02:10
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:10
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δέκα παιδιά νόσησαν στην Κρήτη με τον σύνδρομο MIS-C μετά από κορονοϊό

Δύο μικρά παιδιά / Φωτογραφία: Pixabay

Δύο μικρά παιδιά / Φωτογραφία: Pixabay

12.02.2022
12:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2022 • 21:32
Πρόκειται για μία «καλά αναγνωρισμένη, σπάνια και δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης COVID»

Το σύνδρομο MIS-C (ακρωνύμιο από το Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά) έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς με μικρά παιδιά, ενώ μόνο στην Κρήτη έχουν ήδη καταγραφεί δέκα τέτοια περιστατικά.

Πρόκειται για μία «καλά αναγνωρισμένη, σπάνια και δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της λοίμωξης COVID» αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο εν λόγω σύνδρομο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου πριν από περίπου ένα μήνα σημαίνοντας ηχηρό καμπανάκι στους απανταχού γονείς, ενώ πρόσφατα έγινε ξανά αναφορά στο σύνδρομο MIS-C από την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Β. Παπαευαγγέλου.

Συμπτώματα και συχνότητα εμφάνισης

«Μοιάζει αρκετά με τη νόσο Kawasaki που είναι γνωστή επί περισσότερο από 50 έτη και έχει συσχετισθεί με άλλες λοιμώξεις. Δεν είναι συχνό, η συχνότητά του ποικίλλει γεωγραφικά και από φυλή σε φυλή, άρα υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για την εκδήλωσή του» επισημαίνει στο cretapost ο κ. Γαλανάκης.

«Υπολογίζεται ότι συμβαίνει σε 1 στα 1000 παιδιά μετά από λοίμωξη COVID ή και πολύ σπανιότερα. Τυπικά, το παιδί λίγες εβδομάδες μετά την πλήρη του ανάρρωση από τη λοίμωξη COVID μπορεί να εμφανίσει εκδηλώσεις από πολλά συστήματα του οργανισμού του, που μπορεί να είναι σοβαρά και να οδηγήσουν το παιδί στον παιδίατρό του και στο Νοσοκομείο» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εμβολιασμός και θεραπεία

«Δεν ξέρουμε ακόμη τι ρόλο θα έχει ο εμβολιασμός των παιδιών, όπως δεν ξέρουμε και κατά πόσο οι διάφορες μεταλλαγές του ιού επηρεάζουν τη συχνότητα και την κλινική του διαδρομή, δηλαδή κατά πόσο είναι συχνότερο / βαρύτερο με τη variant Δέλτα ή με τη variant Όμικρον. Είναι διαθέσιμα αρκετά θεραπευτικά μέσα, ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου» επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Ωστόσο τονίζει «στην Κρήτη έχουμε δει ως τώρα περί τις 10 περιπτώσεις και όλα τα παιδιά είχαν πολύ καλή έκβαση».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση