Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 χρόνια στους άνδρες και 4,2 χρόνια στις γυναίκες μεταξύ 2022 και 2050, σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease Study (GBD) 2021, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».
Οι αυξήσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες σε χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο, συμβάλλοντας στη σύγκλιση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιαγγειακές παθήσεις, Covid-19 και μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες σε μητέρες και νεογνά.
Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση της επιβάρυνσης της νόσου από μεταδοτικές ασθένειες σε μη μεταδοτικές -όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτης– καθώς και η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις ασθένειες αυτές -όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, κακή διατροφή και κάπνισμα—θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβάρυνση από ασθένειες στην επόμενη γενιά.
Καθώς το φορτίο των ασθενειών συνεχίζει να μετατοπίζεται, αναμένεται ότι πολλοί άνθρωποι θα ζουν περισσότερο, αλλά με πιο πολλά χρόνια κακής υγείας. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050 (αύξηση 4,5 ετών). Το παγκόσμιο προσδόκιμο υγιούς ζωής (HALE) – ο μέσος αριθμός ετών που μπορεί να αναμένει ένα άτομο να ζήσει με καλή υγεία – θα αυξηθεί από 64,8 έτη το 2022 σε 67,4 έτη το 2050 (αύξηση 2,6 ετών).
«Εκτός από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνολικά, διαπιστώσαμε ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γεωγραφικών περιοχών θα μειωθεί», δήλωσε ο Δρ. Κρις Μάρεϊ, Πρόεδρος Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης (ΙΗΜΕ).
«Αυτός είναι ένας δείκτης ότι ενώ οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο και το χαμηλότερο εισόδημα θα παραμείνουν, τα κενά συρρικνώνονται, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στην υποσαχάρια Αφρική» εξήγησε.
Ο Μάρεϊ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία να μειωθεί το παγκόσμιο φορτίο ασθενειών είναι μέσω παρεμβάσεων πολιτικής που στοχεύουν στην πρόληψη και τον μετριασμό των συμπεριφορικών και μεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Εν τω μεταξύ, μια συνοδευτική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των χαμένων ετών λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου (DALY) που αποδίδονται σε παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2000.
Οι ερευνητές μελέτησαν και εναλλακτικά σενάρια για να δουν εάν διάφορες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να εξαλείψουν την έκθεση σε βασικές ομάδες παραγόντων κινδύνου. Οι προβλεπόμενες επιπτώσεις είναι ισχυρότερες στο σενάριο βελτιωμένων κινδύνων που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής, με μείωση κατά 13,3% των χαμένων χρόνων λόγω κακής υγείας και πρόωρου θανάτου το 2050, σε σχέση με το σενάριο αναφοράς.
«Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για εμάς να επηρεάσουμε το μέλλον της παγκόσμιας υγείας προλαμβάνοντας αυτούς τους αυξανόμενους μεταβολικούς και διατροφικούς παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα αυτούς που σχετίζονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η υψηλή αρτηριακή πίεση» επισήμανε ο Δρ. Μάρεϊ.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress, ΑΠΕ-ΜΠΕ