Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, όπως τα drones και υπό την επίβλεψη του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, συνεχίζεται το ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις και τους αναδόχους, με την αρωγή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) στο πλαίσιο σύμβασης με την Περιφέρεια για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών».
Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν κύκλοι εφαρμογών από εδάφους ή αέρος, στη βάση ειδικού προγράμματος που διαμορφώνεται ανάλογα με τα αποτελέσματα που συλλέγονται και καταγράφονται στους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας.
Η σημασία των drones στη μάχη κατά των κουνουπιών
Όπως επισημαίνει ο Γ. Πατούλης: Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια των πολιτών. Βασική ασπίδα προστασίας των πολιτών, είναι η έγκαιρη παρέμβαση και στοχευμένη στρατηγική πρόληψης.
Αυτό γίνεται σε συνδυασμό με την συστηματική τήρηση των μέτρων σε ατομικό επίπεδο και την κοινότητα. Τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του στην Περιφέρεια διαμορφώθηκε ένα δυναμικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος «και πράγματι, με τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας, έχουμε πετύχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στους πληθυσμούς κουνουπιών ενώ τόσο αυτό όσο και οι σχετικές δράσεις της Περιφέρειας κέρδισαν εύσημα από τον ΠΟΥ στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (την άνοιξη στην Ιταλία) όπου με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη είχε πραγματοποιηθεί ειδική Ενημερωτική -Επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων, στελεχών της Περιφέρειας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και του ΕΟΔΥ.