Σε αναμονή γραπτών αποφάσεων από την κυβέρνηση, που θα λάβουν έως το τέλος της εβδομάδας, βρίσκονται οι καλλιτέχνες για τα όσα συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση τους στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση από το Μαξίμου συμφωνήθηκε η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, αλλά και πρόταση προκειμένου να λυθεί το ζήτημα τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
Επιπλέον, από την κυβέρνηση σημείωσαν πως συμφωνήθηκε η δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ. «Δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει πρωτίστως, η πρώτη προτεραιότητά σας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσλαμβάνεστε στο δημόσιο, ειδικά για αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με την καλλιτεχνική σας απασχόληση» δήλωσε το μεσημέρι στους εκπροσώπους των καλλιτεχνών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διστακτικοί οι καλλιτέχνες απέναντι στις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση
Εξερχόμενοι από το Μαξίμου οι εκπρόσωποι των σωματείων και εκπαιδευτικών δραματικών σχολών εξέφρασαν επιφυλακτικότητα έως ότου λάβουν γραπτώς από το Μαξίμου όσα προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση.
«Εάν υπάρχει σύγκλιση μένει να αποδειχτεί. Για εμάς δεν είναι θέμα παρεξήγησης, ότι δεν καταλάβαμε. Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι πλευρά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα. Δεν πρόκειται για παρεξήγηση νομικού ούτε λογοτεχνικού επιπέδου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Άρης Λάσκος εξερχόμενος από το Μαξίμου.
«Είναι προσβολή ηθική, αξιοπρέπειας και επαγγελματική που πρέπει να αποκατασταθεί έως το τέλος της εβδομάδας» πρόσθεσε.
«Καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, την οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε εάν μας καλύπτει» δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κώστας Κεχαγιόγλου, τονίζοντας ότι ο κλάδος συνεχίζει τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις.
Οι καλλιτέχνες ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, με την οποία όπως υποστηρίζουν εξισώνονται τα πτυχία τους με εκείνα του απολυτηρίου Λυκείου, ενώ αιτούνται και την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 17/2.
Η ανακοίνωση του ΣΕΗ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) όπως και ο ΠΟΘΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της ΠΟΘΑ και των σωματείων μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες»
«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας μας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε αν μας καλύπτει» συνέχισαν.
«Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος. Την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία» προσθέτουν οι ηθοποιοί.
«Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο» καταλήγει η ανάρτηση.