10:39
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:39
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απροστάτευτη απέναντι σε κάθε είδους εγκληματικότητα η Θεσσαλονίκη – Περιπολίες από μόλις δύο αστυνομικά τμήματα σε όλο τον νομό

Περιπολικό της Αστυνομίας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Περιπολικό της Αστυνομίας / Φωτογραφία: Eurokinissi

03.04.2024
15:35
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2024 • 22:48
Απίστευτο κι όμως ελληνικό

Μόλις δύο -από τα συνολικά 15- Αστυνομικά Τμήματα κατάφεραν να βγάλουν βραδινή περιπολία το βράδυ της Κυριακής (31/3) στη Θεσσαλονίκη, μια συνθήκη που περισσότερο τείνει να μετατραπεί σε… καθημερινή, παρά να αποτελέσει ειδική περίπτωση.

Ήταν μόλις 16 Φεβρουαρίου όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την επιστροφή 225 αστυνομικών σε «μάχιμες υπηρεσίες» στη Θεσσαλονίκη. Τρεις εβδομάδες αργότερα η εικόνα της αστυνόμευσης σε μία πόλη του ενός+ εκατομμυρίου μοιάζει αν μη τι άλλο απογοητευτική και με αλυσιδωτές συνέπειες: Αύξηση εγκληματικότητας – ανασφάλεια σε κατοίκους και καταστηματάρχες. Όσο και εάν πληθαίνουν οι «φωνές» για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας, τόσο χιλιάδες αστυνομικοί παραμένουν… απασχολημένοι στη φύλαξη σταθερών σημείων, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των περιπολιών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαΐρίδης εξηγεί στο ThessToday.gr ότι «το γεγονός πως την Κυριακή καταφέραμε να βγάλουμε περιπολίες από μόλις δύο Αστυνομικά Τμήματα από τα 15 σε όλο τον νομό, αυτό τα λέει όλα». Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης αποτελεί η πρόσφατη δημιουργία νέων ομάδων ΟΠΚΕ, αποτελούμενες από 35 αστυνομικούς των… Τμημάτων Ασφαλείας.

Στους αστυνομικούς όρους χαρακτηρίζεται ως «εσωτερική μετακίνηση», όμως στην πραγματικότητα, ένας αστυνομικός με συγκεκριμένες αρμοδιότητες -μεταξύ αυτών η συλλογή πληροφοριών με στόχο την πρόληψη οιουδήποτε εγκλήματος- σήμερα είναι εξοπλισμένος και πάνοπλος για επικίνδυνες καταστάσεις, αφού γίνουν. «Κι αυτό δημιουργεί τεράστια κενά στα Τμήματα Ασφαλείας. Η δημιουργία νέων ομάδων γίνεται μέσω εσωτερικών μετακινήσεων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα σε άλλες υπηρεσίες. Και όταν μιλάμε για Τμήματα Ασφαλείας και Αστυνομικά Τμήματα ουσιαστικά μιλάμε για τα κύτταρα αστυνόμευσης του κάθε δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αιτία που χιλιάδες αστυνομικοί στα μεγάλα αστικά κέντρα «καθηλώνονται» σε σταθερά σημεία, εντοπίζεται στις παγκόσμιες εξελίξεις: Πόλεμος Ισραήλ – Παλαιστίνης και Ουκρανίας – Ρωσίας. Αποτέλεσμα: Η κατακόρυφη αύξηση στη φύλαξη δεκάδων στόχων, μεταξύ αυτών, οι Πρεσβείες. «Σ’ αυτό το κομμάτι εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν οι κάμερες και γενικότερα και στην αστυνομική πρακτική η αστυνομία κινείται για να αιφνιδιάζει. Δυστυχώς εδώ ακινητοποιείται για να αιφνιδιάζεται», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Το απαρχαιωμένο πρωτόκολλο και οι εντολές… αυτοσχεδιασμού των αστυνομικών που δρουν στο πεδίο

Στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη οι αστυνομικές επιχειρήσεις κατευθύνονται βάσει αυστηρών πρωτοκόλλων που προβλέπουν την αντιμετώπιση κάθε είδους επικίνδυνων καταστάσεων: Από τρομοκρατική ενέργεια, ενδοοικογενειακή βία, έως την ομηρία – με πρόσφατο παράδειγμα την Ολλανδία. Στο ελληνικό κράτος, ωστόσο, διαπιστώνεται πως τα πρωτόκολλα όχι μόνο είναι απαρχαιωμένα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τους ίδιους τους αστυνομικούς να λειτουργήσουν με το… ένστικτο, ή να αυτοσχεδιάσουν.

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαφέρει το τι αποτυπώνεται στα χαρτιά με το τί συμβαίνει στην πραγματικότητα –και δεν το λέω κακοπροαίρετα. Γιατί δυστυχώς οι αξιωματικοί υπηρεσίας και οι αστυνομικοί που δρουν στο πεδίο, πολλές φορές καλούνται να αυτοσχεδιάσουν γιατί τα πρωτόκολλα είτε είναι απαρχαιωμένα, είτε δεν έχουν καμία σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Τσαϊρίδης, με αφορμή τη (νέα) γυναικοκτονία, αυτή τη φορά μπροστά από Αστυνομικό Τμήμα, στους Αγίους Αναργύρους.

«Αυτή τη στιγμή το κράτος έχει δομές γι’ αυτές τις κακοποιημένες γυναίκες; Έχει μονάδες υποστήριξης για τις γυναίκες που κινδυνεύουν από τους πρώην συντρόφους τους; Ή οποιοσδήποτε κινδυνεύει από τον πρώην σύντροφό του. Υπάρχει το κράτος κάπου; Δηλαδή γι’ αυτό λέω ότι ο αστυνομικός καλείται την εκάστοτε στιγμή να αυτοσχεδιάσει και να πάρει αποφάσεις που άλλοτε μπορεί να κατηγορηθεί ενώ είναι σωστές και να μην έχουμε το μοιραίο αποτέλεσμα και να κατηγορηθεί για άλλα ζητήματα και άλλοτε να κατηγορηθεί γιατί έχουμε το μοιραίο αποτέλεσμα. Δεν λύνονται όλα με την αστυνομία. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι συγκεκριμένος. Είναι για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την ασφάλεια των συμπολιτών. Η αστυνομία οφείλει να είναι έξω στους δρόμους γιατί ο ρόλος μας είναι κατά βάση επιχειρησιακός», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον ίδιο να καταλήγει: «Δυστυχώς η εκάστοτε πολιτική και φυσική ηγεσία ασχολείται με τα ζητήματα της αστυνομίας ανάλογα με την επικαιρότητα και όχι ανάλογα με τα πραγματικά προβλήματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση