέρχομαι: Μοιάζει σωστό, μα είναι τελείως λάθος. Πρόκειται για μια λέξη πολυσύνθετη που παράγεται από το ρήμα «έρχομαι» και (α) την πρόθεση εξ (εξέρχομαι), (β) την πρόθεση επί (επεξέρχομαι) και (γ) την πρόθεση αντί (αντεπεξέρχομαι).

-Στεναχωρώ: Το ρήμα «στενοχωρώ» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «στενοχωρέω» (στενός + χώρος»). Το «στεναχωρώ» μπορεί να είναι ελαφρώς πιο εύηχο από τον σωστό τύπο του ρήματος, όμως είναι και λάθος…

-Συγνώμη: Όταν το συνθετικό -συν ενωθεί με λέξη που ξεκινάει από γάμμα, τότε το τελικό -ν μετατρέπεται σε -γ. Έτσι, έχουμε την λέξη «συγγνώμη», με 2 γάμμα. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έχουν καταργήσει αυθαίρετα το δεύτερο γάμμα και γράφουν λανθασμένα τη λέξη ως «συγνώμη».

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι τουρκικές λέξεις που χρησιμοποιούμε αλλά δεν το γνωρίζουμε – Από το καπάκι μέχρι τον κιμά, αποκλείεται να τις ξέρεις όλες

Είσαι καλός στην ορθογραφία; Αυτή τη λέξη το 99% των Ελλήνων τη γράφει λάθος

Τις μπερδεύει μέχρι και ο Μπαμπινιώτης: 10 λέξεις που κάνουμε συχνά λάθος – Η σωστή ορθογραφία τους

Κάρτα, καναπές και καρότο! 7 λέξεις που θαρρείς για ξενικές κι όμως έχουν ελληνική ρίζα

Δεν είναι μόνο το φιλότιμο: Μοναδικές λέξεις, ελληνικές και ξένες, που δεν μεταφράζονται σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου (εικόνες)

Γραμματική: Πότε βάζουμε το τελικό ν σε μια λέξη – Τα πιο συχνά λάθη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση