Παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γεώργιου Κώτσηρα, της πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Ευαγγελίας Νίκα, της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργατίτας Στενιώτη, του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρη Βερβεσού κ.ά, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.
Στην ομιλία του κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στο ρόλο του διοικητικού δικαστή τον οποίο χαρακτήρισε «κομβικό» και σημείωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να προσπαθεί «για επίλυση χρόνιων προβλημάτων με πρωτοβουλίες για την βελτίωση των συνθηκών απονομής Δικαιοσύνης και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σύμφωνα με το lawandorder.gr.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Παναγιώτης Δανιάς επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη ολοένα και περισσότερο καλείται να αντιμετωπίσει περίπλοκες υποθέσεις που εκτυλίσσονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Εσχάτως, μάλιστα, της ανατίθενται και νέες αρμοδιότητες, οι οποίες αφορούν το επιτρεπτό της συμμετοχής πολιτικών κομμάτων και πολιτών στις εκλογές που άπτονται της λειτουργίας του πυρήνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος» τόνισε ο κ. Δανιάς να προσθέσει: «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για μια «δικαστικοποίηση» της πολιτικής». Το ζητούμενο, όμως, είναι «πως αυτή δεν θα επιφέρει και το αντίστροφο: Την πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης».
Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρθηκε στο δικαστικού χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «…Διαπιστώνουμε τη διάθεση να μην καταργηθούν τοπικά Δικαστήρια, υπέρ της δημιουργίας 5-6 μεγάλων Διοικητικών Δικαστηρίων, όπως ήταν οι αρχικές εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκουν την απόλυτη αντίθεση, όχι μόνο της Ένωσής μας, αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών».
Ακολούθως ο κ. Δανιάς αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, για το οποίο τόνισε: «Δε θα σας κουράσω με νούμερα, αλλά θα πω, ότι ο χρόνος του προσδιορισμού μιας υπόθεσης στον πρώτο βαθμό δεν υπερβαίνει πλέον το έτος στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία και τη διετία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, (…)».
Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των πρόεδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕ είπε: «Μας ξένισε ο αποκλεισμός μας από πρόσφατη συνάντηση που οργανώθηκε από την Α.Ε, Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, πολλώ μάλλον και λόγω της προέλευσης της κ. Προέδρου από το Δικαστικό Σώμα και της παλαιάς συνδικαλιστικής της ιδιότητας».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε πως ότι η εικόνα της Δικαιοσύνης δεν βελτιώνεται και χρειάζεται δουλειά, ενώ η κ. Στενιώτη έκανε λόγο για στοχοποίηση των δικαστών, θέτοντας το θέμα της αύξησης των αποδοχών τους. Τέλος, ο κ. Βερβεσός μεταξύ άλλων εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη τηλεματική δίκη και επανέλαβε την αναγκαιότητα κάλυψης των μεγάλων οργανικών κενών των δικαστικών υπαλλήλων.