04:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δήμαρχος Αρτέμιδας για τη φωτιά: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο εμπρησμού – Υπήρχε και δεύτερη εστία στην κορυφή του βουνού» (βίντεο)

Φωτιά στην Αρτέμιδα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Φωτιά στην Αρτέμιδα / Φωτογραφία: Eurokinissi

07.06.2022
10:47
Τελευταία ενημέρωση: 07/06/2022 • 14:15
Ο Δήμαρχος Αρτέμιδας για τη χθεσινή φωτιά στην περιοχή και ο Ευθύμης Λέκκας για τη πυρκαγιά στη Βούλα

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η φωτιά χθες Δευτέρα (6/6) στην Αρτέμιδα, την οποία κατάφερε να σβήσει η πυροσβεστική με εναέρια και επίγεια μέσα μετά από δύο ώρες.

Ο Δημήτρης Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας μίλησε στην ΕΡΤ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και για την ανάγκη καθαρισμού των αδόμητων οικοπέδων από ξερά χόρτα.

«Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στα σπίτια και επηρέασε κάποιες αυλές. Ευτυχώς η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε πολύ καλή δουλειά και οι εθελοντικές δυνάμεις που είχαμε εμείς ΄στην περιοχή και κατάφεραν να γλιτώσουν τα σπίτια», δήλωσε ο Δημήτρης Μάρκου.

Όπως τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» πρέπει να υπήρχε και δεύτερη εστία φωτιάς, για την οποία επισήμανε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς τα αίτια εκδήλωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρόκειται για εμπρησμό είπε ότι «η αιτία είναι άγνωστη. Θα το διερευνήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όταν η μια φωτιά είναι κοντά στα σπίτια και η δεύτερη φωτιά είναι στην κορυφή του βουνού τότε κάτι σημαίνει αυτό», επισήμανε.

O ίδιος κάλεσε τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καθαρίσουν τις αυλές τους από τα ξερά χόρτα. «Υπάρχουν ακόμη 12.500 αδόμητα οικόπεδα εντός και εκτός του δήμου. Πολλά από αυτά είναι περιφραγμένα και εκεί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μπορέσεις να το καθαρίσεις», είπε ο δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας.

Και όπως συμπλήρωσε, «έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε μεγάλο τμήμα του δήμου από ξερά χόρτα». O κ. Μάρκου εστίασε στο πρόβλημα της πρόσβασης στα περίκλειστα οικόπεδα λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρχει μία τροποποίηση στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπορούν να παρέμβουν με μεγαλύτερη ευκολία όπου υπάρχει ανάγκη».

Λέκκας για τη φωτιά στη Βούλα: Τα σπίτια που κάηκαν είχαν εναγκαλισμό με κλαδιά δέντρων

Στους πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή επικινδυνότητα και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχής τηςΑνατολικής Αττικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα σχετικής μελέτης στην περιοχή.

«Πρόκεται για μια περιοχή η οποία έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι αρνητικές» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λέκκας.

«Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα έχουμε να κάνουμε με ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο ανάγλυφο που διευκολύνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς όλες τις κατευθύνσεις. Και έχουμε να κάνουμε και με ένα μεικτό ιστό, όπου εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό πέρα από το γεγονός ότι τα ποσοστά υγρασίας ήταν σε μηδενικό επίπεδο», εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) «όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν ένα πλαίσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε υψηλή διακινδύνευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό αφενώς να εκδηλωθεί η πυρκαγιά και αφετέρου να έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις».

Μεγάλο λάθος για τα διαμερίσματα τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο τους

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας «βλέπουμε τα κλαδιά των δέντρων να εισχωρούν μέσα στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο που είναι πολύ αρνητικό και είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου βλέπουμε μεγάλες ζημιές».

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Βούλα, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασική έκταση ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην άρνηση των ιδιοκτητών να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων τους που γειτνιάζουν με τα ακίνητά τους.

«Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν τέτοιο εναγκαλισμό (με τα δέντρα). Δεν υπάρχουν επίσης οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα επέμβουν σε αυτές τις καταστάσεις».

Φωτιά στην Βούλα
Φωτιά στην Βούλα / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Μιλώντας για τα πεύκα που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και την ανάγκη αλλαγής στο πλάνο των αναδασώσεων ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό (δήμων και δασαρχείων) που δεν ευνοεί τέτοιες παρεμβάσεις». Και όπως είπε, «θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι ως διοίκηση και κράτος ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση που ήδη μας απασχολεί ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον παράγοντα της τρωτότητας, δηλαδή της ευπάθειας μιας περιοχής. «Αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν υψηλή διακινδύνευση. Έχουμε προσδιορίσει περίπου 100 περιοχές σε όλη την Ελλαδα που έχουν υψηλότατη διακινδύνευση».

Κάλεσε μάλιστα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις να κόψουν τα κλαδιά που πλησιάζουν το σπίτι, να έχουν αποθέματα νερά σε δεξαμενές για να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και το κυριότερο να γνωρίζουν τις διόδους διαφυγής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση