Εδώ και κάποιες ώρες viral έχει γίνει στο διαδίκτυο, από Έλληνες και Τούρκους, η εικόνα ενός Έλληνα Πυροσβέστη, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) να κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί που φέρει στον ώμο το εθνόσημο της γειτονικής χώρας.
Η φωτογραφία δεν είναι πραγματική, αλλά digital art, ωστόσο αποτυπώνει με έναν αφαιρετικό τρόπο την προσπάθεια των ανδρών της ΕΜΑΚ στη σεισμόπληκτη Τουρκία τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ο άνδρας της ΕΜΑΚ φορώντας τη στολή του κρατά στην αγκαλιά του ένα μωρό, συμβολίζοντας έτσι την άμεση παροχή βοήθειας της Ελλάδας, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την γειτονική χώρα.
«Ένα βράδυ ήρθαν ξαφνικά για βοήθεια», έγραψε ένας Τούρκος χθες, παραφράζοντας τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», με τα μηνύματα ευχαριστιών από την Τουρκία να είναι αναρίθμητα και ιδιαίτερα θερμά.
«Για να τιμήσω τους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την διάσωση των πληγέντων από τους σεισμούς της Τουρκίας, έφτιαξα αυτή τη φωτογραφία» έγραψε στο Facebook, ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Κοτρίδης, ο οποίος και εμπνεύστηκε την εικόνα.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πυροσβεστικής ως το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Χατάι στην Τουρκία και έχει ανασύρει 10 άτομα από τα κτίρια που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.
Τα άτομα που απεγκλώβισε η ΕΜΑΚ στην Τουρκία
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από το πρωί της Τρίτης (07/02) που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:
- ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)
- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και
- μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)
ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:
- ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)
- ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)
- ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)
- ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και
- μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή νεαρή γυναίκα στο Χατάι
Την Τετάρτη άλλωστε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης νεαρής από την ομάδα της ΕΜΑΚ στην πόλη Χατάι της Τουρκίας.
Ύστερα από επιχείρηση που διήρκησε πάνω από έξι ώρες οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν τη νεαρή Αϊρίν, η οποία είχε εγκλωβιστεί κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και εδώ και ώρες της κρατούν το χέρι και της δίνουν κουράγιο. Ταυτόχρονα επιχειρούσαν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ πριν από λίγο προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο.
Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.
Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας, που είναι παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.
Την κοπέλα μετά τη διάσωση την παρέλαβε ασθενοφόρο.
Παρακολουθώντας τις στιγμές διάσωσης, Τούρκοι πολίτες ευχαριστούν στο διαδίκτυο την Ελλάδα για την άμεση βοήθεια. «Ένα βράδυ ήρθαν ξαφνικά για βοήθεια», έγραψε ένας Τούρκος, παραφράζοντας τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναχώρησε και δεύτερη ομάδα ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη
Εχθές αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της Β’ ΕΜΑΚ είχε αναχωρήσει το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.