07:02
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:02
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Νέες συστάσεις για την 4η δόση – Ποιοι πρέπει να την κάνουν και με ποιο εμβόλιο (βίντεο)

Εμβόλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εμβόλιο / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.05.2022
13:59
Τελευταία ενημέρωση: 27/05/2022 • 14:05
Με mRNA εμβόλιο η τέταρτη δόση για τον κορονοϊό

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την πρόσφατη συνεδρίασή της προχώρησε σε επικαιροποίηση των συστάσεων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) έχει περισσότερα οφέλη για τα άτομα που είναι άνω των 60 και άνω των 70 ετών.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

«Ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε πρόσφατα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συστήνει, τη χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόση των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης», σημειώνει η Επιτροπή.

«Εξασθενεί γρήγορα η προστασία έναντι της Όμικρον»

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σημειώνει πως «όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Όμικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τε μέλη της Επιτροπής: «πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας 5 ετών και άνω και της χορήγησης 1ης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό«.

Για τον προγραμματισμό του ραντεβού της 2ης αναμνηστικής δόσης, ακολουθείται η ίδια διαδικασία του βασικού εμβολιασμού.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού», λέει η Επιτροπή.

Στη χώρα μας με την εφαρμογή του βασικού εμβολιασμού από την έναρξη του προγράμματος και ως τις 8 Δεκεμβρίου 2021, έχουν αποφευχθεί 19.691 θάνατοι και 6.674 νοσηλείες ΜΕΘ και διαπιστώθηκε εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έναντι της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Παγώνη: Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε η υποπαραλλαγή Όμικρον 4 και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά μίλησε στην ΕΡΤ για το θέμα λέγοντας ότι «οι υποπαραλλαγές του κορονοϊού είναι γνωστές και αντιμετωπίσιμες, ενώ τα συμπτώματα είναι αυτά που ήδη γνωρίζουμε».

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας η κ. Παγώνη διευκρίνισε ότι «οι σκληροί δείκτες στην Ελλάδα, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι τουλάχιστον μειωμένοι».

Όπως είπε «το πρόβλημα για τα νοσοκομεία είναι πλέον η διαχείριση των non Covid ασθενών που έρχονται για να λύσουν τα προβλήματα που είχαν παραμελήσει όλο αυτό το διάστημα».

Αναφερόμενη στην οδηγία της Επιτροπής Ειδικών για τη μη υποχρεωτικότητα της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι «μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας ο καθένας γνωρίζει που αλλού θα βάλει τη μάσκα του όταν υπάρχει αρκετός κόσμος, είτε είναι σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους».

Παγώνη: Εξετάσεις με μάσκες

Σύμφωνα με την γιατρό, «η νόσος είναι εδώ. Δεν έχει φύγει» και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι. Όσον αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις η κ. Παγώνη κάλεσε του υποψηφίους να φοράνε μάσκες: «Οι εξετάσεις για τα παιδιά αυτή την εποχή είναι ότι σπουδαιότερο για τη ζωή τους. Πρέπει να προφυλαχθούν και να δώσουν εξετάσεις με τις μάσκες».

Μιλώντας για τις υποπαραλλαγές του ιού που καθημερινά εντοπίζονται διεθνώς η πρόεδρος της ΕΙΠΑΠ τόνισε ότι «κανένας ειδικός δεν είπε ότι θα σταματήσουμε να έχουμε υποπαραλλαγές. Θα συνεχίσουμε. Αντιμετωπίσιμες είναι και αυτές. Δίνουμε τις οδηγίες και προχωρούμε».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση