01:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Θυμίζει αυτό που είδαμε πέρσι στον Μαρμαρά»: Η διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ για το φαινόμενο με τον αφρό στις ακτές της Κρήτης

H διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ μιλά για τον αφρό στις ακτές της Κρήτης / Φωτογραφία: Open

H διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ μιλά για τον αφρό στις ακτές της Κρήτης / Φωτογραφία: Open

18.10.2022
19:43
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2022 • 22:56
Ένα περίεργο περιστατικό καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στις ακτές της Κρήτης - Έχουν γεμίσει με αφρό, όπως πέρσι η θάλασσα του Μαρμαρά

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, έδωσε εξηγήσεις για το φαινόμενο με τον αφρό στις ακτές της Κρήτης και αναφέρθηκε στα όσα ζήσαμε πέρσι στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Όπως αναφέρει το Cretalive αρκετοί έχουν παρατηρήσει ένα ένα πρωτοφανές φαινόμενο: εκτεταμένοι λευκοί αφροί, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λάσπης κατά τόπους γίνονται καφέ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές της Κρήτης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εικόνων από Αμνισό και Κάτω Ζάκρο (η εικόνα θυμίζει «λασπωμένο χιόνι»).

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά, εξηγεί πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη,  δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες  θρεπτικών συστατικών.

Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους  απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον  πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).

Aφρός στις ακτές της Κρήτης: Δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.

Βάση της εμπειρίας της, λοιπόν, αυτό που βλέπουμε στα βίντεο πρέπει να είναι το προϊόν εκρηκτικής ανάπτυξης μικροσκοπικών φωτοσυνθετικών οργανισμών (φυτοπλαγκτό), είναι σα να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα.

«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.

Βίντεο: Τι είπε η διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ

Η διευθύντρια Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ εξήγησε για ποιο λόγο γέμισαν με λευκό αφρό οι ακτές της Κρήτης:

Θάλασσα του Μαρμαρά: Η βλέννα που είχε προκαλέσει ανησυχία

Η βλέννα που είχε  σκεπάσει κομμάτι της θάλασσας του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη πέρσι το καλοκαίρι είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία καθώς απειλεί την θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές το φαινόμενο προκαλείται από βιομηχανική ρύπανση και ανθρώπινα σκουπίδια σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας του νερού.

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτή την καταστροφική βλέννα, ξεκινώντας από τον Μαρμαρά. Αλλά φοβάμαι μήπως εξαπλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εάν μπει εκεί και συγχρόνως μένει και στον Μαρμαρά, τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να το λύσουμε χωρίς καθυστέρηση. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής» είχε πει τότε ο Ερντογάν.

Οι επιστήμονες λένε πως η βλέννα δεν θα φύγει εύκολα από τη θάλασσα του Μαρμαρά καθώς έχει πιάσει και τον βυθό, την ώρα που η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συνθήκη για το Κλίμα.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση