Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανεβάσει κατακόρυφα τη ρητορική της, με την Ελλάδα να βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχεδόν καθημερινά βρίσκει κάτι νέο να πει για να κατηγορήσει την Ελλάδα, απειλώντας εμμέσως με πόλεμο και βάζοντας συνεχώς στο τραπέζι το περιβόητο casus belli.
Από κοντά και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά πυκνά υπερηφανεύεται για τον Tayfun, τον βαλλιστικό πύραυλο που αναπτύσσει η Τουρκία και που σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «μπορεί να φτάσει στην Αθήνα».
Οι επιχειρησιακές δυνατότητες για την Ελλάδα στο Αιγαίο
Η «ισορροπία δυνάμεων» στο Αιγαίο αποτελεί ένα αιώνιο κλισέ του δημοσίου διαλόγου, που παραπέμπει στην εποχή που η Ουάσιγκτον αντιμετώπιζε Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα του «επτά προς δέκα», της αναλογίας δηλαδή ενίσχυσης κάθε χώρας με αμερικανικά όπλα.
Πόσο ισχυρή είναι στρατιωτικά η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία; Είναι σε θέση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να αντεπεξέλθουν επιτυχώς σε μια απευκταία επιθετική ενέργεια της γειτονικής χώρας;
Όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό είναι σαφής η υπεροχή της Ελλάδας, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις – ιδιαίτερα η πολεμική αεροπορία – έχουν “αποψιλωθεί” κατά τις μαζικές απομακρύνσεις στελεχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Την ίδια ώρα, αν εξαιρέσουμε τις δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η Ελλάδα κι η Τουρκία είναι από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο από άποψη εξοπλισμού.
Η Τουρκία είναι σαφώς ισχυρότερη σε αρκετούς τομείς, όχι όμως στη θάλασσα και στον αέρα – εκεί όπου κρίνονται συνήθως οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας επισκόπησης του Global Fire Power, η Ελλάδα είναι ακόμη 16η στον κόσμο και από τις πρώτες στην Ευρώπη σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών, διαθέτοντας 187.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει 231 ελικόπτερα, γεγονός που την κατατάσσει στην 18η θέση παγκοσμίως. Εκεί όμως που οι «αστακοί του Αιγαίου» εντυπωσιάζουν με τη δύναμη πυρός τους, είναι στο ίδιο το Αιγαίο.
Εντυπωσιάζουν κυρίως με τον αριθμό των φρεγατών και των υποβρυχίων τους. Η Ελλάδα με 13 φρεγάτες – όσες και το Ηνωμένο Βασίλειο – έχει τον 5ο μεγαλύτερο στόλο φρεγατών παγκοσμίως. Η Τουρκία με 16 σκάφη αυτής της κατηγορίας βρίσκεται στην 4η θέση.
Εως το 2024, η Π.Α. θα έχει συνολικά 24 Rafale, με μεγάλη εμβέλεια δράσης, αλλά και όπλα υποστρατηγικού χαρακτήρα, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τις δυνατότητες μακρού πλήγματος, κυρίως όμως ωθούν σε πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες.
Τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα θα γίνει και μια πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε μαχητικά πέμπτης γενιάς (F-35), διόλου εύκολη απόφαση, καθώς μια αυτή θα πρέπει να οδηγήσει και σε πολύ εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης και υποδομών.
Αν στην αεροπορική εξίσωση προστεθούν και τα υπό αναβάθμιση F-16 σε Viper, τότε φαίνεται ότι τουλάχιστον στους αιθέρες το ισοζύγιο ισχύος γέρνει συντριπτικά υπέρ της Π.Α.
Πάντως, αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι κανένα από τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα δεν διαθέτει ταχύτητα που να πλησιάζει τα όρια του υπερηχητικού, καθώς οι αποστάσεις είναι κοντινές και δεν θεωρείται απαραίτητο.
Τυχόν εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας με υπερηχητικά όπλα θα σήμαινε αυτόματα ότι θα υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης τεράστιων αποστάσεων σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Ως εκ τούτου, μπορεί η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιούν συνεχώς τον Tayfun για να απειλήσουν την Αθήνα, αλλά ξέρουν καλά ότι τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα της δίνουν την υπεροχή τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα, επομένως θα σκεφτούν αρκετά πριν τολμήσουν να κάνουν πράξη τις απειλές τους.