10:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:24
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί οι ειδοποιήσεις του 112 ακούγονται σαν το Google Translate; – Το τρολάρισμα των «Ράδιο Αρβύλα» προκάλεσε την απάντηση της Πολιτικής Προστασίας

Εφαρμογές μηνυμάτων σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

Εφαρμογές μηνυμάτων σε iPhone / Φωτογραφία: Unsplash

03.02.2023
19:34
Τελευταία ενημέρωση: 04/02/2023 • 9:54
Γνωρίζατε γιατί οι ειδοποιήσεις του 112 ακούγονται σαν ρομπότ; - Η Πολιτική Προστασία δίνει την απάντηση

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την εκφώνηση των προειδοποιητικών μηνυμάτων του 112 στα αγγλικά, που μοιάζουν σαν κακή ηχογράφηση από το Google Translate.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας η υπηρεσία 112, το σύστημα μέσω του οποίου η πολιτεία μπορεί να προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και να δίνει οδηγίες στους πολίτες.

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος.

  1. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ.
  2. Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Φυσικά το σύστημα αυτό είναι χρήσιμο και απαραίτητο, ωστόσο είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς τον γέλωτα, όταν ακούει την ηχητική ανάγνωση του κειμένου που εμφανίζεται αυτόματα στις συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Μια γυναικεία φωνή που μοιάζει με ρομπότ από φτηνή εφαρμογή ανάγνωσης κειμένων, διαβάζει την οδηγία του 112 αρχικά στα ελληνικά και εν συνεχεία στα αγγλικά. Αν δεχτούμε πως η ελληνική ανάγνωση είναι επαρκής – που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι – η αγγλική ανάγνωση θυμίζει μαθητή στην πρώτη τάξη των Αγγλικών. Βεβαίως, μπορεί το γεγονός να είναι κωμικό, θα πρέπει ωστόσο να δοθεί η δέουσα προσοχή, καθώς είναι πολύ πιθανό ξένοι πολίτες να μην μπορούν να καταλάβουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το τρολάρισμα στο διαδίκτυο για το 112 και οι «Ράδιο Αρβύλα»

Κάπως έτσι, αρκετές ήταν οι αναφορές στα social media όλο αυτό το διάστημα, ότι το ηχητικό sms ακούγεται… σαν «ρομπότ» με μία παράξενη προφορά, που θυμίζει λίγο το Google Translate.

Μάλιστα θέμα είχε γίνει και σε πρόσφατο επεισόδιο των «Ράδιο Αρβύλα», οι οποίοι είχαν αναδημοσιεύσει σχετικό βίντεο από ενημερωτική εκπομπή του Mega. Κάπως έτσι, η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, η οποία θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις των πολιτών.

Η διαδικασία εκφώνησης του μηνύματος είναι αυτόματη και σχετίζεται με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο (Text to Speech ή TTS) που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως «σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εταιρείες διερευνούμε τρόπους για την καλύτερη δυνατή εκφώνηση-προφορά των μηνυμάτων 112».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το 112

«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την ηχητική απόδοση/εκφώνηση-προφορά των προειδοποιητικών μηνυμάτων του 112 στην Αγγλική γλώσσα και προς αποτύπωση της πραγματικότητας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα ακόλουθα:

Για την αποστολή των προειδοποιητικών μηνυμάτων από το 112 σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή επικίνδυνων φαινομένων/συμβάντων γίνεται χρήση της υπηρεσίας Εκπομπής Κυψέλης ή Cell Broadcasting, βάσει του ν. 4487/2017.

Το μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης αποτελεί ένα γραπτό μήνυμα περιορισμένου μήκους και η διαδικασία εκφώνησής του είναι αυτόματη και δεν σχετίζεται με την υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης, αλλά αποκλειστικά και μόνο με το λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ήχο (Text to Speech ή TTS) που υποστηρίζει ο κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου (TalkBack σε Android και VoiceOver σε IOS).

Το μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία Ελπίς στην Αττική
Το μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία Ελπίς στην Αττική / Φωτογραφία: Law and Order

Η παροχή τεχνολογίας TTS μέσω των συσκευών είναι υποχρεωτική στα πλαίσια της εφαρμογής Μέτρων Ισοδύναμης Πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου ένα γραπτό κείμενο να εκφωνείται ώστε να γίνεται αντιληπτό και από άτομα με προβλήματα όρασης.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και εταιρείες διερευνούμε τρόπους για την καλύτερη δυνατή εκφώνηση-προφορά των μηνυμάτων 112. Είναι ένα δύσκολο τεχνικό θέμα, που δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, και που ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό».

Η ιστορία της κλήσης εκτάκτου ανάγκης 112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Ένα κινητό Android / Φωτογραφία: Unsplash
Ένα κινητό Android / Φωτογραφία: Unsplash

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

  • την Αστυνομία
  • τo Πυροσβεστικό Σώμα
  • το ΕΚΑΒ
  • το Λιμενικό Σώμα
  • την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
  • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
  • Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση