«Κρυφές» κάμερες στα δωμάτια τουριστικού καταλύματος στη Χαλκιδική κατηγορείται ότι είχε εγκαταστήσει ο 34χρονος ιδιοκτήτης του, καταγράφοντας παράνομα τις προσωπικές στιγμές παραθεριστών που διέμεναν σε αυτά.
Αυτό αποκάλυψε έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. την οποία προκάλεσε καταγγελία νεαρού ζευγαριού, όταν, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εντόπισε μία κάμερα σε δωμάτιο όπου είχε διανυκτερεύσει.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 34χρονος είχε καταγράψει 27 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες, εκ των οποίων τα 13 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί. Δεν προέκυψε – πάντως – μέχρι στιγμής να έχει διακινηθεί το υλικό αυτό στο Διαδίκτυο.
Κατασχέθηκαν 6 «κρυφές» κάμερες
Σε βάρος του ιδιοκτήτη σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε επιτόπια έρευνα στους χώρους του τουριστικού καταλύματος εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν έξι «κρυφές» κάμερες που προσομοίαζαν σε φορτιστές κινητών τηλεφώνων, οκτώ κάρτες μνήμης, ένα καταγραφικό κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εξωτερικών χώρων, μία μονάδα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία συσκευή τάμπλετ κι ένα κινητό τηλέφωνο.
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην σας παρακολουθήσουν
Συνήθως, αυτές οι κρυφές συσκευές ήταν έξυπνα ενσωματωμένες σε αντικείμενα με αβλαβή εμφάνιση, όπως ανιχνευτές καπνού, ξυπνητήρια, φορτιστές τηλεφώνου, ακόμη και μπουκάλια σαμπουάν και αποσμητικά.
Η καινοτομία και η προσβασιμότητα οδηγούν την έκρηξη των spycams, λέει στο Forbes ο Ράντι Άντριους, ειδικός σε βιντεοκάμερες ασφαλείας και ιδρυτής της Logan Security Consulting, η οποία κατασκευάζει τη δημοφιλή εφαρμογή Hidden Camera Detector για το iPhone. «Η τεχνολογία έχει γίνει πολύ, πολύ μικρότερη», λέει ο Andrews. «Μιλάμε για έναν μικρο φακό κάμερας στο μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας».
Η μικρότερη κρυφή κάμερα που έχει δει ποτέ ο Andrews ήταν ενσωματωμένη μέσα στο σταυρό μιας κεφαλής με βίδα Phillips. «Με γυμνό μάτι, απλώς αναμειγνύεται και δεν φαίνεται καθόλου», λέει.
Για πολλούς ταξιδιώτες, η πιο ανησυχητική τάση είναι η εξάπλωση των κρυφών καμερών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Στην αρχή, αυτές οι κάμερες βγήκαν από την Κίνα και τις είδαμε να πωλούνται σε κινεζικές ιστοσελίδες όπως η Alibaba. Τώρα, φυσικά, η Amazon και το eBay τα πωλούν κατάφωρα», λέει ο Andrews.
Πώς να βρείτε μια κρυφή κάμερα
Με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρυφών καμερών έχει έρθει μια πληθώρα τρόπων για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού εφαρμογών ανίχνευσης.
Η εφαρμογή Hidden Camera Detector, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση στις λήψεις τους τελευταίους έξι μήνες και πλέον διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο χρήστες, σύμφωνα με τον Άντριους. Η εφαρμογή για iPhone είναι δωρεάν για δοκιμή για τρεις ημέρες και στη συνέχεια έχει συνδρομή 3,99 δολάρια τον μήνα.
Χρησιμοποιώντας την κάμερα και τον φακό του smartphone σας, το Hidden Camera Detector μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του φακού pinhole μιας κάμερας κατασκοπείας σε ένα δωμάτιο. Θα ανιχνεύσει επίσης για ύποπτες συσκευές σε Wi-Fi, τοπικά δίκτυα και Bluetooth.
«Οι κατασκοπευτικές κάμερες ενεργούν διαφορετικά σε ένα δίκτυο από ό,τι οι τυπικές κάμερες ασφαλείας», εξηγεί ο Andrews. «Η εφαρμογή μας είναι σε θέση να διακρίνει μια κρυφή κάμερα στο δίκτυο με βάση το πού φτάνει στο cloud».
«Το κάνουμε πολύ απλό», λέει ο Άντριους. «Υπάρχει ένα κόκκινο κουτί, ένα κίτρινο κουτί και ένα πράσινο κουτί. Το κόκκινο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για κατασκοπευτική κάμερα.
Το κίτρινο προσδιορίζει μη κρυφές συσκευές στις οποίες μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από το διαδίκτυο- αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια κάμερα Nest ή μια παρόμοια τυπική κάμερα ασφαλείας. Και το πράσινο απλώς σας λέει τι άλλο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο Wi-Fi σας».
Ακόμη και αν δεν έχετε εφαρμογή, αξίζει πάντα να είστε έξυπνοι με το περιβάλλον σας. «Αν μπω σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, θα κοιτάξω το ξυπνητήρι», λέει ο Andrews. «Θέλω να δω πώς είναι τοποθετημένο. Είναι στραμμένο προς το κρεβάτι; Θα το σηκώσω, θα το γυρίσω και θα το κοιτάξω. Θα καταλάβαινες ότι είναι κάμερα αν είχε υποδοχή για κάρτα SD, όπως μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή».
Στη συνέχεια, ο Άντριους θα εξέταζε τον ανιχνευτή καπνού για να δει αν υπήρχε μια μικροσκοπική μαύρη κουκκίδα – το αποκαλυπτικό σημάδι ενός φακού κάμερας.
«Τέλος, δώστε προσοχή σε αντικείμενα που φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου», συμβουλεύει ο Άντριους.
«Οι καμαριέρες των ξενοδοχείων έχουν ειδική εντολή να σαρώνουν τα δωμάτια για αντικείμενα που έχουν αφήσει πίσω τους προηγούμενοι επισκέπτες. Αν ένας φορτιστής τηλεφώνου είχε μείνει συνδεδεμένος στον τοίχο ενός μπάνιου, το συνεργείο καθαρισμού θα τον είχε βγάλει. Οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά είδη, τους φορτιστές τηλεφώνων και άλλα τέτοια πράγματα. Αν υπάρχει ένας φορτιστής USB συνδεδεμένος στην πρίζα, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί».
«Δεν χρειάζεται να φοβάστε ή να είστε υπερβολικά παρανοϊκοί», λέει ο Andrews. «Απλά να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με το τι υπάρχει γύρω σας».