Για τα αίτια τα οποία οδήγησαν στη φωτιά στη Βούλα, το Σάββατο, μίλησε ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης.
Ο πρόεδρος των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ έριξε ευθύνες στην Πολιτική Προστασία για τις εντολές σχετικά με τον καθαρισμό και δεν απέκλεισε ακόμη και το να ευθύνεται για την εξάπλωση ένα πουλί.
Ωστόσο από την πρώτη στιγμή, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, κατηγόρησε τον ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν είχε καθαρίσει τον υποσταθμό στην περιοχή Πυρνάρι, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά και να επεκταθεί γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στα σπίτια στην Βούλα.
Ευθύνες στην Πολιτική Προστασία ρίχνει ο ΔΕΔΔΗΕ
Σήμερα Δευτέρα (06/06) μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος των τεχνικών στον ΔΕΔΔΗΕ, Κώστας Μανιάτης, έριξε ευθύνη και την Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως η εντολή στους εργολάβους είναι να καθαρίζονται οι υποσταθμοί στο διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 30η Ιουνίου!
«Αυτό που θέλω να πω για τα χόρτα είναι ότι υπάρχει ανάδοχος εργολάβος που έχει αναλάβει βάσει των εντολών από την Πολιτική Προστασία από 1η Μαΐου μέχρι τέλος Ιουνίου όλους αυτούς τους χώρους να τους έχει καθαρισμένους για να μη δημιουργείται πρόβλημα. (…) Εγώ θεωρώ ότι οι καθαρισμοί και όλες οι εργασίες θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τον Μάιο. Το πότε πρέπει να γίνονται οι καθαρισμοί το ορίζουν οι νόμοι όχι εμείς. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση μέσα από την Πολιτική Προστασία», τόνισε.
Το πουλί που πήρε φωτιά
Εντύπωση σε όσους βρίσκονταν στο πάνελ προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Μανιάτη στην πληροφορία πως η φωτιά ξεκίνησε από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ και μπορεί η εξάπλωσή της να οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα, όπως ένα πουλί, του οποίου τα φτερά πήραν φωτιά.
«Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε την φωτιά έξω από τον υποσταθμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε: «Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, πήραν φωτιά τα φτερά του και πέφτοντας έξω από το χώρο».
«Να το πάμε φυλακή», ήταν η αντίδραση του παρουσιαστή της εκπομπής Συνδέσεις, Κώστα Παπαχλιμίτζου, με άλλον καλεσμένο να γελά.
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως αυτό δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει, ένα ζώο δηλαδή να πάρει φωτιά και να γίνει αιτία εξάπλωσης μιας φωτιάς.